AMENDED IN SENATE MAY 8, 1997

SENATE BILL No. 1086

Introduced by Senator Schiff

February 28, 1997

An act to amend Section 21701 of, and to add Section 21701.1
to, the Business and Professions Code, relating to business
regulation.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 1086, as amended, Schiff. Self-storage facilities:
containers.

The California Self-Service Storage Facility Act defines
self-service storage facilities and regulates rental agreements
and the imposition of liens on personal property located at a
self-service storage facility.

This bill would revise the definition of self-service storage
facility. The bill would also provide that the owner or operator
of a self-service storage facilitpr a household goods carrier
may transport and store individual storage containers, subject
to certain restrictions.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 21701 of the Business and
Professions Code is amended to read:

21701. For the purposes of this chapter, the following
terms shall have the following meanings:
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(a) “Self-service storage facility” means real property
designed and used for the purpose of renting or leasing
individual storage space to occupants who are to have
access to the space for the purpose of storing and
removing personal property or for storing individual
storage containers provided to occupants who have
exclusive use of the container for the purpose of storing
and removing personal property. Self-service storage
facility does not include a garage or other storage area in
a private residence. No occupant may use a self-service
storage facility for residential purposes. A self-service
storage facility is not a warehouse, nor a public utility, as
defined in Section 216 of the Public Utilities Code. If an
owner issues a warehouse receipt, bill of lading, or other
document of title for the personal property stored, the
owner and the occupant are subject to the provisions of
Division 7 (commencing with Section 7101) of the
Commercial Code, and the provisions of this chapter do
not apply.

(b) “Owner” means the owner, operator, lessor, or
sublessor of a self-service storage facility, his or her agent,
or any other person authorized by him or her to manage
the facility, or to receive rent from an occupant under a
rental agreement, and no real estate license is required.

(c) “Occupant” means a person, or his or her
sublessee, successor, or assign, who is entitled to the use
of the storage space at a self-service storage facility under
a rental agreement, to the exclusion of others.

(d) “Rental agreement” means any written
agreement or lease which establishes or modifies the
terms, conditions, rules, or any other provision
concerning the wuse and occupancy of a self-service
storage facility.

(e) “Personal property” means movable property not
affixed to land, and includes, but is not limited to, goods,
merchandise, furniture, and household items.

() “Last known address” means that address provided
by the occupant in the latest rental agreement, or the
address provided by the occupant in a subsequent written
notice of a change of address.
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SEC. 2. Section 21701.1 is added to the Business and
Professions Code, to read:

21701.1. The owner—ef=a—sel-service—sterage—facitity
operator of a self-service storage facility, or a household
goods carrier, may, for a fee, transport individual storage
containers to and from a self-service storage facility that

he or she owns—er—epe#a%es—'Fhs—H&nspeﬂa&ea—dees not

Seetien or operates. This transportation activity whether
performed by an owner, operator, or carrier, iS not
subject to regulation under Chapter 7 (commencing with
Section 5101) of Division 2 of the Public Utilities Code,
provided both of the following requirements are met:

(1) The fee charged for transportation does not exceed
fifty dollars ($50).

(2) The owner operator, or carrier does not load,
pack, or otherwise handle the contents of the container.
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