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AMENDED IN ASSEMBLY MAY 15, 1997

AMENDED IN SENATE APRIL 1, 1997

SENATE BILL No. 372

Introduced by Senator Peace

February 13, 1997

An act to amend repeal and add Section 37 of the San Diego
Unified Port District Act (Chapter 67 of the Statutes of 1962,
First Extraordinary Session), relating to the San Diego
Unified Port District.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 372, as amended, Peace. San Diego Unified Port
District.

Under
(1) Under the existing San Diego Unified Port District Act,

the officers of the San Diego Unified Port District include an
executive director, formerly known as a port director is
authorized to do work and make improvements without
letting contracts, as specified.

This bill would, instead, require public projects, as defined,
to be carried out in accordance with the provisions of the
Public Contract Code governing port districts. In addition,
the bill would require the district to adopt policies and
procedures and regulations governing purchases of supplies
and equipment of the district that are consistent with any
applicable statute. To the extent this requirement would
impose new duties on the district, the bill would impose a
state-mandated local program.
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(2) The California Constitution requires the state to
reimburse local agencies and school districts for certain costs
mandated by the state. Statutory provisions establish
procedures for making that reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required
by this act for a specified reason.

This bill would conform statutory law relating to the
district’s authority to enter into contracts to the name change
in that existing law and would make other technical changes
in the act.

Existing law contains provisions governing the letting of
contracts by the district. Those provisions do not apply to any
contracts for architectural, engineering, legal, or auditing
services. Those provisions also limit contracts for consulting
services that are not limited to a specific project to one year
in length.

This bill would limit all professional services other than the
excluded services specified to 3 years in length.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no yes.
State-mandated local program: no yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 37 of the San Diego Unified Port
SECTION 1. Section 37 of the San Diego Unified Port

District Act (Chapter 67 of the Statutes of 1962, First
Extraordinary Session) is repealed.

Sec. 37. The district may itself, without letting
contracts therefor, do work and make improvements.
The work shall be done under the direction of its officers
or employees.

In the construction or reconstruction of public
buildings, streets, utilities, and other public works, and in
furnishing supplies, materials, equipment, or contractual
services for the same, when the expenditure therefor
shall exceed the sum of five thousand dollars ($5,000), the
same shall be done by written contract, except as
otherwise provided in this act, and the board, on the
recommendation of the port director, shall let the same
to the lowest responsible and reliable bidder, not less than
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10 days after advertising for one day in the official
newspaper of the district for sealed proposals for the work
contemplated. All maintenance or repair projects where
the cost of materials and labor exceeds three thousand
five hundred dollars ($3,500) shall be let to the lowest
responsible and reliable bidder. If the cost of the public
contract work exceeds the sum of one thousand dollars
($1,000), but is not in excess of five thousand dollars
($5,000), the board may let the contract without
advertising for bids, but not until the port director shall
have secured competitive prices from contractors
interested, which shall be taken under consideration by
the board before the contract is let. The board may,
however, upon the recommendation of the port director
and by a vote of five of its members, order the
performance of any such construction and reconstruction
or repair work by appropriate district forces when the
estimates submitted as part of the port director’s
recommendation indicate that the work can be done by
the district forces more economically then if let by
contract.

In case of a great public calamity, such as extraordinary
fire, flood, storm, epidemic or other disaster the board
may, by resolution passed by a vote of five of its members,
determine and declare that the public interest or
necessity demands the immediate expenditure of district
money to safeguard life, health or property, and
thereupon they may proceed, without advertising for
bids or receiving the same, to expend, or enter into a
contract involving the expenditure of, any sum required
in such emergency, on hand in the district fund and
available for such purpose. All contracts before execution
shall be approved as to form and legality by the attorney
for the district.

Contracts for consulting services shall be let only after
submission of proposals and evaluation of the expertise,
experience, and proposed price of the vendor. Contracts
for consulting services not limited to a specific project
shall not exceed one year in length.
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The provisions of this section do not apply to any
contract for architectural, engineering, legal, or auditing
services.

