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Assembly Bill No. 1116

CHAPTER 792

An act to amend Section 1636.5 of, to amend and repeal Section
1636 of, to amend, repeal, and add Section 1628 of, and to add Sections
1636.4, 1636.6, and 1700.5 to, the Business and Professions Code,
relating to dentistry, and making an appropriation therefor.

[Approved by Governor October 7, 1997. Filed
with Secretary of State October 8, 1997.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1116, Keeley. Dentistry: foreign dental school graduates.
Existing law provides for the licensure and regulation of the

practice of dentistry and requires an applicant for licensure to have
graduated from a dental college approved by the Board of Dental
Examiners of California. Existing law provides that a person who has
been issued a degree of doctor of dental medicine or doctor of dental
surgery by a foreign dental school shall be eligible for the licensure
examination if he or she has completed certain requirements.

This bill would, commencing January 1, 2003, revise the
requirements for licensure of applicants who are graduates of foreign
dental schools. The bill would require the board to be responsible for
the approval of foreign dental schools based on prescribed standards,
and would establish procedures regarding this approval process. It
would require a school to pay a registration fee, not to exceed $1,000,
at the time of application for approval to pay all reasonable costs and
expenses of the board related to the approval survey and process, and
a fee not to exceed $500 for renewal of the approval every 7 years. By
providing for a new source of revenue to be deposited in the
continuously appropriated State Dentistry Fund this bill would make
an appropriation.

Existing law provides that an applicant who fails to pass the
licensure examination after 3 attempts shall not be eligible for further
reexamination until he or she has successfully completed at least 2
academic years of education at an approved dental school.

This bill would instead apply this requirement to any applicant
who fails the licensure examination after 4 attempts, and would
provide for the repeal of this provision on January 1, 2003. It would
state that the Legislature urges all dental schools in California to
provide in their curriculum a 2-year course of study that may be
utilized by graduates of foreign dental schools to attain the
prerequisites for licensure in California.

Existing law makes it a misdemeanor for any person, company, or
association to assume the degree of ‘‘doctor of dental surgery,’’
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‘‘doctor of dental science,’’ or ‘‘doctor of dental medicine’’ or to
append the letters ‘‘D.D.S.,’’ ‘‘D.D.Sc.,’’ or ‘‘D.M.D.’’ to his or her
name without having had the right to assume the title conferred on
him or her by diploma from a recognized dental college or school
authorized to do so.

This bill would notwithstand this provision and would authorize
any person who holds a valid, unrevoked, and unsuspended
certificate as a dentist in California to append the letters ‘‘D.D.S.’’ to
his or her name, regardless of the degree conferred upon him or her
by the dental college from which the licensee graduated.

  Appropriation: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1628 of the Business and Professions Code
is amended to read:

1628. Any person over 18 years of age is eligible to take an
examination before the board upon making application therefor and
meeting all of the following requirements:

(a) Paying the fee for applicants for examination provided by this
chapter.

(b) Furnishing satisfactory evidence of having graduated from a
reputable dental college, which shall have been approved by the
board; provided, also, that applicants furnishing evidence of having
graduated after 1921 shall also present satisfactory evidence of having
completed at such dental school or schools the full number of
academic years of undergraduate courses required for graduation.

(c) Furnishing the satisfactory evidence of financial responsibility
or liability insurance for injuries sustained or claimed to be sustained
by a dental patient in the course of the examination as a result of the
applicant’s actions.

(d) This section shall remain in effect only until January 1, 2003,
and as of that date is repealed, unless a later enacted statute, that is
enacted before January 1, 2003, deletes or extends that date.

SEC. 2. Section 1628 is added to the Business and Professions
Code, to read:

1628. Any person over 18 years of age is eligible to take an
examination before the board upon making application therefor and
meeting all of the following requirements:

(a) Paying the fee for applicants for examination provided by this
chapter.

(b) Furnishing satisfactory evidence of having graduated from a
reputable dental college, which shall have been approved by the
board; provided, also, that applicants furnishing evidence of having
graduated after 1921 shall also present satisfactory evidence of having
completed at such dental school or schools the full number of
academic years of undergraduate courses required for graduation.
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(c) Furnishing the satisfactory evidence of financial responsibility
or liability insurance for injuries sustained or claimed to be sustained
by a dental patient in the course of the examination as a result of the
applicant’s actions.

(d) If the applicant has been issued a degree of doctor of dental
medicine or doctor of dental surgery by a foreign dental school, he
or she shall furnish all of the following documentary evidence to the
board:

(1) That he or she has completed in a dental school or schools
approved by the board pursuant to Section 1636.4, a resident course
of professional instruction in dentistry for the full number of
academic years of undergraduate courses required for graduation.

