Assembly Bill No. 1211

CHAPTER 66

An act to amend Sections 832.3 and 832.4 of the Penal Code,
relating to peace officers.

[Approved by Governor June 17, 1998. Filed with
Secretary of State June 18, 1998.]

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

AB 1211, Committee on Public Safety. Peace officers.

Existing law requires any sheriff, undersheriff, or deputy sheriff of
a county, any police officer of a city, and any police officer of a district
authorized by statute to maintain a police department, who is first
employed after January 1, 1975, to successfully complete a course of
training prescribed by the Commission on Peace Officer Standards
and Training before exercising the powers of a peace officer, except
as specified. Existing law also requires any undersheriff or deputy
sheriff of a county, any police officer of a city, and any police officer
of a district authorized by statute to maintain a police department,
who is first employed after January 1, 1974, and is responsible for the
prevention and detection of crime and the general enforcement of
the criminal laws of this state, to obtain the basic certificate issued by
the Commission on Peace Officer Standards and Training within 18
months of his or her employment in order to continue to exercise the
powers of a peace officer after the expiration of the 18-month period.

This bill additionally would require each police chief, or any other
person in charge of a local law enforcement agency, appointed on or
after January 1, 1999, as a condition of continued employment, to
complete this course of training and obtain the basic certificate issued
by the Commission on Peace Officer Standards and Training within
2 years of appointment. By imposing new training requirements on
local officials, the bill would create a state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory  provisions  establish  procedures for making that
reimbursement, including the creation of a State Mandates Claims
Fund to pay the costs of mandates that do not exceed $1,000,000
statewide and other procedures for claims whose statewide costs
exceed $1,000,000.

This bill would provide that, if the Commission on State Mandates
determines that the bill contains costs mandated by the state,
reimbursement for those costs shall be made pursuant to these
statutory provisions.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 832.3 of the Penal Code is amended to read:

832.3. (a) Except as provided in subdivisions (b) and (e), any
sheriff, undersheriff, or deputy sheriff of a county, any police officer
of a city, and any police officer of a district authorized by statute to
maintain a police department, who is first employed after January 1,
1975, shall successfully complete a course of training prescribed by
the Commission on Peace Officer Standards and Training before
exercising the powers of a peace officer, except while participating
as a trainee in a supervised field training program approved by the
Commission on Peace Officer Standards and Training. Each police
chief, or any other person in charge of a local law enforcement
agency, appointed on or after January 1, 1999, as a condition of
continued employment, shall complete the course of training
pursuant to this subdivision within two years of appointment. The
training course for a sheriff, an undersheriff, and a deputy sheriff of
a county, and a police chief and a police officer of a city or any other
local law enforcement agency shall be the same.

(b) For the purpose of standardizing the training required in
subdivision (a), the commission shall develop a training proficiency
testing program, including a standardized examination which
enables (1) comparisons between presenters of the training and (2)
development of a data base for subsequent training programs.
Presenters approved by the commission to provide the training
required in subdivision (a) shall administer the standardized
examination to all graduates. Nothing in this subdivision shall make
the completion of the examination a condition of successful
completion of the training required in subdivision (a).

(c) Notwithstanding subdivision (c) of Section 84500 of the
Education Code and any regulations adopted pursuant thereto,
community colleges may give preference in enrollment to employed
law enforcement trainees who shall complete training as prescribed
by this section. At least 15 percent of each presentation shall consist
of nonlaw enforcement trainees if they are available. Preference
should only be given when the trainee could not complete the course
within the time required by statute, and only when no other training
program is reasonably available. Average daily attendance for these
courses shall be reported for state aid.

(d) Prior to July 1, 1987, the commission shall make a report to the
Legislature on academy proficiency testing scores. This report shall
include an evaluation of the correlation between academy
proficiency test scores and performance as a peace officer.

(e) (1) Any deputy sheriff described in subdivision (c) of Section
830.1 shall be exempt from the training requirements specified in
subdivision (a) as long as his or her assignments remain custodial
related.
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(2) Deputy sheriffs described in subdivision (c) of Section 830.1
shall complete the training for peace officers pursuant to subdivision
(a) of Section 832, and within 120 days after the date of employment,
shall complete the training required by the Board of Corrections for
custodial personnel pursuant to Section 6035, and the training
required for custodial personnel of local detention facilities pursuant
to Division 1 (commencing with Section 100) of Title 15 of the
California Code of Regulations.

(3) Deputy sheriffs described in subdivision (c) of Section 830.1
shall complete the course of training pursuant to subdivision (a) prior
to being reassigned from custodial assignments to duties with
responsibility for the prevention and detection of crime and the
general enforcement of the criminal laws of this state.

SEC. 2. Section 832.4 of the Penal Code is amended to read:

832.4. (a) Any undersheriff or deputy sheriff of a county, any
police officer of a city, and any police officer of a district authorized
by statute to maintain a police department, who is first employed
after January 1, 1974, and is responsible for the prevention and
detection of crime and the general enforcement of the criminal laws
of this state, shall obtain the basic certificate issued by the
Commission on Peace Officer Standards and Training within 18
months of his or her employment in order to continue to exercise the
powers of a peace officer after the expiration of the 18-month period.

(b) Every peace officer listed in subdivision (a) of Section 830.1,
except a sheriff, elected constable, or elected marshal, or a deputy
sheriff described in subdivision (c) of Section 830.1, who is employed
after January 1, 1988, shall obtain the basic certificate issued by the
Commission on Peace Officer Standards and Training upon
completion of probation, but in no case later than 24 months after his
or her employment, in order to continue to exercise the powers of a
peace officer after the expiration of the 24-month period.

Deputy sheriffs described in subdivision (c) of Section 830.1 shall
obtain the basic certificate issued by the Commission on Peace
Officer Standards and Training within 24 months after being
reassigned from custodial duties to general law enforcement duties.

In those cases where the probationary period established by the
employing agency is 24 months, the peace officers described in this
subdivision may continue to exercise the powers of a peace officer for
an additional three-month period to allow for the processing of the
certification application.

(c) Each police chief, or any other person in charge of a local law
enforcement agency, appointed on or after January 1, 1999, as a
condition of continued employment, shall obtain the basic certificate
issued by the Commission on Peace Officer Standards and Training
within two years of appointment.

SEC. 3. Notwithstanding Section 17610 of the Government Code,
if the Commission on State Mandates determines that this act
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contains costs mandated by the state, reimbursement to local
agencies and school districts for those costs shall be made pursuant
to Part 7 (commencing with Section 17500) of Division 4 of Title 2 of
the Government Code. If the statewide cost of the claim for
reimbursement does not exceed one million dollars ($1,000,000),
reimbursement shall be made from the State Mandates Claims Fund.

Notwithstanding Section 17580 of the Government Code, unless
otherwise specified, the provisions of this act shall become operative
on the same date that the act takes effect pursuant to the California
Constitution.
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