SEC. 2. Section 37 is added to the San Diego Unified
Port District Act (Chapter 67 of the Statutes of 1962, First
Extraordinary Session), to read:

Sec. 37. (a) Article 48 (commencing with Section
20750) of Part 3 of Division 2 of the Public Contract Code
applies to public projects of the district.

(b) The district shall adopt policies and procedures
and regulations governing bidding and purchases of
supplies and equipment by the district that are consistent
with any applicable statute, including Article 48
(commencing with Section 20750) of Part 3 of Division 2
of the Public Contract Code. The bidding process and
purchases of supplies and equipment by the district shall
be in accordance with those adopted policies, procedures,
and regulations.

(c) As used in this section, ‘‘public project’’ means any
of the following:

(1) A project for the erection, improvement, painting,
or repair of public buildings and works.

(2) Work in or about streams, bays, waterfronts,
embankments, or other work for protection against
overflow.

(3) Street or sewer work except maintenance or
repair.

(4) Furnishing supplies or materials for any project
specified in paragraphs (1) to (3), inclusive, including
maintenance or repair of streets or sewers.

SEC. 3. No reimbursement is required by this act
pursuant to Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution because the only costs that may be incurred
by a local agency or school district are the result of a
program for which legislative authority was requested by
that local agency or school district, within the meaning of
Section 17556 of the Government Code and Section 6 of
Article XIII B of the California Constitution.

Notwithstanding Section 17580 of the Government
Code, unless otherwise specified, the provisions of this act
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shall become operative on the same date that the act
takes effect pursuant to the California Constitution.
District Act (Chapter 67 of the Statutes of 1962, First
Extraordinary Session) is amended to read:

Sec. 37. (a) The district may itself, without letting
contracts therefor, do work and make improvements.
The work shall be done under the direction of its officers
or employees.

In the construction or reconstruction of public
buildings, streets, utilities, and other public works, and in
furnishing supplies, materials, equipment, or contractual
services for those purposes, when the expenditure
therefor exceeds the sum of five thousand dollars
($5,000), the construction, reconstruction, or furnishing
shall be done by written contract, except as otherwise
provided in this act, and the board, on the
recommendation of the executive director, shall let the
contract to the lowest responsible and reliable bidder, not
less than 10 days after advertising for one day in the
official newspaper of the district for sealed proposals for
the work contemplated. All maintenance or repair
projects where the cost of materials and labor exceeds
three thousand five hundred dollars ($3,500) shall be let
to the lowest responsible and reliable bidder. If the cost
of the public contract work exceeds the sum of one
thousand dollars ($1,000), but is not in excess of five
thousand dollars ($5,000), the board may let the contract
without advertising for bids, but not until the executive
director has secured competitive prices from interested
contractors, which shall be taken under consideration by
the board before the contract is let. The board may,
however, upon the recommendation of the executive
director and by a vote of five of its members, order the
performance of any construction and reconstruction or
repair work by appropriate district forces when the
estimates submitted as part of the executive director’s
recommendation indicate that the work can be done by
the district forces more economically then if let by
contract.
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In case of a great public calamity, such as extraordinary
fire, flood, storm, epidemic, or other disaster the board
may, by resolution passed by a vote of five of its members,
determine and declare that the public interest or
necessity demands the immediate expenditure of district
money to safeguard life, health, or property, and
thereupon they may proceed, without advertising for
bids or receiving bids, to expend, or enter into a contract
involving the expenditure of, any sum required in the
emergency, on hand in the district fund and available for
that purpose. All contracts before execution shall be
approved as to form and legality by the attorney for the
district.

Contracts for consulting services shall be let only after
submission of proposals and evaluation of the expertise,
experience, and proposed price of the vendor. Contracts
for consulting services not limited to a specific project
shall not exceed one year in length. Except as provided
in subdivision (b), contracts for all other professional
services shall not exceed three years in length.

(b) This section does not apply to any contract for
architectural, engineering, legal, or auditing services.
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