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AMENDED IN ASSEMBLY MARCH 23, 1998

CALIFORNIA LEGISLATURE—1997–98 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1946

Introduced by Assembly Member Papan

February 17, 1998

An act to amend Section 7205.1 of the Revenue and Taxation
Code, relating to taxation.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1946, as amended, Papan. Local sales and use taxes:
leased vehicles: point of use.

The Bradley-Burns Uniform Local Sales and Use Tax Law
provides requires that (1) if the lessor of a motor vehicle is a
new motor vehicle dealer, as specifically defined by statute in
the context of new and unregistered vehicles, the place of use
for reporting and transmitting any use tax with respect to the
leased vehicle is the city in which the lessor’s place of business
is located, (2) if the lessor of a motor vehicle is neither a dealer
as so described or a dealer as defined by statute in the context
of vehicles generally, but purchases the leased vehicle from a
dealer within this latter definition, the place of use for
reporting and transmitting any use tax with respect to the
purchased vehicle is the city in which the selling dealer’s place
of business is located, and (3) if the lessor is not a motor vehicle
dealer as defined by statute either in the specific or general
context and purchases the leased vehicle from a source other
than either of those types of dealer, any use tax is to be
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reported to, and distributed through, the countywide pool of
the county in which the lessee resides.

This bill would modify the first of these provisions to instead
apply its reporting and transmittal requirements in the
context of a dealer as defined by statute, as provided, in the
context of motor vehicles generally, and, for purposes of the
first of these reporting and transmittal requirements, clarify
the statutory definition of a new motor vehicle dealer, and
would additionally apply this first requirement to a used
motor vehicle dealer, as defined by statute in the context of
vehicles generally, and a leasing company, as defined, with
annual motor vehicle receipts of $15,000,000 or more per
location. This bill would modify the second of these provisions
to apply its reporting and transmittal requirements to apply
only in the case in which a lessor is not a dealer or leasing
company as defined in this more general context described in
the first reporting and transmittal requirement, as modified
by this bill, but purchases the leased vehicle from a dealer or
leasing company who is described by this more general
classification that modified first requirement. This bill would
modify eliminate the third of these provisions to apply its
reporting and distribution requirements in the case in which
the lessor is neither a dealer as defined by statute in the
context of vehicles generally or a person purchasing a leased
vehicle from a dealer as so generally defined transmittal
requirement. This bill would specify, with respect to the
remaining reporting and transmittal requirements, as
modified by this bill, that the requirements applicable to a
new motor vehicle dealer apply to lease transactions entered
into on or after January 1, 1996, and that those requirements,
applicable to a used motor vehicle dealer or a leasing company
with motor vehicle receipts of $15,000,000 or more per
location, apply to lease transactions entered into on or after
January 1, 1999. This bill would also define the term ‘‘motor
vehicle,’’ for purposes of these modified provisions, to mean
a passenger vehicle, other than a house car, or a light duty
truck.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 7205.1 of the Revenue and
Taxation Code is amended to read:

7205.1. (a) Notwithstanding any other provision of
law, in connection with any use tax imposed pursuant to
this part with respect to the lease (as described in Sections
371 and 372 of the Vehicle Code) of a new or used motor
vehicle (as defined in Section 415 of the Vehicle Code) by
a dealer or leasing company, the place of use for the
reporting and transmittal of the use tax shall be
determined as follows:

(1) If the lessor is a California new or used motor
vehicle dealer (as defined in Section 285 of the Vehicle
Code, without regard to subdivision (i) of Section 286 of
the Vehicle Code)

(1) If the lessor is a used motor vehicle dealer (as
defined in Section 285 of the Vehicle Code), a California
new motor vehicle dealer (as defined in Section 426 of the
Vehicle Code, without regard to subdivision (i) of Section
286 of the Vehicle Code), or a leasing company with
annual motor vehicle receipts of fifteen million dollars
($15,000,000) or more per location, the place of use of the
leased vehicle shall be deemed to be the city in which the
lessor’s place of business (as defined in Section 7205 and
the regulations promulgated thereunder) is located. If

(2) If a lessor, who is not a dealer described in the
preceding sentence person described in paragraph (1),
purchases the vehicle from a dealer person as so
described, the place of use of the leased vehicle shall be
deemed to be the city in which the place of business (as
defined in Section 7205 and the regulations promulgated
thereunder) of the dealer person from whom the lessor
purchases the vehicle is located. The

(3) The place of use as determined by this paragraph
subdivision shall be the place of use for the duration of the
lease contract, notwithstanding the fact that the lessor
may sell the vehicle and assign the lease contract to a
third party.
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(2) If the lessor is not a dealer described in paragraph
(1), or a person who is described in paragraph (1) as
purchasing from a dealer, the use tax shall be reported to
and distributed through the countywide pool of the
county in which the lessee resides.

(b) Except as described in paragraph (1) of
subdivision (a), this section shall not apply if the dealer
or leasing company entering into the lease agreement is
located outside of California.

(c) (1) The provisions of this section that are
applicable to a California new motor vehicle dealer shall
apply to lease transactions entered into on or after
January 1, 1996.

(2) Commencing on January 1, 1998, the amendments
made by the act adding this paragraph shall apply to lease
transactions in accordance with paragraph (1).

(2) The provisions of this section, applicable to a used
motor vehicle dealer or leasing company with annual
motor vehicle receipts of fifteen million dollars
($15,000,000) or more per location, shall apply to lease
transactions entered into on or after January 1, 1999.

(d) As used in this section, the following definitions
shall apply:

(1) ‘‘City’’ means a city, city and county, or county.
(2) ‘‘Motor vehicle’’ means a passenger vehicle (other

than a house car) or a light duty truck.
(3) ‘‘Leasing company’’ means a used motor vehicle

dealer (as defined in Section 285 of the Vehicle Code),
that complies with both of the following:

(A) The dealer originates lease contracts, described in
subdivision (a), that are continuing sales and purchases.

(B) The dealer does not sell or assign those lease
contracts that it originates in accordance with
subparagraph (A).
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