(2) Subsequent thereto, he or she has been issued by the approved
dental school, a dental diploma or a dental degree, as evidence of the
completion of the course of dental instruction required for
graduation.

(e) Any applicant, who has been issued a dental diploma from a
foreign dental school, which has not been approved by the board
pursuant to Section 1636.4 at the time of his or her graduation from
the school, shall not be eligible for examination until the applicant has
successfully completed a minimum of two academic years of
education at a dental college approved by the board pursuant to
Article 1 (commencing with Section 1024) of Chapter 2 of Division
10 of Title 16 of the California Code of Regulations. This subdivision
shall not apply to applicants who have successfully completed the
requirements of Section 1636 on or before December 31, 2002.

(f) This section shall become operative on January 1, 2003.
SEC. 3. Section 1636 of the Business and Professions Code is

amended to read:
1636. (a) Notwithstanding subdivision (b) of Section 1628, a

person who has been issued a degree of doctor of dental medicine or
doctor of dental surgery by a foreign dental school shall be eligible
for examination as provided in this section upon complying with
subdivisions (a) and (c) of Section 1628 and furnishing all of the
following documentary evidence satisfactory to the board, that:

(1) He or she has completed in a dental school or schools a resident
course of professional instruction in dentistry for the full number of
academic years of undergraduate courses required for graduation.

(2) Subsequent thereto, he or she has been issued by the dental
school, a dental diploma or a dental degree, as evidence of the
completion of the course of dental instruction required for
graduation.

(b) An applicant who is a graduate of a foreign dental school
accredited by a body which has a reciprocal accreditation agreement
with any commission or accreditation agency whose findings are
accepted by the board shall be exempt from the qualifying
examination provided for in paragraph (2) of subdivision (c).
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(c) Examination by the board of a foreign-trained dental applicant
shall be a progressive examination given in the following sequence:

(1) Examination in writing which shall be comprehensive and
sufficiently thorough to test the knowledge, skill, and competence of
the applicant to practice dentistry, and both questions and answers
shall be written in the English language.

The written examination may be the National Board of Dental
Examiners’ examination or other examination, but in no event shall
the examination given to foreign-trained applicants be a different
examination than that given to applicants who have met the
requirements of subdivision (b) of Section 1628. A foreign-trained
applicant who passes the written examination shall be permanently
exempt from retaking the examination.

Those applicants who have passed the California written
examination are permanently exempt from retaking any written
examination, except any examination required for continuing
education purposes.

(2) Demonstration of the applicant’s skill in restorative technique.
An applicant who obtains an overall average grade of 75 percent in
the restorative technique examination and a grade of 75 percent or
more in two of the three subsections shall be deemed to have passed
the examination. However, an applicant who obtains a grade of 85
percent in any subsection of the examination is exempt from retaking
the subsection for two years following the date of the examination in
which a grade of 85 percent was obtained. Every applicant who
passes the entire restorative technique examination is permanently
exempt from retaking the examination.

(d) An applicant who has successfully completed the written
examination and the restorative technique examination shall be
eligible to take and shall pass the examinations in diagnosis-treatment
planning, prosthetic dentistry, diagnosis and treatment of
periodontics, and operative dentistry in the identical manner in
which the examinations are taken by and administered to other
dental applicants. Exemptions in the examinations shall be applied
to foreign-trained applicants in the same manner as they are applied
to other dental applicants.

(e) This section shall remain in effect only until January 1, 2003,
and as of that date is repealed, unless a later enacted statute, that is
enacted before January 1, 2003, deletes or extends that date.

SEC. 4. Section 1636.4 is added to the Business and Professions
Code, to read:

1636.4. (a) The Legislature recognizes the need to ensure that
graduates of foreign dental schools who have received an education
that is equivalent to that of accredited institutions in the United
States and that adequately prepares their students for the practice of
dentistry shall be subject to the same licensure requirements as
graduates of approved dental schools or colleges. It is the purpose of
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this section to provide for the evaluation of foreign dental schools and
the approval of those foreign dental schools that provide an
education that is equivalent to that of similar accredited institutions
in the United States and that adequately prepare their students for
the practice of dentistry.

(b) The board shall be responsible for the approval of foreign
dental schools based on standards established pursuant to subdivision
(d). The board may contract with outside consultants or a national
professional organization to survey and evaluate foreign dental
schools. The consultant or organization shall report to the board
regarding its findings in the survey and evaluation.

