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Senate Bill No. 1754

CHAPTER 938

An act to add Section 44011.3 to the Health and Safety Code, and
to amend Sections 4000.3 and 25108 of the Vehicle Code, relating to
air resources.

[Approved by Governor September 28, 1998. Filed
with Secretary of State September 29, 1998.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1754, Johannessen.  Motor vehicles.
(1) Existing law establishes a motor vehicle inspection and

maintenance (smog check) program, administered by the
Department of Consumer Affairs; requires inspection of motor
vehicles upon initial registration, biennially upon renewal of
registration, upon transfer of ownership, and in certain other
circumstances; and requires all motor vehicles that are registered in
designated areas of the state to biennially obtain a certificate of
compliance or noncompliance with motor vehicle emission
standards, except for certain exempted motor vehicles.

This bill would permit every motor vehicle subject to the
inspection program to be pretested, as defined. The bill would also
require information contained in the renewal of registration notice
to notify the owner of the vehicle of the right to have the vehicle
pretested.

(2) Existing law authorizes motor vehicles to be equipped with
various turn signal and pilot indicators, as specified.

This bill, in addition, would authorize motor vehicles to be
equipped with not more than two exterior-lighted data monitors that
transmit information to the driver of the vehicle regarding the
efficient or safe operation, or both the efficient and safe operation,
of the vehicle, as specified.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 44011.3 is added to the Health and Safety
Code, to read:

44011.3. Every motor vehicle that is subject to testing pursuant to
this chapter may be pretested. As used in this section, a pretest is a
smog inspection in which the motor vehicle is submitted to some or
all of the required elements of the emissions inspection as specified
in Section 44012, the results of which will not be reported to the
Department of Motor Vehicles and for which a certificate will not be
issued. A person choosing to have his or her vehicle pretested has the
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right to have a complete pretest of the vehicle unless the person
requests a partial pretest. If the person requests a partial pretest, the
licensed technician or an authorized representative of the licensed
smog check station shall inform the vehicle owner that the partial
pretest may not indicate the likelihood of the vehicle passing a
subsequent official inspection.

SEC. 2. Section 4000.3 of the Vehicle Code is amended to read:
4000.3. (a) Except as otherwise provided in Section 44011 of the

Health and Safety Code, the department shall require biennially,
upon renewal of registration of any motor vehicle subject to Part 5
(commencing with Section 43000) of Division 26 of the Health and
Safety Code, a valid certificate of compliance issued in accordance
with Section 44015 of the Health and Safety Code. The department,
in consultation with the Department of Consumer Affairs, shall
develop a schedule under which vehicles shall be required biennially
to obtain certificates of compliance.

(b) The Department of Consumer Affairs shall provide the
department with information on vehicle classes that are subject to
the motor vehicle inspection and maintenance program.

(c) The department shall include any information pamphlet
provided by the Department of Consumer Affairs with notification
of the inspection requirement and with its renewal notices. The
information pamphlet in the renewal notice shall also notify the
owner of the motor vehicle of the right to have the vehicle pretested
pursuant to Section 44011.3 of the Health and Safety Code.

SEC. 3. Section 25108 of the Vehicle Code is amended to read:
25108. (a) Any motor vehicle may be equipped with not more

than two amber turn-signal pilot indicators mounted on the exterior.
The light output from any indicator shall not exceed five
candlepower unless a provision is made for operating the indicator
at reduced intensity during darkness in which event the light output
shall not exceed five candlepower during darkness or 15
candlepower at any other time. The center of the beam shall be
projected toward the driver.

(b) Any vehicle may be equipped with pilot indicators visible
from the front to monitor the functioning or condition of parts
essential to the operation of the vehicle or of equipment attached to
the vehicle that is necessary for protection of the cargo or load. The
pilot indicators shall be  steady-burning, having a projected lighted
lens area of not more than three-quarters of a square inch and have
a light output of not more than five candlepower. The pilot indicator
may be of any color except red.

(c) Other exterior pilot indicators of any color may be used for
monitoring exterior lighting devices, provided that the area of each
indicator is less than 0.20 square inches, the intensity of each indicator
does not exceed 0.10 candlepower, and the color red is not visible to
the front.
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(d) Any towed vehicle may be equipped with an
exterior-mounted pilot lamp used only to indicate the functional
status of an antilock braking system when the following conditions
are met:

(1) The indicator lamp is designed and located so that it will be
readily visible, with the assistance of a rearview mirror if necessary,
to the driver of the towing motor vehicle.

(2) The indicator lamp has a light source not exceeding five
candlepower. The light shall not show to the sides or rear of the
vehicle and the indicator lamp may emit any color except red.

(e) (1) Notwithstanding any other provision of law, any motor
vehicle may be equipped with not more than two exterior-lighted
data monitors that transmit information to the driver of the vehicle
regarding the efficient or safe operation, or both the efficient and safe
operation, of the vehicle.

(2) Data monitors shall comply with all of the following
conditions:

(A) Be mounted to the vehicle in a manner so that they are readily
visible to the driver of the vehicle when the driver is seated in the
normal driving position. Data monitors shall not be designed to
convey information to any person other than the driver of the
vehicle.

(B) Be limited in size to not more than two square inches of
lighted area each.

(C) Not emit a light brighter than reasonably necessary to convey
the intended information.

(D) Not project a glaring light to the driver or, to other motorists,
or to any other person.

(3) Data monitors may incorporate flashing or changing elements
only as necessary to convey the intended information. Data monitors
shall not resemble any official traffic-control device or required
lighting device or be combined with any required lighting device.

(4) Data monitors may display any color, except that the color red
shall not be visible to the front of the vehicle.
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