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AMENDED IN SENATE APRIL 14, 1998

AMENDED IN SENATE MARCH 23, 1998

AMENDED IN SENATE MARCH 16, 1998

SENATE BILL No. 1524

Introduced by Senator Alpert

February 10, 1998

An act to amend Sections 1596.866 and 1797.191 of the
Health and Safety Code, relating to child care, and declaring
the urgency thereof, to take effect immediately.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1524, as amended, Alpert. Child care centers: training.
Existing law requires that at least one director or teacher at

each day care center and each family day care home licensee
have a minimum number of hours of training in preventive
health practices. The training requirements can be satisfied
through courses offered by an institution approved by the
Emergency Medical Services Authority, or by obtaining a
pediatric first aid card issued by the American Red Cross.

This bill would recast these provisions to require a
minimum number of hours of health and safety training that
would include, components of pediatric first aid, pediatric
CPR, and a preventive health practices course or courses as
described by the bill. The bill would provide that training in
preventive health practices would be a one-time-only
requirement while pediatric first aid and CPR training would
be required to be current at all times.
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This bill would provide that certain training requirements
would be satisfied by obtaining a pediatric first aid and
pediatric CPR card issued by the American Red Cross or the
American Heart Association. The bill would permit courses by
approved institutions an accredited college or university to
satisfy the above training requirements. The

The bill would require the Emergency Medical Services
Authority to establish minimum standards for the required
training courses and would authorize the director of the
authority to deny, suspend, or revoke approval for a training
program on the occurrence of certain events that pose an
imminent threat to the public health and safety.

This bill would declare that it is to take effect immediately
as an urgency statute.

Vote: 2/3. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1596.866 of the Health and
Safety Code is amended to read:

1596.866. (a)(1) In addition to any other required
training, at least one director or teacher at each day care
center, and each family day care home licensee who
provides care, shall have at least 15 hours of training on
preventive health practices. The training shall include
the following components: (1) pediatric
cardiopulmonary resuscitation (CPR), (2) pediatric first
aid, (3) a preventive health practices course that includes
health and safety training.

(2) The training shall include the following
components:

(A) Pediatric first aid.
(B) Pediatric cardiopulmonary resuscitation (CPR).
(C) A preventative health practices course or courses

that include instruction in the recognition, management,
and prevention of infectious diseases, including
immunizations, and prevention of childhood injuries. The

(3) The training may include instruction in sanitary
food handling, child nutrition, emergency preparedness
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and evacuation, caring for children with special needs,
and identification and reporting of signs and symptoms of
child abuse.

(b) Day care center directors and licensees of large
family day care homes shall ensure that at least one staff
member who has a current course completion card or
certificate in pediatric first aid, pediatric CPR, and the
preventive health practices course issued by a training in
pediatric first aid and pediatric CPR issued either by the
American Red Cross or the American Heart Association,
or by a training program that has been approved by the
Emergency Medical Services Authority pursuant to this
section and Section 1797.191, shall be onsite at all times
when children are present at the facility, and shall be
present with the children when children are offsite from
the facility for facility activities. Nothing in this
subdivision shall be construed to require, in the event of
an emergency, additional staff members, who are onsite
when children are present at the facility, to have a
current course completion card or certificate in pediatric
first aid, pediatric CPR, and the preventive health
practices course. completion card in pediatric first aid
and pediatric CPR.

(c) All  (1) The completion of health and safety
training by all personnel and licensees described in
subdivision (a) shall complete 15 hours of preventive
health practices training as described in subdivision (a)
on or before ____, and completion of the health
training subdivision (a) shall be a condition of licensure.

(1)
(2) Training in pediatric first aid and pediatric CPR by

persons described in subdivisions (a) and (b) shall be
current at all times. Training in preventive health
practices as described in subparagraph (C) of paragraph
(2) of subdivision (a) is a one-time-only requirement for
persons described in subdivision (a).

(3) The department shall issue a provisional license for
otherwise qualified applicants who are not in compliance
with this section. This provisional license shall expire 90
days after the date of issuance and shall not be extended.
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(2)
(4) A notice of deficiency shall be issued by the

department at the time of a site visit to any licensee who
is not in compliance with this section. The licensee shall,
at the time the notice is issued, develop a plan of
correction to correct the deficiency within 90 days of
receiving the notice. The facility’s license may be
revoked if it fails to correct the deficiency within the
90-day period. Section 1596.890 shall not apply to this
paragraph.