(c) The board shall establish a technical advisory group to review
and comment upon the survey and evaluation of a foreign dental
school contracted for pursuant to subdivision (b), prior to any final
action by the board regarding certification of the foreign dental
school. The technical advisory group shall be selected by the board
and shall consist of four dentists, two of whom shall be selected from
a list of five recognized United States dental educators recommended
by the foreign school seeking approval. None of the members of the
technical advisory group shall be affiliated with the school seeking
certification.

(d) Any foreign dental school that wishes to be approved pursuant
to this section shall make application to the board for this approval,
which shall be based upon a finding that the educational program of
the foreign dental school is equivalent to that of similar accredited
institutions in the United States and adequately prepares its students
for the practice of dentistry. Curriculum, faculty qualifications,
student attendance, plant and facilities, and other relevant factors
shall be reviewed and evaluated. The board, with the cooperation of
the technical advisory group, shall identify by rule the standards and
review procedures and methodology to be used in the approval
process consistent with this subdivision. The board shall not grant
approval if deficiencies found are of such magnitude as to prevent the
students in the school from receiving an educational base suitable for
the practice of dentistry.

(e) Periodic surveys and evaluations of all approved schools shall
be made to ensure continued compliance with this section. Approval
shall include provisional and full approval. The provisional form of
approval shall be for a period determined by the board, not to exceed
three years, and shall be granted to an institution, in accordance with
rules established by the board, to provide reasonable time for the
school seeking permanent approval to overcome deficiencies found
by the board. Prior to the expiration of a provisional approval and
before the full approval is granted, the school shall be required to
submit evidence that deficiencies noted at the time of initial
application have been remedied. A school granted full approval shall
provide evidence of continued compliance with this section. In the
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event that the board denies approval or reapproval, the board shall
give the school a specific listing of the deficiencies that caused the
denial and the requirements for remedying the deficiencies, and
shall permit the school, upon request, to demonstrate by satisfactory
evidence, within 90 days, that it has remedied the deficiencies listed
by the board.

(f) A school shall pay a registration fee established by rule of the
board, not to exceed one thousand dollars ($1,000), at the time of
application for approval and shall pay all reasonable costs and
expenses the board incurs for the conduct of the approval survey.

(g) The board shall renew approval upon receipt of a renewal
application, accompanied by a fee not to exceed five hundred dollars
($500). Each fully approved institution shall submit a renewal
application every seven years. Any approval that is not renewed shall
automatically expire.

SEC. 5. Section 1636.5 of the Business and Professions Code is
amended to read:

1636.5. (a) Notwithstanding Section 135, on and after January 1,
1993, an applicant who fails to pass the examination required by
paragraph (2) of subdivision (c) of Section 1636 after four attempts
shall not be eligible for further reexamination until the applicant has
successfully completed a minimum of two academic years of
education at a dental school approved by either the Commission on
Dental Accreditation or a comparable organization approved by the
board. When the applicant applies for reexamination, he or she shall
furnish proof satisfactory to the board that he or she has successfully
completed the requirements of this subdivision.

(b) This section shall remain in effect only until January 1, 2003,
and as of that date is repealed, unless a later enacted statute, which
is enacted before January 1, 2003, deletes or extends that date.

SEC. 6. Section 1636.6 is added to the Business and Professions
Code, to read:

1636.6. The Legislature hereby finds and declares that in order to
assure that the people of California receive the highest quality of
dental care, dentists graduating from dental schools outside of the
United States who apply for licensure in California must possess the
same training and skills as applicants from schools that have been
approved by the board. The Legislature further finds and declares
that the current process for ensuring the adequacy of training of
these applicants is deficient, that high numbers of foreign dental
graduates are failing the restorative technique examination required
in Section 1636, and that there are numerous repeat failures. The
Legislature further finds and declares that while current law requires
that a foreign dental graduate who fails the restorative technique
examination is required to take a minimum of two years of additional
training from a dental school approved by the board, only three of the
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five dental schools operating in California offer a two-year course of
study for graduates of foreign dental schools.

Therefore, the Legislature hereby urges all dental schools in this
state to provide in their curriculum a two-year course of study that
may be utilized by graduates of foreign dental schools to attain the
prerequisites for licensure in California.

SEC. 7. Section 1700.5 is added to the Business and Professions
Code, to read:

1700.5. Notwithstanding Section 1700, any person who holds a
valid, unrevoked, and unsuspended certificate as a dentist under this
chapter may append the letters ‘‘D.D.S.’’ to his or her name,
regardless of the degree conferred upon him or her by the dental
college from which the licensee graduated.
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