AMENDED IN SENATE JUNE 3, 1997
AMENDED IN SENATE APRIL 23, 1997
AMENDED IN SENATE MARCH 17, 1997

SENATE BILL No. 227

Introduced by Senator Solis

January 30, 1997

An act to amend Section 22509 of, and to add Sections
22508.5 and 70905 to, the Education Code, and to add Section
20309 to the Government Code, relating to community
colleges.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 227, as amended, Solis. Community colleges: officers
and employees.

Existing law permits members of the Public Employees’
Retirement System and the State Teachers’ Retirement
System who are subsequently employed in a position
requiring membership in the other system to, upon an
election made within 60 days in writing, remain in their initial
retirement system.

This bill would permit certain State Teachers’ Retirement
System and Public Employees’ Retirement System members
subsequently employed by specified state agencies in
positions that would require the individual to become a
member of a different retirement system, to elect coverage in
either system within 60 days, in writing.

The bill would also permit the Board of Governors of the
California  Community Colleges and a community college
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district or publicly funded community college organization to
enter into an agreement for the loan or assignment of an
employee to or from the chancellor’'s office, in accordance
with specified conditions.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 225085 is added to the
Education Code, to read:
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—998.
22508.5. (a) A member employed by a community
college district, school district, or county

superintendent’s office, who subsequently is employed
by a state agency involved with educational policy, to
perform service subject to coverage by the Public
Employees’ Retirement System, shall retain coverage by
this plan for that service if all of the following conditions
are met:

(1) The member becomes employed by any of the

following entities:

(A) The State Department of Education.

(B) The Community College Chancellor’s office.

(C) The California Postsecondary Education
Commission.

(D) The California Council on Private Postsecondary
Vocational Education.

(E) The Commission on Teacher Credentialing.

(F) The Student Aid Commission.

(2) The member has the minimum number of years of
credited service required for eligibility to retire for
service pursuant to paragraph (1) of subdivision (a) of
Section 24201 or subdivision (a) of Section 24203.

(3) The time that will elapse between the date the
member’s change in employment is effective and the
date the member reaches early retirement age is less than
the time required to accrue the minimum number of
years of service statutorily required for eligibility to retire
for service under the Public Employees’ Retirement
System.
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(4) An election to retain coverage under the Defined
Benefit Plan is submitted in writing by the member to the
State Teachers’ Retirement System on a form prescribed
by the system, and a copy of the election is submitted to
the Public Employees’ Retirement System, within 60 days
of the date the members change in employment is
effective.

(b) A member of the Public Employees’ Retirement
System who is employed by the Board of Governors of the
California  Community Colleges who subsequently is
employed by a community college district to perform
creditable service subject to coverage by this plan, may
elect to have that service subject to coverage by the
Public Employees’ Retirement System and excluded
from coverage by this plan pursuant to Section 20309 of
the Government Code.

(c) This section shall apply to changes in employment
effective on or after January 1, 1998.

SEC. 2. Section 22509 of the Education Code is
amended to read:

22509. (a) Within 10 working days of the date of hire
of an employee who has the right to make an election
pursuant to Section 22508 or 22508.5, the employer shall
inform the employee of the right to make an election and
shall make available to the employee written information
provided by each retirement system concerning the
benefits provided under that retirement system to assist
the employee in making an election.

(b) Any election made pursuant to subdivision (a) of
Section 22508 or subdivision (a) of Section 22508.5 shall be
filed with the office of the State Teachers’ Retirement
System and a copy of the election shall be filed with the
other public retirement system. Any election made
pursuant to subdivision (b) of Section 22508 or
subdivision (b) of Section 22508.5 shall be filed with the
office of the Public Employees’ Retirement System and
a copy of the election shall be filed with the office of this
system.

(c) Any election made pursuant to Section 22508 or
Section 22508.5 shall become effective as of the first day
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—5— SB 227

of employment in the position that qualified the
employee to make an election.

SEC. 3. Section 70905 is added to the Education Code,
to read:

70905. (a) The Board of Governors of the California
Community Colleges may enter into an agreement with
any district or publicly funded organization within the
California Community Colleges for the loan or temporary
assignment to the board of governors of a person
employed by any district or publicly funded community
college organization within the system. The temporary
assignment or loan of that employee shall not exceed two
years, except that an extension of two years shall be
authorized when the board of governors finds it necessary
to meet a compelling program or management need. Any
temporary loan or assignment shall be made only with the
consent of the employee, under the terms and conditions
agreeable to the employee.

(b) The board of governors may enter into an
agreement within any community college district for the
loan or temporary assignment of an employee of the
chancellor’s office to any district within the system. The
temporary assignment or loan of that employee shall not
exceed two years, except that an extension of two years
shall be authorized when the district and the board of
governors find it necessary to meet a compelling program
or management need of the district, or a compelling
training need for the board of governors. Any temporary
loan or assignment shall be made only with the consent
of the employee, under the terms and conditions
agreeable to the employee.

SEC. 4. Section 20309 is added to the Government
Code, to read:
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20309. (a) A member of the Public Employees’
Retirement System who is employed by the Board of
Governors of the California Community Colleges and
who subsequently is employed by a community college
district to perform service subject to coverage by the
State Teachers’ Retirement System, shall retain coverage
by the Public Employees’ Retirement System for that
service if all of the following conditions are met:

(1) The member is credited with the minimum years
of service required for retirement pursuant to Sections
21060 or 21074, whichever is applicable.

(2) The time that will elapse between the date the
member’s change in employment is effective and the
date the member will attain the minimum age required
for retirement pursuant to Sections 21060 or 21074,
whichever is applicable, is less than the time required to
accrue the minimum number of years of service required
for retrement under the State Teachers’ Retirement
System.

(3) An election to retain coverage under the Public
Employees’ Retirement System is submitted in writing by
the member to the Public Employees’ Retirement
System on a form prescribed by the system, and a copy of
the election is submitted to the State Teachers’
Retirement System, within 60 days of the date the
member’s change in employment is effective.
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1 (b) This section shall apply to changes in employment
2 effective on or after January 1, 1998.
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