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Senate Bill No. 2137

CHAPTER 132

An act to amend Sections 31725.7, 31760.1, 31760.2, 31785, 31785.1,
31786, and 31786.1 of, and to amend and renumber Section 31458.6 of,
the Government Code, relating to county employee retirement
systems.

[Approved by Governor July 9, 1998. Filed with
Secretary of State July 10, 1998.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 2137, Karnette. County employee retirement systems:
benefits.

The County Employees Retirement Law of 1937 authorizes service
retirement allowances to be granted pending disability retirement
determination.

This bill would provide that the type of service retirement elected
at the time of retirement is not binding upon either the beneficiary
or the member if the member subsequently receives a disability
retirement.

Existing law provides that surviving spouses of members who die
after retirement for disability may be eligible to receive the
member’s retirement allowance, or a portion thereof, if the spouse
is designated as beneficiary.

This bill would authorize surviving spouses to receive those
benefits whether or not they have been named as beneficiary. The
bill would also make technical, nonsubstantive changes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 31458.6 of the Government Code is
amended and renumbered to read:

31485.8. Notwithstanding anything to the contrary in this
chapter, a member who elects to purchase retirement service credit
under Section 31494.3, 31641.1, 31641.5, 31646, or 31652, or under the
regulations adopted by the board pursuant to Section 31643 or 31644
shall complete that purchase within 120 days after the effective date
of his or her retirement.

This section applies only to a county of the first class, as defined by
Section 28020, as amended by Chapter 1204 of the Statutes of 1971,
and Section 28022, as amended by Chapter 43 of the Statutes of 1961.

SEC. 2. Section 31725.7 of the Government Code is amended to
read:
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31725.7. (a) At any time after filing an application for disability
retirement with the board, the member may, if eligible, apply for,
and the board in its discretion may grant, a service retirement
allowance pending the determination of his or her entitlement to
disability retirement. If he or she is found to be eligible for disability
retirement, appropriate adjustments shall be made in his or her
retirement allowance retroactive to the effective date of his or her
disability retirement as provided in Section 31724.

(b) This section shall not be construed to authorize a member to
receive more than one type of retirement allowance for the same
period of time nor to entitle any beneficiary to receive benefits which
the beneficiary would not otherwise have been entitled to receive
under the type of retirement which the member is finally
determined to have been entitled. In the event a member retired for
service is found not to be entitled to disability retirement he or she
shall not be entitled to return to his or her job as provided in Section
31725.

(c) If the retired member should die before a final determination
is made concerning entitlement to disability retirement, the rights of
the beneficiary shall be as selected by the member at the time of
retirement for service. The optional or unmodified type of allowance
selected by the member at the time of retirement for service shall
also be binding as to the type of allowance the member receives if the
member is awarded a disability retirement.

(d) Notwithstanding subdivision (c), if the retired member
should die before a final determination is made concerning
entitlement to disability retirement, the rights of the beneficiary may
be as selected by the member at the time of retirement for service,
or as if the member had selected an unmodified allowance. The
optional or unmodified type of allowance selected by the member at
the time of retirement for service shall not be binding as to the type
of allowance the member receives if the member is awarded a
disability retirement. A change to the optional or unmodified type of
allowance shall be made only at the time a member is awarded a
disability retirement and the change shall be retroactive to the
service retirement date and benefits previously paid shall be
adjusted. If a change to the optional or unmodified type of allowance
is not made, the benefit shall be adjusted to reflect the differences in
retirement benefits previously received. This paragraph shall only
apply to members who retire on or after January 1, 1999.

