AMENDED IN SENATE APRIL 10, 1997

SENATE BILL No. 518

Introduced by Senators Monteith and Knight

February 24, 1997

An act to amend Sections 1247.5 and 1247.6 of the Business
and Professions Code, relating to clinical Ilaboratory
technology.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 518, as amended, Monteith. Clinical Ilaboratory
technology: hemodialysis technician training program.

Existing law governs the practice of clinical laboratory
technology and requires any hemodialysis training and testing
program operated by a hemodialysis clinic or unit within a
licensed clinic or hospital to be approved by the State
Department of Health Services, to comply with regulations,
and to include various elements.

This bill would require a hemodialysis technician training
program and competency test that is provided by an
accredited college, accredited university, or private training
program to meet these requirememetscept as prescribed

Existing law prohibits any person from providing
hemodialysis technician services without meeting certain
alternative  requirements, including certification by the
department as being—graduatas graduate of a local training
and testing program operated by an accredited college or
university.

This bill would revise this requirement to include, as an
alternative, certification by the department as being a
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graduate of a private training program approved by the
department.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

OCOoO~NOOITPA~,WNPE

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1247.5 of the Business and
Professions Code is amended to read:

1247.5. A hemodialysis clinic or unit within a licensed
clinic or hospital, as defined respectively in Sections 1204
and 1250 of the Health and Safety Code, may operate a
hemodialysis training and testing program. A
hemodialysis technician training program and
competency test, provided under this section, or
provided by an accredited college, an accredited
university, or a private training program, shall be
approved by the department, shall comply with the
regulations adopted pursuant to Section 1247.4, and shall
include training and testing in the administration of local
anesthetics, heparin, and sodium chloride solutions.

SEC. 2. Section 1247.6 of the Business and Professions
Code is amended to read:

1247.6. (a) Except during training under immediate
supervision, no person shall provide services as a
hemodialysis technician without meeting one or more of
the following requirements:

(1) Certification by the department as having been
certified by the Board of Nephrology Examination for
Nurses and Technicians (BONENT).

(2) Certification by the department as having
completed a department-approved training and testing
program in a hemodialysis clinic or unit.

(3) Certification by the department as being
graduates a graduate of a local training and testing
program operated by an accredited college or accredited
university approved by the department, or a graduate of
a private training program approved by the department.
As used in this article, accredited has the same meaning
as defined by Section 94711 of the Education Code.

98



RPRRRPRRRRE
~NOUIRWNRPROOONOURAWNR

—3— SB 518

(4) Certification by the department as hemodialysis
technicians on or before the effective date of regulations
adopted pursuant to Section 1247.4.

(b) This article does not apply to home dialysis
patients, or patient helpers not employed by the licensed
facility, who have undergone a home dialysis training
program operated by a licensed clinic or hospital as
defined in Sections 1204 and 1250 of the Health and Safety
Code and have been certified by the medical director of
the facility as being competent to perform home dialysis
treatment.

(c) A hemodialysis technician training program and
competency test, that is approved by the department
before January 1, 1998, shall not be required to be
reapproved pursuant to this section or Section 1247.5
unless the department determines reapproval to be
necessary to protect patient safety.
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