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AMENDED IN ASSEMBLY MARCH 26, 1998

CALIFORNIA LEGISLATURE—1997–98 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1763

Introduced by Assembly Member Mazzoni
(Coauthors: Assembly Members Baca, Kuehl, Migden, and

Perata)
(Coauthor: Senator Alpert)

February 5, 1998

An act to amend Sections 60640 and Section 60643 of the
Education Code, relating to pupil testing.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1763, as amended, Mazzoni. Statewide achievement
test.

Existing law requires school districts, charter schools, and
county offices of education to administer to each of its pupils
in grades 2 to 11, inclusive, a statewide achievement test and
provides that, at the school district’s option, pupils of limited
English proficiency who are enrolled in any of grades 2 to 11,
inclusive, may take a second achievement test in their
primary language.

This bill would authorize the Superintendent of Public
Instruction to provide assistance to school districts in which
pupils of limited English proficiency take a second
achievement test in their primary language. The bill would
require, a school district to provide the Superintendent of
Public Instruction with results of these achievement tests,
disaggregated according to home language, program of
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instruction at time of current enrollment, number of years
enrolled in California public schools, and current language
proficiency classification as a condition to receiving an
apportionment for administering the tests in languages other
than English.

Existing law requires the test publisher whose achievement
test is adopted for statewide use to provide aggregate scores
to teachers, administrators, governing boards of school
districts, county boards of education, and the State
Department of Education in certain forms and formats and to
provide disaggregated scores, based on
limited-English-proficient status.

This bill would require the publisher also to provide
disaggregated scores for limited-English pupils based on
home language, program of instruction at time of enrollment,
number of years enrolled in California public schools, and the
current language proficiency classification. In addition, the
publisher would be required to provide scores for all pupils
disaggregated by pupil income status, pupil gender, type of
district, and any other type of information the Superintendent
of Public Instruction deems necessary if that information is
approved by the State Board of Education. These
disaggregated scores would be required to be provided in the
same form and formats as aggregate scores provided to
teachers, administrators, governing boards of school districts,
county boards of education, and the State Department of
Education.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 60640 of the Education Code is
amended to read:

60640. (a) There is hereby established the
Standardized Testing and Reporting Program, to be
known as the STAR Program.

(b) Commencing in the 1997–98 fiscal year and each
fiscal year thereafter, and from the funds available for
that purpose, each school district, charter school, and
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county office of education shall administer to each of its
pupils in grades 2 to 11, inclusive, before May 15, the
achievement test designated by the State Board of
Education pursuant to Section 60642.

(c) The publisher and the school district shall provide
two makeup days for the testing of previously absent
pupils no later than May 25.

(d) The governing board of the school district may
administer achievement tests in kindergarten, and grade
1 or 12, or both, as it deems appropriate.

(e) Individuals with exceptional needs who have an
explicit provision in their individualized education
program that exempts them from the testing
requirement of subdivision (b) shall be so exempt.

(f) At the school district’s option, pupils of limited
English proficiency who are enrolled in any of grades 2 to
11, inclusive, may take a second achievement test in their
primary language. The Superintendent of Public
Instruction may provide assistance to school districts in
implementing this subdivision in any of the following
ways:

(1) By reviewing the achievement tests that a school
district can use to assess pupils of limited English
proficiency in their primary language.

(2) By commenting on the appropriateness of the
achievement tests that a school district uses to assess
pupils of limited English proficiency in their primary
language.

(3) By suggesting alternative tests that a school district
can use to assess pupils of limited English proficiency in
their primary language.

(g) In addition to the test required by subdivision (b),
pupils of limited English proficiency who are enrolled in
any of grades 2 to 11, inclusive, shall be required to take
a test in their primary language if a test in their primary
language is available, if less than 12 months have elapsed
after their initial enrollment in any public school in the
state.

(h) The Superintendent of Public Instruction shall
apportion funds to enable school districts to meet the
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requirements of subdivisions (b), (f), and (g). The State
Board of Education shall establish the amount of funding
to be apportioned. The amount to be apportioned shall be
up to eight dollars ($8) per test administered to a pupil
in grades 2 to 11, inclusive.

