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SENATE BILL No. 571

Introduced by Senator Wright

February 24, 1997

An act to amend Section 106985 of the Health and Safety
Code, relating to radiologic technology.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 571, as introduced, C. Wright. Radiologic technology:
venipuncture.

Existing law authorizes a radiologic technologist, under the
general supervision, as defined, of a physician and surgeon, to
assist a physician and surgeon in completing an injection to
administer contrast materials after the performance of
venipuncture or arterial puncture by a person authorized to
perform these tasks.

This bill would instead authorize a radiologic technologist,
under the general supervision of a physician and surgeon, to
perform venipuncture for an injection to administer contrast
materials if the radiologic technologist has received certain
training and education and been issued a certificate.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 106985 of the Health and Safety
Code is amended to read:

106985. (a) Notwithstanding Section 2052 of the
Business and Professions Code or any other provision of
law, a radiologic technologist certified pursuant to the
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Radiologic Technology Act (Section 27) may, under the
general supervision of a licensed physician and surgeon,
assist a licensed physician and surgeon in completing
perform venipuncture for an injection to administer
contrast materials, manually or by utilizing a mechanical
injector, after the performance of venipuncture or
arterial puncture by a person authorized to perform those
tasks if the radiologic technologist has received training
and education, and been issued a certificate, as described
in (b).

(b) Nothing in this section shall be construed to grant
radiologic technologists the authority to perform
venipuncture or arterial puncture, or to administer
contrast materials A radiologic technologist may perform
venipuncture, as described in (a), only if the radiologic
technologist has received sufficient training and
education as determined by the Bureau of Radiologic
Health. The radiologic technologist shall be issued a
certificate by the training institution or instructor
indicating satisfactory completion of the training
required.

(c) ‘‘General supervision,’’ for purposes of this section,
means the direction of procedures authorized by this
section by a licensed physician and surgeon who shall be
physically present within the facility and immediately
available within the facility where the procedures are
performed.
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