SENATE BILL No. 708

Introduced by Senator Greene

February 25, 1997

An act to amend Sections 170425 and 17088.5 of the
Education Code, relating to school facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 708, as introduced, Greene. School facilities: portable
classrooms.

(1) Under existing law, the Leroy F. Greene State School
Building Lease-Purchase Law of 1976 (the Greene Act), the
State Allocation Board is required to provide for the manner
of determining the area of adequate school construction in a
school district at the time the district applies for funding
under the Greene Act. Existing law provides that the area of
adequate school construction that exists in an applicant school
district shall include all portable classrooms, whether owned
or leased, except as specified.

This bill would exclude from the area of adequate school
construction that exists in an applicant school district, all
leased portable classrooms, portable classrooms that are more
than 30% of the total classroom space at a schoolsite, and
nonconforming portable classrooms. This bill would define
‘nonconforming  portable classrooms” as those portable
classrooms that do not meet the requirements of a provision
of the Field Act and that are not approved by the Division of
the State Architect.

(2) Existing law establishes a program for the acquisition
of portable classrooms known as the State Relocatable
Classroom Law of 1979. Existing law provides that where any
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qualifying school district or county superintendent of schools

Is deemed by the State Allocation Board to be eligible for the
lease of portable classrooms under that act, but adequate
funds are not available at that time to the State Allocation

Board for the purchase of those classrooms, the State
Allocation Board may authorize the school district or county

superintendent of schools to purchase portable classrooms,
pursuant to specified conditions, including, to the extent that
funding is subsequently made available, that the State
Allocation Board shall purchase the portable classrooms from
the school district or county superintendent of schools, for an
amount not to exceed the purchase price that the State
Allocation Board determines it would have paid for the

classroom or classrooms at the time they were acquired.

This bill, instead, would provide that to the extent that
funding is subsequently made available to the State Allocation
Board, the State Allocation Board shall purchase the portable
classrooms from the school district or county superintendent
of schools for the cost incurred by the school district or county
superintendent of schools less any depreciation based upon
the 20-year life of the unit.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 17042.5 of the Education Code is
amended to read:

17042.5. (a) For purposes of determining the area of
adequate school construction existing in an applicant
school district pursuant to Section 17042.7, all portable
classrooms—whether—ewned—er—leasedhall be included,
except as otherwise provided in paragraphs (1)>—to(%3)
inclusive.

(1) Leased—portable—elassreems—aeguired—by—a—school
10 distriet—shal—noet—be—included—in—the—area—ef—existing
11 adeguate-schooleconstructionunti-Jangary-1-1991.

12  &)-Portable classrooms leased pursuant to Chapter 14
13 (commencing with Section 17085) shall be excluded from
14 the area of adequate school construction. Portable
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—3— SB 708

classrooms obtained by an applicant district pursuant to
subdivision (b) of Section 17088.5 also shall be excluded
from the area of adequate school construetien—exeept as

(2) Portable classrooms that have beer—leased or
owned by the district for 20 years or more shall be
excluded from the area of adequate school construction.

(3) Leased portable classrooms shall not be included in
the area of adequate school constructien—fer—a—period of

tve—years—rom—the—date—frstHeased—by—the—distret—That

iag title
(4) Portable classrooms that are more than 30 percent
of the total classroom space at a schoolsite shall not be
included in the area of adequate school construction.
(5) Nonconforming portable classrooms shall not be
included in the area of adequate school construction.
(b) For purposes of this section, “portable classroom”
means a classroom building of modular design and
construction that meets all of the following criteria:
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(1) Is designed and constructed to be relocatable and
transportable over public streets.

(2) Is designed and constructed for relocation without
the separation of the roof or floor from the building.

(3) When measured at the most exterior walls, has a
floor area not in excess of 2,000 square feet.

(c) For the purposes of this section, “nonconforming
portable classrooms” are those portable classrooms that
do not meet the requirements of Section 17280 and that
are not approved by the Division of the State Architect.

SEC. 2. Section 17088.5 of the Education Code is
amended to read:

17088.5. (a) The board may empower any lessee to
act as its agent in the performance of acts authorized
under this chapter with regard to portable classrooms to
be made available to that lessee, including, but not
necessarily limited to, contracting for architectural and
construction services and purchasing furniture and
equipment.

(b) In addition, where any qualifying school district or
county superintendent of schools is deemed by the board
to be eligible under this chapter for the lease of portable
classrooms, but adequate funds are not at that time
available to the board for the purchase of those
classrooms, the board may authorize the school district or
county superintendent of schools to purchase portable
classrooms, to the extent of that eligibility, pursuant to the
following conditions:

(1) The portable classrooms are purchased under a
procedure determined by the board, pursuant to either
a bidding process implemented by the school district or
county superintendent of schools or by the State Office of
Procurement.

(2) To the extent that funding for purposes of this
chapter is subsequently made available to the board, the
board shall purchase the portable classroom or classrooms
from the school district or county superintendent of
schools, for lease to that entity under this chapter,—for an

ameunt—hot—to—exceed—the—purchase—priee—the—bhoard
I . : o i I | or
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dbe cost incurred
by the school district or county superintendent of schools
less any depreciation based upon the 20-year life of the
unit. The sale of the portable classroom or classrooms
under this paragraph shall be at the discretion of the
school district or county superintendent of schools.
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