AMENDED IN ASSEMBLY MAY 22, 1998
AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 16, 1998

CALIFORNIA LEGISLATURE—1997-98 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2442

Introduced by Assembly Member Mazzoni
(Coauthors: Assembly Members Havice and Scott)

February 20, 1998

An act to add Chapter 3.25 (commencing with Section
44695) to Part 25 of the Education Code, relating to
mathematics instruction.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

AB 2442, as amended, Mazzoni. Mathematics instruction:
Standard-based  Standards-based Mathematics Staff
Development Act of 1998.

Existing law includes mathematics among the prescribed
courses of study for grades 1 to 6, inclusive, and for grades 7
to 12, inclusive.

This bill would enact the Standards-based Mathematics
Staff Development Act of 1998. The bill would require the
State Department of Education to administer a program of
grants to school districts and county offices of education for
fees and material costs for mathematics teachers of pupils in
grades 4 to 12, inclusive, to take mathematics courses at
accredited institutions of higher education. The bill would
prescribe the eligibility criteria for applicant school districts.
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This bill would declare that any appropriations made for the
purposes of this bill are to be included in the amount
appropriated to meet the state’s minimum funding obligation
to school districts and community colleges under Section 8 of
Article XVI of the California Constitution for the fiscal year in
which the appropriation is made.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. This act shall be known and may be cited
as the “Standards-based Mathematics Staff Development
Act of 1998.”

SEC. 2. The Legislature finds and declares all of the
following:

(@) In December 1997, the State Board of Education
adopted content standards for mathematics instruction in
the California public schools.

(b) In order that students may attain the highest levels
10 of mathematical skills and understanding, it is essential
11 that teachers in the public schools be knowledgeable
12 about the new standards and have a thorough, in-depth
13 understanding of the underlying mathematics.

14  (c) Many teachers in the public schools lack the
15 in-depth understanding of mathematics that is necessary
16 for effective teaching at the level of the new standards,
17 and this is particularly true for high school mathematics.

18 (d) A mathematics staff development program is
19 therefore essential for implementation of the new,
20 rigorous mathematics standards in the California public
21 schools.

22 SEC. 3. Chapter 3.25 (commencing with Section
23 44695) is added to Part 25 of the Education Code, to read:

OCoO~NOOUTPA WN P

25 CHAPTER 3.25. MRTHEMATICS STAFF DEVELOPMENT
26
27 Article 1. Coursework in Mathematics for Teachers of

28 mathematiesforpupils-Grades4-threugh 12
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Mathematics for Pupils in Grades 4 to 12, Inclusive

44695. The State Department of Education shall
administer a program of staff development grants to
reimburse school districts and county offices of education
for fees and materials costs for teachers to take
mathematics courses offered by the mathematics
departments at accredited institutions of  higher
education in California. The purpose of the staff
development coursework is to increase the content
knowledge of teachers who teach mathematics to pupils
in grades 4 to 12, inclusive, in order to increase the
teacher’s capability to impart knowledge of mathematics
content consistent with the rigorous content standards
adopted by the State Board of Education in the subject of
mathematics. The department shall do all of the
following:

(a) Develop criteria, guidelines, and procedures as
necessary and submit these to the State Board of
Education for amendments, if any, and approval.

(b) Identify school districts that meet eligibility
requirements for grant awards.

(c) Calculate an allotment for eligible school districts
pursuant to Section 44695.5.

44695.3. A school district shall do all of the following
to be eligible for receiving grants pursuant to this article:

(a) Meet either of the following criteria:

(1) Employ teachers who are assigned to teach
mathematics  outside  the  authorization  of  their
credential.

(2) Employ teachers who hold a credential for
teaching in a self-contained classroom, who are assigned
to teach pupils in any of grades 4 to 6, inclusive, and who
have not completed more than three college-level
courses in mathematics.

(b) Inform all district teachers who teach
mathematics to pupils in grades 4 to 12, inclusive, of the
availability of payments for fees and materials in courses
in mathematics.
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(c) From the funds allotted to the school district
pursuant to Section 44695.5, pay for the fees and materials
costs of teachers based on their need for mathematics
training. Highest priority shall be given to teachers with
the least college-level—mathematies—trairing—taking— into
consideration———the——~needs mathematics tra|n|ng
Consideration shall be given to the needfs a school in
extending its course offerings.

(d) Ensure that each teacher who receives the staff
development training in mathematics, as authorized in
this chapter, meets all of the following conditions:

(1) Has designed a professional development plan that
specifies the sequence of courses that the teacher will
take in order to fulfil the course requirements for a
mathematics minor, major, or advanced degree, as
appropriate.

(2) Obtains a grade of C or better in the course.

(3) For a teacher described in paragraph (2) of
subdivision (a), the teacher has a professional
development plan that specifies the course or sequence
of courses that the teacher will need to complete in order
for the teacher to have the appropriate knowledge of
mathematics necessary to teach the subject.

(e) Apply to the State Department of Education for a
staff development grant pursuant to this chapter and
certify the number of teachers employed by the district
meeting the criteria in subdivision (a).

44695.5. The State Department of Education shall
calculate an allotment of funding that each school district
is eligible to receive in reimbursement of fees and
materials costs of coursework completed by teachers for
the purpose of increasing mathematics teachers’ content
knowledge in the subject of mathematics. The amount of
the funding that each district is eligible to receive shall be
equal to the amount of funding provided for the purpose
of this chapter in the 1997-98 school yedivided by the
number of teachers reported in subdivision (e) of Section
44695.3 for the school year in which the application is
made.
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44695.7. Funds received pursuant to this article may
be expended only for fees and required course materials
for courses in mathematics offered by the department of
mathematics at an accredited institution of higher
education in California.

44695.9. A teacher may be eligible to receive payment
for fees and materials costs of more than one course
during a fiscal year, provided that the priorities
established pursuant to subdivision (c) of Section 44695.3
are being addressed and the courses taken are consistent
with  the teacher’s professional development plan
developed pursuant to—paragrapipsragraph (1) or (3)
of subdivision (d) of Section 44695.3.

44696. For the purposes of this chapter, *“school
district” includes a county office of education.

44697. Any funds appropriated for the purposes of this
chapter in the 1997-98 Regular Session shall be available
for expenditure for three years.

SEC. 4. For the purpose of making the computations
required by Section 8 of Article XVI of the California
Constitution, any appropriation made for the purposes of
this act shall be deemed to be “General Fund revenues
appropriated to school districts,” as defined in subdivision
(c) of Section 41202, for the fiscal year for which the
appropriation is made, and included within the “total
allocations to school districts and community college
districts from  General Fund proceeds of taxes
appropriated pursuant to Article XllI B” as defined in
subdivision (e) of Section 41202, for the fiscal year for
which the appropriation is made.
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