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CALIFORNIA LEGISLATURE—1997–98 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2558

Introduced by Assembly Member Mazzoni

February 23, 1998

An act to amend Section 2708 of the Unemployment
Insurance Code, relating to unemployment compensation
disability insurance.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2558, as introduced, Mazzoni. Unemployment
compensation disability insurance.

Existing law requires the Employment Development
Department to pay unemployment compensation disability
benefits to eligible claimants. Existing law requires a claimant,
subject to certain exceptions, to establish medical eligibility by
filing a first claim for benefits supported by the certificate of
a treating physician or practitioner, as specified. It defines a
practitioner for these purposes to include, with respect to a
normal pregnancy or childbirth, a duly certified nurse
midwife or a duly licensed nurse practitioner.

This bill would also include within that definition of a
practitioner a duly licensed midwife.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 2708 of the Unemployment
Insurance Code is amended to read:
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2708. (a) In accordance with the director’s
authorized regulations, and except as provided in
Sections 2708.1 and 2709, a claimant shall establish
medical eligibility for each uninterrupted period of
disability by filing a first claim for disability benefits
supported by the certificate of a treating physician or
practitioner. For subsequent periods of uninterrupted
disability after the period covered by the initial certificate
or any preceding continued claim, a claimant shall file a
continued claim for those benefits supported by the
certificate of a treating physician or practitioner. The
certificate shall contain a diagnosis and diagnostic code
prescribed in the International Classification of Diseases,
or, where no diagnosis has yet been obtained, a detailed
statement of symptoms.

The certificate shall also contain a statement of medical
facts including secondary diagnoses when applicable,
within the physician’s or practitioner’s knowledge, based
on a physical examination and a documented medical
history of the claimant by the physician or practitioner,
indicating his or her conclusion as to the claimant’s
disability, and a statement of his or her opinion as to the
expected duration of the disability.

(b) The first and any continuing claim of an individual
who obtains care and treatment outside this state, shall be
supported by a certificate of a treating physician or
practitioner duly licensed or certified by the state or
foreign country in which the claimant is receiving the
care and treatment. If a physician or practitioner licensed
by and practicing in a foreign country is under
investigation by the department for filing false claims and
the department does not have legal remedies to conduct
a criminal investigation or prosecution in that country,
the department may suspend the processing of all further
certifications until the physician or practitioner fully
cooperates, and continues to cooperate with the
investigation. A physician or practitioner licensed by and
practicing in a foreign country who has been convicted
of filing false claims with the department may not file a
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certificate in support of a claim for disability benefits for
a period of five years.

(c) For purposes of this part, the term ‘‘physician’’ has
the same meaning as it does in Section 3209.3 of the Labor
Code. For purposes of this part, ‘‘practitioner’’ means a
person duly licensed or certified in California acting
within the scope of his or her license or certification who
is a dentist, podiatrist, or as to normal pregnancy or
childbirth, a midwife, nurse midwife, or nurse
practitioner.

(d) For a claimant who is hospitalized in or under the
authority of a county hospital in this state, a certificate of
initial and continuing medical disability, if any, shall
satisfy the requirements of this section if the disability is
shown by the claimant’s hospital chart, and the certificate
is signed by the hospital’s registrar. For a claimant
hospitalized in or under the care of a medical facility of
the United States government, a certificate of initial and
continuing medical disability, if any, shall satisfy the
requirements of this section if the disability is shown by
the claimant’s hospital chart, and the certificate is signed
by a medical officer of the facility duly authorized to do
so.

(e) Nothing in this section shall be construed to
preclude the department from requesting additional
medical evidence to supplement the first or any
continued claim if the additional evidence can be
procured without additional cost to the claimant. The
department may require that the additional evidence
include identification of diagnoses, symptoms, or a
statement as to the facts of the claimant’s disability by the
physician or practitioner treating the claimant, by the
registrar, authorized medical officer, or other duly
authorized official of the hospital or health facility
treating the claimant, or by an examining physician or
other representative of the department.
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