(d) Completion of the training required pursuant to
subdivisions (a) and (b) shall be demonstrated, upon
request of the licensing agency, by the following:

(1) Current pediatric CPR and pediatric first aid cards
issued either by the American Red Cross or by the
Emergency Medical Services Authority from a training
program that has been approved pursuant to Section
1797.191 and current preventive health practices cards
issued by the Emergency Medical Services Authority
from a training program that has been approved pursuant

(1) Current pediatric first aid and pediatric CPR
course completion cards issued either by the American
Red Cross or the American Heart Association, or by a
training program approved by the Emergency Medical
Services Authority pursuant to Section 1797.191.

(2) (A) A course completion card for a preventive
health practices course or courses as described in
subparagraph (C) of paragraph (2) of subdivision (a)
issued by a training program approved by the Emergency
Medical Services Authority pursuant to Section 1797.191.

(B) Persons who, prior to ____, have completed a
course or courses in preventive health practices as
described in subparagraph (C) of paragraph (2) of
subdivision (a), and have a certificate of completion of a
course or courses in preventive health practices, or
certified copies of transcripts that identify the number of
hours and the specific course or courses taken for training
in preventive health practices, shall be deemed to have
met the training in preventive health practices.
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(3) In addition to training programs approved by the
Emergency Medical Services Authority, training
specified in paragraphs (1) and (2), training programs or
courses in pediatric first aid, pediatric CPR, and
preventive health practices offered or approved by an
accredited educational institution college or university
are considered to be approved sources of training that
may be used to satisfy the pediatric first aid, pediatric
CPR, and the preventive health practices training as
defined in subdivision (a). the training requirements of
paragraph (2) of subdivision (a). Completion of this type
of training shall be demonstrated to the licensing agency
by a certificate of course completion, course completion
cards, or certified copies of transcripts that identify the
number of hours and the specified course on or courses
taken for the training as defined in paragraph (2) of
subdivision (a).

(e) The training required under subdivision (a) shall
not be provided by a home study course. This training
may be provided through in-service training, workshops,
or classes.

(f) All personnel and licensees described in
subdivision (a) shall maintain current, unexpired course
completion cards issued by the Emergency Medical
Services Authority for pediatric CPR, pediatric first aid,
and preventive health practices, or a certificate or
transcript from an accredited educational institution in
accordance with subdivision (d). subdivisions (a) and (b)
shall maintain current course completion cards for
pediatric first aid and pediatric CPR issued either by the
American Red Cross or the American Heart Association,
or by a training program approved by the Emergency
Medical Services Authority pursuant to Section 1797.191,
or shall have current certification in pediatric first aid and
pediatric CPR from an accredited college or university in
accordance with paragraph (3) of subdivision (d).

(g) The department shall have the authority to grant
exceptions to the requirements imposed by this section in
order to meet the requirements of the Americans with
Disabilities Act of 1990 (42 U.S.C. Sec. 12101 et seq.).



1
2
3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

SB 1524 — 6 —

96

(h) The department and the Emergency Medical
Services Authority shall adopt regulations to implement
this section.

SEC. 2. Section 1797.191 of the Health and Safety
Code is amended to read:

1797.191. (a) The authority shall establish minimum
standards for the training in pediatric first aid, pediatric
cardiopulmonary resuscitation (CPR) and the, and
preventive health practices course that is required by
Section 1596.866.

(b) (1) The authority shall establish a process for the
ongoing review and approval of training programs in
pediatric first aid, pediatric CPR, and the preventive
health practices courses as specified in paragraph (2) of
subdivision (a) of Section 1596.866 to ensure that those
programs meet the minimum standards established
pursuant to subdivision (a). The authority shall charge
approved training programs a fee for student course
completion cards equal to its costs incurred for review
and approval of the pediatric first aid, pediatric CPR, and
the preventive health practices training courses, and for
the ongoing review and approval of these programs.

(c) Training programs are defined as the programs
that apply for and are approved by the authority to do the
pediatric first aid, pediatric CPR, or the preventive
health practices course training as defined in this division.
Training programs shall issue course completion cards
purchased from the Emergency Medical Services
Authority to all individuals who complete their pediatric
first aid, pediatric CPR, or the preventive health
practices courses. Training programs include all affiliated
programs that are also providing any of the
authority-approved training required in this division.
Affiliated programs are those programs that are either
overseen by individuals or organizations that have an
authority-approved pediatric first aid, pediatric CPR, or
the preventive health practices course training program,
or who have purchased an authority-approved pediatric
first aid, pediatric CPR, or the preventive health
practices course training program. Training programs
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and their affiliated programs shall comply with the
provisions in this division and with the regulations
promulgated by the authority pertaining to the pediatric
first aid, pediatric CPR, or the preventive health
practices course training programs.

