AMENDED IN ASSEMBLY JULY 9, 1997
AMENDED IN ASSEMBLY JUNE 24, 1997
AMENDED IN SENATE MAY 15, 1997
AMENDED IN SENATE MAY 1, 1997

SENATE BILL No. 1315

Introduced by Senator Burton

February 28, 1997

An act to amend Sections 678.1 and 11664 of the Insurance
Code, relating to insurance.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 1315, as amended, Burton. Insurance.

Under existing law, an insurer is required to give the
insured and the producer of record written notice of the
nonrenewal of certain commercial insurance and workers’
compensation insurance policies within a specified time
before the end of the policy period.

This bill would, for those policies, require the insurer, on
receiving a written request, to provide a premium and loss
history report for the past 3 years, pllass experience during
the current policy year, within 15 business days for
commercial insurance, and within 10 business days for
workers’ compensation insurance, of receiving the request.

Fhere—wodld—be—rno—msurertiability fer—anyless—eceurring—after
thepohey-termination-date.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 678.1 of the Insurance Code is
amended to read:

678.1. (a) This section applies only to policies of
insurance of commercial insurance that are subject to
Sections 675.5 and 676.6.

(b) A notice of nonrenewal shall be in writing and shall
be delivered or mailed to the producer of record and to
the named insured at the mailing address shown on the
policy. Subdivision (a) of Section 1013 of the Code of Civil
Procedure shall be applicable if the notice is mailed.

(c) An insurer, at least 60 days, but not more than 120
days, in advance of the end of the policy period, shall give
notice of nonrenewal, and the reasons for the
nonrenewal, if the insurer intends not to renew the
policy, or to condition renewal upon reduction of limits,
elimination of coverages, increase in deductibles, or
increase of more than 25 percent in the rate upon which
the premium is based.

(d) If an insurer fails to give timely notice required by
subdivision (c), the policy of insurance shall be
continued, with no change in its terms or conditions, for
a period of 60 days after the insurer gives the notice.

(e) With respect to policies defined in subdivision (b)
of Section 676.6, in addition to the bases for conditional
renewal set forth in subdivision (c), an insurer may also
condition renewal upon requirements relating to the
underlying policy or policies. If the requirements are not
satisfied as of (1) the expiration date of the policy, or (2)
30 days after mailing or delivery of such notice,
whichever is later, the conditional renewal notice shall be
treated as an effective notice of nonrenewal, providing
the insurer has sent written confirmation to the first
named insured and the producer of record that the
conditions were not met and that coverage ceased at the
expiration date shown in the expiring policy.

() A notice of nonrenewal shall not be required in any
of the following situations:
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—3— SB 1315

(1) The transfer of, or renewal of, a policy without a
change in its terms or conditions or the rate on which the
premium is based between insurers that are members of
the same insurance group.

(2) The policy has been extended for 90 days or less, if
the notice required in subdivision (c) has been given
prior to the extension.

(3) The named insured has obtained replacement
coverage or has agreed, in writing, within 60 days of the
termination of the policy, to obtain that coverage.

(4) The policy is for a period of no more than 60 days
and the insured is notified at the time of issuance that it
may not be renewed.

(5) The named insured requests a change in the terms
or conditions or risks covered by the policy within 60 days
prior to the end of the policy period.

(6) The insurer has made a written offer to the
insured, within the time period specified in subdivision
(c), to renew the policy under changed terms or
conditions or at a changed premium rate. As used herein,
“terms or conditions” includes, but is not limited to, a
reduction in limits, elimination of coverages, or an
increase in deductibles.

(g) After an insured has received a notice of
nonrenewal, upon receiving a written request from the
insured or the agent or broker of record on the
nonrenewed policy, an insurer shall provide a premium
and loss history report for the past three years, [pbss
experience during the current policy vyear, within 15
business days of receiving the request—Fhere—shalbe no
, S . licy
termination—date. This subdivision does not apply to
professional liability insurance.

SEC. 2. Section 11664 of the Insurance Code is
amended to read:

11664. (a) This section applies only to policies of
workers’ compensation insurance.

(b) A notice of nonrenewal shall be in writing and shall
be delivered or mailed to the producer of record and to
the named insured at the mailing address shown on the
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policy. Subdivision (a) of Section 1013 of the Code of Civil
Procedure shall be applicable if the notice is mailed.

(c) An insurer, at least 30 days, but not more than 120
days, in advance of the end of the policy period, shall give
notice of nonrenewal, and the reasons for the
nonrenewal, if the insurer intends not to renew the
policy.

(d) If an insurer fails to give timely notice required by
subdivision (c), the policy of insurance shall be
continued, with no change in its premium rate, for a
period of 60 days after the insurer gives the notice.

(e) A notice of nonrenewal shall not be required in any
of the following situations:

(1) The transfer of, or renewal of, a policy without a
change in its terms or conditions or the rate on which the
premium is based between insurers that are members of
the same insurance group.

(2) The policy has been extended for 90 days or less, if
the notice required in subdivision (c) has been given
prior to the extension.

(3) The named insured has obtained replacement
coverage or has agreed, in writing, within 60 days of the
termination of the policy, to obtain that coverage.

(4) The policy is for a period of no more than 60 days
and the insured is notified at the time of issuance that it
may not be renewed.

(5) The named insured requests a change in the terms
or conditions or risks covered by the policy within 60 days
prior to the end of the policy period.

(6) The insurer has made a written offer to the insured
to renew the policy at a premium rate increase of less than
25 percent.

() After an insured has received a notice of
nonrenewal, upon receiving a written request from the
insured or the agent or broker of record on the
nonrenewed policy, an insurer shall provide a premium
and loss history report for the past three years, [pbss
experience during the current policy year, within 10
business days of receiving the request—Fhere—shal—be no
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1] habil : I . : I licy
2 termination-date.
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