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AMENDED IN SENATE MAY 14, 1998

AMENDED IN SENATE APRIL 21, 1998

AMENDED IN SENATE APRIL 13, 1998

SENATE BILL No. 1959

Introduced by Senator Schiff
(Coauthors: Senators Craven and Watson)

(Coauthors: Assembly Members Havice, House, Margett,
Martinez, and Wayne)

February 19, 1998

An act to amend Sections 7321.5, 7334, 7582.8, and 7583.1 of
the Business and Professions Code, and to amend Section
44031.5 of the Health and Safety Code, relating to licensing.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1959, as amended, Schiff. Professions: licensing:
military service.

Existing law provides that any person who has served on
active duty in the medical corps of any of the armed forces,
in which no less than an aggregate of 12 months was spent in
rendering bedside patient care, and who has completed the
basic course of instruction in nursing required by his or her
particular branch of the armed forces, and whose service in
the armed forces has been under honorable conditions, or
whose general discharge has been under honorable
conditions, shall be granted a vocational nursing license upon
proof that he or she possesses certain necessary qualifications,
as set forth in his or her service records, and upon his or her
passing an examination.
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This bill would make verified military training that is
comparable a substitute for training requirements applicable
to licensure, registration, or certification under provisions
regulating barbers, barbering apprentices, security guards,
private patrol operators, and smog check technicians, as
specified.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 7321.5 of the Business and
Professions Code is amended to read:

7321.5. The board shall admit to examination for a
license as a barber to practice barbering, any person who
has made application to the board in proper form, paid
the fee required by this chapter, and is qualified as
follows:

(a) Is not less than 17 years of age.
(b) Has completed the 10th grade in the public schools

of this state or its equivalent.
(c) Is not subject to denial pursuant to Section 480.
(d) Has done any of the following:
(1) Completed a course in barbering from a school

approved by the board.
(2) Completed an apprenticeship program in

barbering approved by the board as conducted under the
provisions of the Shelley-Maloney Apprentice Labor
Standards Act of 1939, Chapter 4 (commencing with
Section 3070) of Division 3 of the Labor Code.

(3) Practiced barbering as defined in this chapter
outside of this state for a period of time equivalent to the
study and training of a qualified person who has
completed a course in barbering from a school the
curriculum of which complied with requirements
adopted by the board. Each three months of practice shall
be deemed the equivalent of 100 hours of training for
qualification under paragraph (1).
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(4) Holds a license as a cosmetologist in this state and
has completed a barber crossover course in a school
approved by the board.

(5) Completed a cosmetology course in a school
approved by the board and has completed a barber
crossover course in a school approved by the board.

(6) Completed comparable military training as
documented by submission of Verification of Military
Experience and Training (V-MET) records.

SEC. 2. Section 7334 of the Business and Professions
Code is amended to read:

7334. (a) The board may license as an apprentice in
barbering, cosmetology, skin care, or nail care any person
who has made application to the board upon the proper
form, has paid the fee required by this chapter, and who
is qualified as follows:

(1) Is over 16 years of age.
(2) Has completed the 10th grade in the public schools

of this state or its equivalent.
(3) Is not subject to denial pursuant to Section 480.
(4) Has submitted evidence acceptable to the board

that any training the apprentice is required by law to
obtain shall be conducted in a licensed establishment and
under the supervision of a licensee approved by the
board.

(b) The board may license as an apprentice in
electrolysis any person who has made application to the
board upon the proper form, has paid the fee required by
this chapter, and who is qualified as follows:

(1) Is not less than 17 years of age.
(2) Has completed the 12th grade or an accredited

senior high school course of study in schools of this state
or its equivalent.

(3) Is not subject to denial pursuant to Section 480.
(4) Has submitted evidence acceptable to the board

that any training the apprentice is required by law to
obtain shall be conducted in a licensed establishment and
under the supervision of a licensee approved by the
board.
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(c) All persons making application as an apprentice in
barbering shall also complete a minimum of 39 hours of
preapprentice training in a facility approved by the board
prior to serving the general public.

(d) All persons making application as an apprentice in
cosmetology, skin care, nail care, or electrology shall also
complete minimum preapprentice training for the
length of time established by the board in a facility
approved by the board prior to serving the general
public.