(d) subdivision (a).
(2) The authority shall establish, in consultation with

experts in pediatric first aid, pediatric CPR, and
preventive health practices, a process to ensure the
quality of the training programs, including, but not
limited to, a method for assessing the appropriateness of
the courses and the qualifications of the instructors.

(c) The authority shall charge a fee to approved
training programs for course completion cards that the
training programs shall be required to issue to students
who satisfactorily complete the approved training
program. The fees shall be set so that the total collected
from all of the training programs shall be equal to the total
cost to the authority to administer the program. A
separate fee shall be charged for the initial review of each
training program that applies for approval or renewal of
approval. Upon the approval of a program, the initial
review fee paid by the program shall be credited toward
the purchase of course completion cards.

(d) For the purposes of this section, training programs
mean programs that apply for approval by the authority
to provide the training in pediatric first aid, pediatric
CPR, or preventive health practices as specified in
paragraph (2) of subdivision (a) of Section 1596.866.
Training programs include all affiliated programs that
also provide any of the authority-approved training
required by this division. Affiliated programs are
programs that are overseen by persons or organizations
that have an authority-approved training program in
pediatric first aid, pediatric CPR, or preventive health
practices. Affiliated programs also include programs that
have purchased an authority-approved training program
in pediatric first aid, pediatric CPR, or preventive health
practices. Training programs and their affiliated
programs shall comply with the provisions of this division
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and with the regulations adopted by the authority
pertaining to training programs in pediatric first aid,
pediatric CPR, or preventive health practices.

(e) The director of the authority may, in accordance
with regulations adopted by the authority, deny, suspend,
or revoke any approval issued under this division or may
place any approved program on probation, upon the
finding by that director the director of the authority of an
imminent threat to the public health and safety as
evidenced by the occurrence of any of the actions listed
in subdivision (e).

(e)
(f) Any of the following actions shall be considered

evidence of a threat to the public health and safety, and
may result in the denial, suspension, probation, or
revocation of an application for approval or any approved
program issued under this division. revocation of a
program’s approval or application for approval pursuant
to this division.

(1) Fraud.
(2) Incompetence.
(3) The commission of any fraudulent, dishonest, or

corrupt act which that is substantially related to the
qualifications, functions, and duties of training program
directors and instructors.

(4) Conviction of any crime which that is substantially
related to the qualifications, functions, and duties of
training program directors and instructors. The record of
conviction or a certified copy of the record shall be
conclusive evidence of such conviction.

(5) Violating or attempting to violate, directly or
indirectly, or assisting in or abetting the violation of or
conspiring to violate, any provision of this division or the
regulations promulgated by the authority pertaining to
the review and approval of training programs in pediatric
first aid, pediatric CPR, and the preventive health
practices course.

(f) as specified in paragraph (2) of subdivision (a) of
Section 1596.866.
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(g) In order to ensure that adequate qualified training
programs are available to provide training in the
preventive health practices course to all persons who are
required to have that training by ____, the authority
may, after approval of the Commission on Emergency
Medical Services pursuant to Section 1799.50, establish
temporary standards for training programs for use until
permanent standards can be adopted pursuant to
Chapter 3.5 (commencing with Section 11340) of Part 1
of Division 3 of Title 2 of the Government Code.

(g)
(h) Persons who, prior to ____, have completed

the preventive health practices course and have a current
certificate or course completion card for such a course
shall be deemed to have met the requirement for training
in that subject if the course they took meets the
requirements established by the authority pursuant to
this section and that course is subsequently approved by
the authority.

(h) Persons who prior to ____ have completed
courses in pediatric first aid and pediatric CPR, and have
a current course certificate or course completion card for
such a course, shall be deemed to have met the
requirements for that specific training. When those
current course certificates or cards are expired, those
persons shall renew their course certificates through an
authority-approved training program. a course or courses
in preventive health practices as specified in
subparagraph (C) of paragraph (2) of subdivision (a) of
Section 1596.866, and have a certificate of completion
card of a course or courses in preventive health practices,
or certified copies of transcripts that identify the number
of hours and the specific course or courses taken for
training in preventive health practices shall be deemed
to have met the requirement for training in preventive
health practices.

SEC. 3. This act is an urgency statute necessary for the
immediate preservation of the public peace, health, or
safety within the meaning of Article IV of the
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Constitution and shall go into immediate effect. The facts
constituting the necessity are:

In order to meet the requirement of this new law that
all child day care facility personnel be trained in the
authority-approved preventive health practices course
by ____

In order to meet the training requirements of this act
standards must first be developed to ensure that the
training received meets certain uniform health and safety
standards in accordance with the mechanisms provided
for by this act. In order for the standards to be developed
and the training to be provided by ____ it is necessary
that this act take effect immediately.

O


