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CALIFORNIA LEGISLATURE—1997–98 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1732

Introduced by Assembly Members Bowler, Ashburn,
Campbell, Cunneen, House, Leach, Margett, Morrissey,
Oller, and Woods

(Coauthors: Senators Knight, Kopp, Monteith, and Peace)

February 2, 1998

An act to amend Section 4706.5 of the Labor Code, relating
to workers’ compensation.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1732, as introduced, Bowler. Workers’ compensation:
death benefits.

Under existing law, an employee injured in the course of
employment is generally entitled to workers’ compensation.
When an injury causes death, the employer is liable for a death
benefit to be paid to any dependents of an employee. In the
event the employee leaves no dependent, a death benefit is
payable to the Department of Industrial Relations, for
payment of additional compensation for subsequent injuries.

This bill would provide that in the event the employee
leaves no dependent, a death benefit is payable to the
decedent’s parent or parents, or if there is no parent, to the
decedent’s siblings, and if there are no such persons, then to
the Department of Industrial Relations.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 4706.5 of the Labor Code is
amended to read:

4706.5. (a) Whenever any fatal injury is suffered by
an employee under such circumstances as to that entitle
the employee to compensation benefits, but for his or her
death, and the employee does not leave surviving any
person entitled to a dependency death benefit, the
employer shall pay a sum to the Department of Industrial
Relations equal to the total dependency death benefit
that would be payable to a surviving spouse with no
dependent minor children as follows:

(1) To the parent or parents of the decedent.
(2) To the siblings of the decedent.
(3) To the Department of Industrial Relations if there

is no taker under paragraph (1) or (2).
(b) Where the deceased employee leaves no surviving

dependent, personal representative, heir, or other person
entitled to the accrued and unpaid compensation
referred to in Section 4700, the accrued and unpaid
compensation shall be paid by the employer to the
Department of Industrial Relations.

(c) The payments to be made to the Department of
Industrial Relations, as required by subdivisions
paragraph (3) of subdivision (a) and subdivision (b), shall
be deposited in the General Fund and shall be credited,
as a reimbursement, to any appropriation to the
Department of Industrial Relations for payment of the
additional compensation for subsequent injury provided
in Article 5 (commencing with Section 4750), in the fiscal
year in which the Controller’s receipt is issued.

(d) The payments to be made to the Department of
Industrial Relations, as required by paragraph (3) of
subdivision (a), shall be paid to the department in a lump
sum in the manner provided in subdivision (b) of Section
5101.

(e) The Department of Industrial Relations shall keep
a record of all payments due the state under this section,
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and shall take such those steps as may be necessary to
collect those amounts.

(f) Each employer, or the employer’s insurance
carrier, shall notify the administrative director, in such
the form as that the administrative director may
prescribe, of each employee death, except when the
employer has actual knowledge or notice that the
deceased employee left a surviving dependent.

(g) When, after a reasonable search, the employer
concludes that the deceased employee left no one
surviving who is entitled to a dependency death benefit,
and no person entitled to benefits under paragraph (1)
or (2) of subdivision (a) and concludes that the death was
under such circumstances as to that entitle the employee
to compensation benefits, the employer may voluntarily
make the payment referred to in paragraph (3) of
subdivision (a). Payments so made shall be construed as
payments made pursuant to an appeals board findings
and award. Thereafter, if the appeals board finds that the
deceased employee did in fact leave a person surviving
who is entitled to a dependency death benefit, upon that
finding, all payments referred to in paragraph (3) of
subdivision (a) which have been made shall be forthwith
returned to the employer, or if insured, to the employer’s
workers’ compensation carrier that indemnified the
employer for the loss.
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