AMENDED IN SENATE MAY 8, 1997

SENATE BILL No. 708

Introduced by Senator Greene

February 25, 1997

An act to amend Sections—37042.5—and17089390, 17291,
17405, 39141.10, and 393044& the Education Code, relating
to school facilities and declaring the urgency thereof, to take
effect immediately

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 708, as amended, Greene. School facilities—pertable
elassreemselocatable buildings

Existing law authorizes the State Allocation Board to
approve requests from school districts for the waiver of Field
Act provisions requiring approval of plans and relating to the
structural safety of school buildings, and specifies that any
waiver granted on or before September 30, 1996, is extended
until September 30, 1997. Those provisions are repealed as of
September 30, 1997, at which point other provisions become
operative that do not provide for that waiver of the Field Act.

This bill would extend that waiver authority to September
30, 2000. This bill would also change the repeal date of the
provisions authorizing the waivers to September 30, 2000, and
would change the operative date of the provisions without the
waiver authorization to September 30, 2000. The bill would
also make conforming changes to identical provisions of law
that will be repealed as of January 1, 1998, because of a
reorganization of a portion of the Education Code.
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This bill would declare that it is to take effect immediately
as an urgency statute.

- Ynder—existng—aw—the—teroy——Greere—State—School



\ote: +majority 3. Appropriation: no. Fiscal committee:
yes. State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECHON-1--—Section17042-5-ofthe Education-Code is

SECTION 1. Section 17290 of the Education Code is
amended to read:

17290. (a) An owned relocatable building or
structure that is to be used for school purposes shall be
subject to the provisions of Article 3 (commencing with
Section 17280) and Article 6 (commencing with Section
17365). The governing board of a school district may
request and obtain from the State Allocation Board a
one-time waiver of Article 3 (commencing with Section
17280) and Article 6 (commencing with Section 17365)
for a maximum of three years upon presentation of
satisfactory evidence to the State Allocation Board that
the district is proceeding in a timely manner with a
program that will eliminate the need for the owned
relocatable facilities within that time period.

(b) Notwithstanding subdivision (a), a waiver granted
to a school district pursuant to that subdivision prior to
January 1, 1993, may be renewed by the State Allocation
Board for one additional period of no more than three
years, not extending past September 30, 1996. However,
any waiver granted to a school district that will expire on
or before September 30, 1996, is hereby extended until
September 3692000

(c) This section applies only to relocatable buildings or
structures owned by school districts on or before April 17,
1990, and does not authorize school districts to purchase
relocatable buildings or structures to be used for school
purposes which do not comply with the provisions of
Article 3 (commencing with Section 17280) and Article
6 (commencing with Section 17365) of this chapter.
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(d) This section shall remain in effect only until
September 3023992000 and as of that date is repealed,
unless a later enacted statute, that is enacted before
September 36;29P00Q deletes or extends that date.

SEC. 2. Section 17291 of the Education Code is
amended to read:

17291. (@) An owned relocatable building or
structure that is to be used for school purposes shall be
subject to the provisions of Article 3 (commencing with
Section 17280) and Article 6 (commencing with Section
17365).

(b) This section shall become operative on September
30,-49972000

SEC. 3. Section 17405 of the Education Code, as added
by Section 3 (first text) of Chapter 277 of the Statutes of
1996, is amended to read:

17405. Any lease or agreement shall be subject to the
following requirements:

(@) A building or structure that is to be used for school
purposes shall be subject to the provisions of Article 3
(commencing with  Section 17280) and Article 6
(commencing with Section 17365). The governing board
of a school district may request and obtain from the State
Allocation Board authority for use of any building not
meeting the structural standards prescribed by Article 3
(commencing with Section 17280) until September 1,
1990. After September 1, 1990, the governing board of a
school district may request and obtain from the State
Allocation Board a waiver of Article 3 (commencing with
Section 17280) for a maximum of three years. A building
or facility used by a school district under a lease or
lease-purchase agreement into which neither pupils nor
teachers are required to enter or that would be excluded
from the definition of “school building,” as contained in
Section 17368, shall not be considered to be a *“school
building” within the meaning of Section 17283.

(b) Notwithstanding subdivision (a), a waiver granted
to a school district pursuant to that subdivision prior to
January 1, 1993, may be renewed by the State Allocation
Board for one additional period of no more than three
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—5— SB 708

years, not extending past September 30, 1996. However,
any waiver granted to a school district that will expire on
or before September 30, 1996, is hereby extended until
September 363992000

(c) Subdivision (a) shall not apply to trailer coaches
used for classrooms or laboratories if the trailer coaches
conform to the requirements of Part 2 (commencing with
Section 18000) of Division 13 of the Health and Safety
Code, and the rules and regulations promulgated
thereunder concerning mobilehomes, are not expanded
or fitted together with other sections to form one unit
greater than 24 feet in width, are used for special
educational purposes, and are used by not more than 12
pupils at a time, except that the trailer coaches may be
used by not more than 20 pupils at a time for driver
training purposes.