(e) Apprentices may only perform services on the
general public for which they have received technical
training.

(f) Apprentices shall be required to obtain at least the
minimum hours of technical instruction and minimum
number of practical operations for each subject as
specified in board regulations for courses taught in
schools approved by the board, in accordance with
Sections 3074 and 3078 of the Labor Code.

(g) In lieu of meeting any other training-related
requirements of this section, the board may license as an
apprentice in barbering any person who has completed
comparable military training as documented by
submission of Verification of Military Experience and
Training (V-MET) records.

SEC. 3.
SEC. 2. Section 7582.8 of the Business and Professions

Code is amended to read:
7582.8. Before an application for a license or

registration is granted, the applicant for a license or his or
her manager or the applicant for a security guard
registration, shall meet all of the following:

(a) Be at least 18 years of age.
(b) Not have committed acts or crimes constituting

grounds for denial of a license under Section 480.
(c) Comply with the requirements specified in this

chapter for the particular license or registration for which
an application is made.

(d) Comply with other qualifications as the director
may fix by rule.
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(e) In lieu of meeting any other training-related
requirements of this section, an applicant may apply for
licensure or registration if he or she has completed
comparable military training as documented by
submission of Verification of Military Experience and
Training (V-MET) records.

SEC. 4.
SEC. 3. Section 7583.1 of the Business and Professions

Code is amended to read:
7583.1. (a) An applicant, or his or her manager, for a

license as a private patrol operator shall have had at least
one year of experience as a patrolperson, guard or
watchman, or the equivalent thereof as determined by
the director. An applicant shall substantiate the claimed
year of qualifying experience and the exact details as to
the character and nature thereof by written certifications
from the employer, subject to independent verification
by the chief as he or she may determine. In the event of
inability of an applicant to supply the written
certifications from the employer in whole or in part,
applicants may offer other written certifications from
other than employers substantiating employment for
consideration by the chief.

(b) An individual who, upon the determination of the
chief, has served in the armed services and possesses the
proper skills may be eligible to take the private patrol
operator licensing examination. In that case the chief may
waive any other required training courses, as he or she
determines. However, if the applicant fails the licensing
examination, the chief may not thereafter waive
completion of any required training courses.

SEC. 5.
SEC. 4. Section 44031.5 of the Health and Safety Code

is amended to read:
44031.5. (a) No smog check technician may perform

tests or make repairs required by this chapter, for
compensation, unless qualified by the department for the
class and category of vehicle being tested or repaired. To
qualify, smog check technicians shall pass a qualification
test administered by the department, in addition to
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meeting prerequisite minimum experience and training
criteria established by the department, pursuant to
Section 44045.5. Passage of the qualification test shall, and
training may, also be required upon each biennial
renewal of the smog check technician’s license.

(b) The department shall prescribe training and
periodic retraining courses for licensed smog check
technicians pursuant to Section 44045.6.

(c) Whenever the department determines, through
investigation, that a previously qualified smog check
technician may lack the skills to reliably and accurately
perform the test or repair functions within the required
qualification, the department may prescribe for the
technician one or more retraining courses which have
been certified by the department. The smog check
technician may request and be granted a hearing,
pursuant to Chapter 5 (commencing with Section 11500)
of Part 1 of Division 3 of Title 2 of the Government Code,
on the department’s determination. The request for a
hearing shall be submitted within 30 days of the
department’s notification of its determination. A failure
to complete the prescribed retraining course within the
time designated by the department, or to request a
hearing within 30 days of the department’s notification of
its determination, shall result in loss of qualification. Upon
a later completion of the prescribed department certified
retraining course, the department may reinstate the
smog check technician’s qualification.

(d) Smog check technicians shall have the option to do
hands-on work in lieu of written work in order to
successfully complete the department certified training
and retraining courses or may complete comparable
military training as documented by submission of
Verification of Military Experience and Training
(V-MET) records in lieu of meeting any other
training-related requirements of this section.

(e) The institution administering the department
certified training or retraining courses shall issue a
certificate of completion to each person who successfully
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completes the certified courses. The certificate shall be
valid for one year.

(f) The department may, by regulation, establish
procedures relating to the issuance and use of photo
identification cards for licensed technicians.

O


