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Assembly Bill No. 2229

CHAPTER 1062

An act to amend Section 103625 of the Health and Safety Code,
relating to vital records.

[Approved by Governor September 30, 1998. Filed
with Secretary of State September 30, 1998.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2229, Keeley. Birth certificates: certified copies: fees.
Under existing law, the board of supervisors of any county may

impose a surcharge of up to $3 on the fee for a certified copy of a birth
certificate, either through December 31, 1998, or until any earlier
date that the board finds the fee is no longer necessary for
dependency mediation funding. Existing law provides that by
providing for the December 31, 1998, expiration date on the
surcharge, the Legislature intends that juvenile dependency
mediation programs pursue ancillary funding sources after that date.

This bill would extend the December 31, 1998, expiration date on
the surcharge to June 30, 1999, and would make a conforming change.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 103625 of the Health and Safety Code is
amended to read:

103625. (a) A fee of three dollars ($3) shall be paid by the
applicant for a certified copy of a fetal death or death record.

(b) (1) A fee of three dollars ($3) shall be paid by a public agency
or licensed private adoption agency applicant for a certified copy of
a birth certificate that the agency is required to obtain in the ordinary
course of business. A fee of seven dollars ($7) shall be paid by any
other applicant for a certified copy of a birth certificate. Four dollars
($4) of any seven-dollar ($7) fee is exempt from subdivision (e) and
shall be paid either to a county children’s trust fund or to the State
Children’s Trust Fund, in conformity with Article 5 (commencing
with Section 18965) of Chapter 11 of Part 6 of Division 9 of the
Welfare and Institutions Code.

(2) The board of supervisors of any county that has established a
county children’s trust fund may increase the fee for a certified copy
of a birth certificate by up to three dollars ($3) for deposit in the
county children’s trust fund in conformity with Article 5
(commencing with Section 18965) of Chapter 11 of Part 6 of Division
9 of the Welfare and Institutions Code.
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(3) The board of supervisors of any county may increase the fee
for a certified copy of a birth certificate by up to three dollars ($3)
through June 30, 1999, or until any earlier date upon which the board
of supervisors finds that the fee is no longer necessary for
dependency mediation funding, the proceeds of which shall be used
solely for the purpose of providing dependency mediation services
in the juvenile court. Public agencies shall be exempt from paying
this portion of the fee. However, if a county increases this fee, neither
the revenue generated from the fee increase nor the increased
expenditures made for these services shall be considered in
determining the court’s progress towards achieving its cost reduction
goals pursuant to Section 68113 of the Government Code if the net
effect of the revenue and expenditures is a cost increase. In each
county that increases the fee pursuant to this paragraph, up to 5
percent of the revenue generated from the fee increase may be
apportioned to the county recorder for the additional accounting
costs of the program.

(c) A fee of three dollars ($3) shall be paid by a public agency
applicant for a certified copy of a marriage record, that has been filed
with the county recorder or county clerk, that the agency is required
to obtain in the ordinary course of business. A fee of six dollars ($6)
shall be paid by any other applicant for a certified copy of a marriage
record that has been filed with the county recorder or county clerk.
Three dollars ($3) of any six-dollar ($6) fee is exempt from
subdivision (e) and shall be transmitted monthly by each local
registrar, county recorder, and county clerk to the state for deposit
into the General Fund as provided by Section 1852 of the Family
Code.

(d) A fee of three dollars ($3) shall be paid by a public agency
applicant for a certified copy of a marriage dissolution record
obtained from the State Registrar that the agency is required to
obtain in the ordinary course of business. A fee of six dollars ($6) shall
be paid by any other applicant for a certified copy of a marriage
dissolution record obtained from the State Registrar.

(e) Each local registrar, county recorder, or county clerk
collecting a fee pursuant to this section shall transmit 15 percent of
the fee for each certified copy to the State Registrar by the 10th day
of the month following the month in which the fee was received.

(f) The additional three dollars ($3) authorized to be charged to
applicants other than public agency applicants for certified copies of
marriage records by subdivision (c) may be increased pursuant to
Section 114.

(g) In providing for the expiration of the surcharge on birth
certificate fees on June 30, 1999, the Legislature intends that juvenile
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dependency mediation programs pursue ancillary funding sources
after that date.
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