(d) The site on which a leased relocatable structure is
located shall be owned by the school district, or shall be
under the control of the school district pursuant to a lease
or a permit.

“‘Relocatable structure” is any structure that is
designed to be relocated.

(e) This section shall remain in effect only until
September 30,—399200Q and as of that date is repealed,
unless a later enacted statute, that is enacted before
September 36:9200Q deletes or extends that date.

SEC. 4. Section 17405 of the Education Code, as added
by Section 3 (second text) of Chapter 277 of the Statutes
of 1996, is amended to read:

17405. Any lease or agreement shall be subject to the
following requirements:

(@) A building or structure that is to be used for school
purposes shall be subject to the provisions of Article 3
(commencing with  Section 17280) and Article 6
(commencing with Section 17365). A building or facility
used by a school district under a lease or lease-purchase
agreement into which neither pupils nor teachers are
required to enter or that would be excluded from the
definition of “school building,” as contained in Section
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17368, shall not be considered to be a “school building”
within the meaning of Section 17283.

(b) Subdivision (a) shall not apply to trailer coaches
used for classrooms or laboratories if the trailer coaches
conform to the requirements of Part 2 (commencing with
Section 18000) of Division 13 of the Health and Safety
Code, and the rules and regulations promulgated
thereunder concerning mobilehomes, are not expanded
or fitted together with other sections to form one unit
greater than 24 feet in width, are used for special
educational purposes, and are used by not more than 12
pupils at a time, except that the trailer coaches may be
used by not more than 20 pupils at a time for driver
training purposes.

(c) The site on which a leased relocatable structure is
located shall be owned by the school district, or shall be
under the control of the school district pursuant to a lease
or a permit.

“Relocatable structure” is any structure that is
designed to be relocated.

(d) For purposes of interconnection of fire alarms,
buildings leased for 24 months or less shall be subject to
Section 809 of the Uniform Building Code until applicable
regulations proposed by the State Fire Marshal are
adopted as part of Title 24 of the California Code of
Regulations.

(e) This section shall become operative on September
30,-49972000

SEC. 5. Section 39141.10 of the Education Code, as
amended by Section 1 of Chapter 655 of the Statutes of
1995, is amended to read:

39141.10. (a) An  owned relocatable building or
structure that is to be used for school purposes shall be
subject to the provisions of Article 3 (commencing with
Section 39140) and Article 6 (commencing with Section
39210). The governing board of a school district may
request and obtain from the State Allocation Board a
one-time waiver of Article 3 (commencing with Section
39140) and Article 6 (commencing with Section 39210)
for a maximum of three years upon presentation of

98



NRPRRRRRRRERRE
CQOWONOUIMNWNRPROOONOUNWNER

NN
N

NN NN
oOOhw

N
~

WN N
O O

wWww
wWN P

w
N

AP OWWWWW
O OWow~NO Ul

—7— SB 708

satisfactory evidence to the State Allocation Board that
the district is proceeding in a timely manner with a
program that will eliminate the need for the owned
relocatable facilities within that time period.

(b) Notwithstanding subdivision (a), a waiver granted
to a school district pursuant to that subdivision prior to
January 1, 1993, may be renewed by the State Allocation
Board for one additional period of no more than three
years, not extending past September 30, 1996. However,
any waiver granted to a school district that will expire on
or before September 30, 1996, is hereby extended until
September 36292000

(c) This section applies only to relocatable buildings or
structures owned by school districts on or before April 17,
1990, and does not authorize school districts to purchase
relocatable buildings or structures to be used for school
purposes which do not comply with the provisions of
Article 3 (commencing with Section 39140) and Article
6 (commencing with Section 39210) of this chapter.

(d) This section shall remain in effect only until
September 30,—399200Q and as of that date is repealed,
unless a later enacted statute, that is enacted before
September 36;29P00Q deletes or extends that date.

SEC. 6. Section 39141.10 of the Education Code, as
added by Section 2 of Chapter 655 of the Statutes of 1995,
is amended to read:

39141.10. (a) An  owned relocatable building or
structure that is to be used for school purposes shall be
subject to the provisions of Article 3 (commencing with
Section 39140) and Article 6 (commencing with Section
39210).