(i) For the purposes of making the computations
required by Section 8 of Article XVI of the California
Constitution, the appropriation for the apportionments
made pursuant to subdivision (g) shall be deemed to be
‘‘General Fund revenues appropriated for school
districts,’’ as defined in subdivision (c) of Section 41202 of
the Education Code, for the applicable fiscal year, and
included within the ‘‘total allocations to school districts
and community college districts from General Fund
proceeds of taxes appropriated pursuant to Article
XIII B,’’ as defined in subdivision (e) of Section 41202 of
the Education Code, for that fiscal year.

(j) As a condition to receiving an apportionment
pursuant to subdivision (h), a school district shall report
to the superintendent all of the following:

(1) The number of pupils enrolled in the school district
in grades 2 to 11, inclusive.

(2) The number of pupils to whom an achievement
test was administered in grades 2 to 11, inclusive, in the
school district.

(3) The number of pupils in paragraph (1) who were
exempted from the test pursuant to subdivision (e) of
Section 60640.

(4) The number of pupils in paragraph (1) who were
exempted from the test at the request of their parents or
guardians.

(k) As a condition to receiving an apportionment
pursuant to subdivision (h) for administering tests
pursuant to subdivision (f), a school district shall, to the
extent possible, provide the Superintendent of Public
Instruction with results of the test, disaggregated
according to home language, program of instruction at
time of current enrollment, number of years enrolled in
California public schools, and current language
proficiency classification.
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SEC. 2.
SECTION 1. Section 60643 of the Education Code is

amended to read:
60643. (a) To be eligible for consideration under

Section 60642 by the State Board of Education, test
publishers shall agree in writing to meet the following
requirements, if selected:

(1) Post a performance bond in an amount to be
determined by the State Board of Education.

(2) Enter into a standard agreement with all school
districts in the state that includes a payment schedule and
conditions prescribed by the State Board of Education.

(3) Align the achievement test to the academically
rigorous content and performance standards adopted by
the State Board of Education.

(4) Comply with subdivisions (c) and (d) of Section
60645.

(5) Provide individual pupil scores to parents or
guardians, teachers, and school administrators.

(6) Provide aggregate scores to teachers,
administrators, governing boards of school districts,
county boards of education, and the State Department of
Education in all of the following forms and formats:

(A) Grade level.
(B) School level.
(C) District level.
(D) Countywide.
(E) Statewide.
(F) Comparison of statewide scores relative to other

states.
(7) Provide disaggregated scores, based on

limited-English-proficient status, home language of
limited-English pupils, program of instruction at time of
the limited-English-proficient pupils’ enrollment,
number of years the limited-English-proficient pupils
have been enrolled in California public schools, and the
current language proficiency classification of
limited-English-proficient pupils. These scores shall be
provided to teachers, administrators, governing boards of
school districts, county boards of education, and the State
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Department of Education in the same form and formats
listed in paragraph (6).

(8) Provide disaggregated scores by pupil income
status, pupil gender, type of district (small, large, urban,
rural, unified, elementary, high school), and any other
type of information the Superintendent of Public
Instruction deems necessary if that information is
approved by the State Board of Education. These
disaggregated scores shall be in the same form and
formats listed in paragraph (6).

(9) Provide all information listed in paragraphs (6),
(7), and (8) to the State Board of Education and to the
recipients listed in paragraph (6), in hard copy and in an
electronic medium compatible for access through the
Internet.

(b) It is the intent of the Legislature that the publisher
work with the Superintendent of Public Instruction in
developing a methodology to disaggregate statewide
scores as required in paragraphs (7) and (8) of
subdivision (a).

(c) Notwithstanding any other provision of law, the
publisher of the achievement test designated pursuant to
Section 60642 shall comply with all of the conditions and
requirements enumerated in subdivision (a) to the
satisfaction of the State Board of Education.

(c)
(d) The State Department of Education is hereby

authorized to develop a standard agreement, subject to
the approval of the State Board of Education, that all
school districts shall be required to use. The agreement
shall contain provisions for withholding payments for test
development, publication, administration, scoring, test
security, data aggregation, analysis, reporting, and
electronic transmission. The State Department of
Education shall specify in the standard agreement that
final payments by school districts or any agent of the State
of California shall be withheld until the Superintendent
of Public Instruction notifies all school districts that the
test administration is completed for the academic year
and the State Board of Education has received complete
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statewide data to its satisfaction reported in the manner
prescribed by this section.

(d)
(e) The State Board of Education shall consider the

performance of publishers no later than July 31 following
the test administration for purposes of making
appropriate determinations pursuant to the standard
agreement authorized pursuant to this section.

O


