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AMENDED IN SENATE MAY 6, 1997

AMENDED IN SENATE APRIL 2, 1997

SENATE BILL No. 786

Introduced by Senator Knight

February 26, 1997

An act to amend Sections 832.6 and 13523 of the Penal Code,
relating to peace officers, and making an appropriation
therefor.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 786, as amended, Knight. Reserve or auxiliary officers.
(1) Existing law provides that every person deputized or

appointed as a reserve peace officer shall have the powers of
a peace officer only when the person has completed specified
training and is (1) (a) deputized or appointed as a level I
reserve officer pursuant to specified provisions and assigned,
or when assigned, to the prevention and detection of crime
and the general enforcement of the laws of this state, (2) (b)
assigned to the prevention and detection of crime and the
general enforcement of the laws of the state while under the
immediate supervision of a specified peace officer, and
engaged in a certain field training program, or (3) (c)
deployed and authorized only to carry out limited duties not
requiring general law enforcement powers in their routine
performance under the direct supervision of a peace officer,
as specified.

This bill would revise and recast these provisions to
consolidate the training requirements and peace officer
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authority of level I reserve officers, and revise the training and
supervision requirements of level II and III reserve officers.
The bill would require the Commission on Peace Officer
Standards and Training to develop guidelines concerning the
duties of level II and III reserve officers.

(2) Under existing law, state aid shall only be provided
from the Peace Officers’ Training Fund, a continuously
appropriated fund, for training expenses of full-time regularly
paid employees of eligible agencies from cities, counties, or
districts.

This bill additionally would authorize the payment of state
aid for the training expenses of any peace officer, thereby
making an appropriation from the Peace Officers’ Training
Fund.

Vote: 2/3. Appropriation: yes. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 832.6 of the Penal Code is
amended to read:

832.6. (a) Every person deputized or appointed, as
described in subdivision (a) of Section 830.6, shall have
the powers of a peace officer only when the person is any
of the following:

(1) A level I reserve officer deputized or appointed
pursuant to paragraph (1) or (2) of subdivision (a) or
subdivision (b) of Section 830.6 and assigned to the
prevention and detection of crime and the general
enforcement of the laws of this state, whether or not
working alone, and the person has completed the basic
training course for deputy sheriffs and police officers
prescribed by the Commission on Peace Officer
Standards and Training. For level I reserve officers
appointed prior to January 1, 1997, the basic training
requirement shall be the course that was prescribed at
the time of their appointment. Reserve officers
appointed pursuant to this paragraph shall satisfy the
continuing professional training requirement prescribed
by the commission.
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(2) A level II reserve officer assigned to the
prevention and detection of crime and the general
enforcement of the laws of this state while under the
immediate supervision of a peace officer who has
completed the basic training course for deputy sheriffs
and police officers prescribed by the Commission on
Peace Officer Standards and Training, and the level II
reserve officer has completed the course required by
Section 832 and any other training prescribed by the
commission.

Level II reserve officers appointed pursuant to this
paragraph may be assigned, without immediate
supervision, to limited duties that do not involve the
intentional enforcement of felony statutes. The
commission shall develop guidelines concerning these
duties for use by law enforcement agencies.

(3) A level III reserve officer deployed and authorized
only to carry out support duties not requiring general law
enforcement powers in their routine performance. Those
persons shall have completed the training required under
Section 832 and any other training prescribed by the
commission for those persons. The commission shall
develop guidelines concerning these support duties for
use by the enforcement agencies.

(4) A person assigned to the prevention and detection
of a particular crime or crimes or to the detection or
apprehension of a particular individual or individuals
while working under the supervision of a California peace
officer in a county adjacent to the state border who
possesses a basic certificate issued by the Commission on
Peace Officer Standards and Training, and the person is
a law enforcement officer who is regularly employed by
a local or state law enforcement agency in an adjoining
state and has completed the basic training required for
peace officers in his or her state.

This training shall fully satisfy any other training
requirements required by law, including those specified
in Section 832.

In no case shall a peace officer of an adjoining state
provide services within a California jurisdiction during
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any period in which the regular law enforcement agency
of the jurisdiction is involved in a labor dispute.

(b) Notwithstanding subdivision (a), a person who is
issued a level I reserve officer certificate before January
1, 1981, shall have the full powers and duties of a peace
officer as provided by Section 830.1 if so designated by
local ordinance or, if the local agency is not authorized to
act by ordinance, by resolution, either individually or by
class, if the appointing authority determines the person
is qualified to perform general law enforcement duties by
reason of the person’s training and experience. Persons
who were qualified to be issued the level I reserve officer
certificate before January 1, 1981, and who state in writing
under penalty of perjury that they applied for but were
not issued the certificate before January 1, 1981, may be
issued the certificate before July 1, 1984. For purposes of
this section, certificates so issued shall be deemed to have
the full force and effect of any level I reserve officer
certificate issued prior to January 1, 1981.

(c) In carrying out this section, the commission:
(1) May use proficiency testing to satisfy reserve

training standards.
(2) Shall provide for convenient training to remote

areas in the state.
(3) Shall establish a professional certificate for reserve

officers as defined in paragraph (1) of subdivision (a) and
may establish a professional certificate for reserve officers
as defined in paragraphs (2) and (3) of subdivision (a).

(4) Shall facilitate the voluntary transition of reserve
officers to regular officers with no unnecessary
redundancy between the training required for level I and
level II reserve officers.

(5) Shall develop a supplemental course for existing
level I reserve officers desiring to satisfy the basic training
course for deputy sheriffs and police officers.

(d) In carrying out paragraphs (1) and (3) of
subdivision (c), the commission may establish and levy
appropriate fees, provided the fees do not exceed the cost
for administering the respective services. These fees shall
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be deposited in the Peace Officers’ Training Fund
established by Section 13520.

(e) The commission shall include an amount in its
annual budget request to carry out this section.

SEC. 2. Section 13523 of the Penal Code is amended
to read:

13523. The commission shall annually allocate and the
State Treasurer shall periodically pay from the Peace
Officers’ Training Fund, at intervals specified by the
commission, to each city, county, and district which has
applied and qualified for aid pursuant to this chapter an
amount determined by the commission pursuant to
standards set forth in its regulations. The commission shall
grant aid only on a basis that is equally proportionate
among cities, counties, and districts. State aid shall only be
provided for training expenses of peace officers, and
full-time regularly paid employees, as defined by the
commission, of eligible agencies from cities, counties, or
districts.

In no event shall any allocation be made to any city,
county, or district which is not adhering to the standards
established by the commission as applicable to that city,
county, or district.
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