(b) This section shall become operative on September
30,-49972000

SEC. 7. Section 39304.5 of the Education Code, as
amended by Section 5 of Chapter 655 of the Statutes of
1995, is amended to read:

39304.5. Any lease or agreement shall be subject to the
following requirements:

(@) A building or structure that is to be used for school
purposes shall be subject to the provisions of Article 3
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(commencing with  Section 39140) and Article 6
(commencing with Section 39210). The governing board
of a school district may request and obtain from the State
Allocation Board authority for use of any building not
meeting the structural standards prescribed by Article 3
(commencing with Section 39140) until September 1,
1990. After September 1, 1990, the governing board of a
school district may request and obtain from the State
Allocation Board a waiver of Article 3 (commencing with
Section 39140) for a maximum of three years. A building
or facility used by a school district under a lease or
lease-purchase agreement into which neither pupils nor
teachers are required to enter or that would be excluded
from the definition of “school building,” as contained in
Section 39214, shall not be considered to be a “school
building” within the meaning of Section 39141.

(b) Notwithstanding subdivision (a), a waiver granted
to a school district pursuant to that subdivision prior to
January 1, 1993, may be renewed by the State Allocation
Board for one additional period of no more than three
years, not extending past September 30, 1996. However,
any waiver granted to a school district that will expire on
or before September 30, 1996, is hereby extended until
September 36292000

(c) Subdivision (a) shall not apply to trailer coaches
used for classrooms or laboratories if the trailer coaches
conform to the requirements of Part 2 (commencing with
Section 18000) of Division 13 of the Health and Safety
Code, and the rules and regulations promulgated
thereunder concerning mobilehomes, are not expanded
or fitted together with other sections to form one unit
greater than 24 feet in width, are used for special
educational purposes, and are used by not more than 12
pupils at a time, except that the trailer coaches may be
used by not more than 20 pupils at a time for driver
training purposes.

(d) The site on which a leased relocatable structure is
located shall be owned by the school district, or shall be
under the control of the school district pursuant to a lease
or a permit.
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—9— SB 708

“Relocatable structure” is any structure that is
designed to be relocated.

(e) This section shall remain in effect only until
September 30—2399200Q and as of that date is repealed,
unless a later enacted statute, that is enacted before
September 36;29P00Q deletes or extends that date.

SEC. 8. Section 39304.5 of the Education Code, as
added by Section 6 of Chapter 655 of the Statutes of 1995,
is amended to read:

39304.5. Any lease or agreement shall be subject to the
following requirements:

(@) A building or structure that is to be used for school
purposes shall be subject to the provisions of Article 3
(commencing with  Section 39140) and Article 6
(commencing with Section 39210). A building or facility
used by a school district under a lease or lease-purchase
agreement into which neither pupils nor teachers are
required to enter or that would be excluded from the
definition of “school building,” as contained in Section
39214, shall not be considered to be a “school building”
within the meaning of Section 39141.

(b) Subdivision (a) shall not apply to trailer coaches
used for classrooms or laboratories if the trailer coaches
conform to the requirements of Part 2 (commencing with
Section 18000) of Division 13 of the Health and Safety
Code, and the rules and regulations promulgated
thereunder concerning mobilehomes, are not expanded
or fitted together with other sections to form one unit
greater than 24 feet in width, are used for special
educational purposes, and are used by not more than 12
pupils at a time, except that the trailer coaches may be
used by not more than 20 pupils at a time for driver
training purposes.

(c) The site on which a leased relocatable structure is
located shall be owned by the school district, or shall be
under the control of the school district pursuant to a lease
or a permit.

“‘Relocatable structure” is any structure that is
designed to be relocated.
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(d) For purposes of interconnection of fire alarms,
buildings leased for 24 months or less shall be subject to
Section 809 of the Uniform Building Code until applicable
regulations proposed by the State Fire Marshal are
adopted as part of Title 24 of the California Code of
Regulations.

(e) This section shall become operative on September
30,-49972000

SEC. 9. This act is an urgency statute necessary for the
immediate preservation of the public peace, health, or
safety within the meaning of Article IV of the
Constitution and shall go into immediate effect. The facts
constituting the necessity are:

As of September 30, 1997, school districts may not
obtain waivers from the State Allocation Board for use of
State of California, Department of Housing and
Community Development approved relocatable
classrooms. This loss of the ability to obtain waivers may
force school districts to replace or retrofit existing
relocatable classrooms. There is an urgent need for school
districts to maintain current options to obtain classroom
space because of a need resulting from the class size
reduction program. In order to allow school districts the
time necessary to lease, purchase, or retrofit adequate
classroom space, it is necessary that this act take effect
immediately.
amendedtoread:
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