SEC. 3. Section 31760.1 of the Government Code is amended to
read:

31760.1. Upon the death of any member after retirement for
service or non-service-connected disability from a retirement system
established in a county subject to the provisions of Section 31676.1, 60
percent of his or her retirement allowance, if not modified in
accordance with one of the optional settlements specified in this
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article, shall be continued throughout life to his or her surviving
spouse. If there is no surviving spouse entitled to an allowance
hereunder or if she or he dies before every natural or adopted child
of the deceased member attains the age of 18 years, then the
allowance which the surviving spouse would have received had she
or he lived, shall be paid to his or her natural or adopted child or
children under that age collectively, to continue until every child dies
or attains that age; provided, that no child shall receive any allowance
after marrying or attaining the age of 18 years. No allowance,
however, shall be paid under this section to a surviving spouse unless
she or he was married to the member at least one year prior to the
date of his or her retirement. The right of a child or children of a
deceased member to receive an allowance under this section, in the
absence of an eligible surviving spouse, shall not be dependent on
whether the child or children were nominated by the deceased
member as the beneficiary of any benefits payable upon or by reason
of the member’s death, and shall be superior to and shall supersede
the rights and claims of any other beneficiary so nominated.

Notwithstanding any other provisions of this section, the benefits
otherwise payable to the children of the member shall be paid to
those children through the age of 21 if the children remain unmarried
and are regularly enrolled as full-time students in an accredited
school as determined by the board.

If at the death of any retired member there is no surviving spouse
or minor children eligible for the 60-percent continuance provided
in this section, and the total retirement allowance income received
by him or her during his or her lifetime did not equal or exceed his
or her accumulated normal contributions, his or her designated
beneficiary shall be paid an amount equal to the excess of his or her
accumulated normal contributions over his or her total retirement
allowance income.

The superseding rights pursuant to this section shall not affect
benefits payable to a named beneficiary as provided under Section
31789, 31789.01, 31789.1, 31789.12, 31789.13, 31789.2, 31789.3, 31789.5,
or 31790.

SEC. 4. Section 31760.2 of the Government Code is amended to
read:

31760.2. Notwithstanding Section 31760.1, upon the death of any
member after retirement for service or non-service-connected
disability from a retirement system established in a county pursuant
to this chapter, 60 percent of his or her retirement allowance, if not
modified in accordance with one of the optional settlements specified
in this article, shall be continued throughout life to his or her
surviving spouse. If there is no surviving spouse entitled to an
allowance under this section or if she or he dies before every child of
the deceased member attains the age of 18 years, then the allowance
which the surviving spouse would have received had he or she lived,
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shall be paid to his or her child or children under that age collectively,
to continue until every such child dies or attains that age. However,
no child shall receive any allowance after marrying or attaining the
age of 18 years.

No allowance shall be paid under this section to a surviving spouse
unless he or she was married to the member at least two years prior
to the date of death and has attained the age of 55 years on or prior
to the date of death and no other person has been designated in an
order of a court in a domestic relations proceeding as a payee.

Notwithstanding any other provisions of this section, the benefits
otherwise payable to the children of the member shall be paid to the
children through the age of 21 if the children remain unmarried and
are regularly enrolled as full-time students in an accredited school,
as determined by the board.

If at the death of any retired member there is no surviving spouse
or minor children eligible for the 60-percent continuance provided
in this section and the total retirement allowance income received
by him or her during his or her lifetime did not equal or exceed his
or her accumulated normal contributions, his or her designated
beneficiary shall be paid an amount equal to the excess of his or her
accumulated normal contributions over his or her total retirement
allowance income.

No allowance shall be paid pursuant to this section to any person
who is entitled to an allowance pursuant to Section 31760.1.

The superseding rights pursuant to this section shall not affect
benefits payable to a named beneficiary as provided under Section
31789, 31789.01, 31789.1, 31789.12, 31789.13, 31789.2, 31789.3, 31789.5,
or 31790.

This section shall not be operative in any county until the time as
the board of supervisors shall, by resolution adopted by a majority
vote, make this section applicable in the county.

SEC. 5. Section 31785 of the Government Code is amended to
read:

31785. Upon the death of any safety member, after retirement for
service or non-service-connected disability from a retirement system
established in a county subject to the provisions of Section 31676.1 or
31695.1, 60 percent of his or her retirement allowance if not modified
in accordance with one of the optional settlements specified in
Article 11 (commencing with Section 31760), shall be continued
throughout life to his or her surviving spouse. If there is no surviving
spouse entitled to an allowance hereunder or if she or he dies before
every child of the deceased safety member attains the age of 18 years,
then the allowance which the surviving spouse would have received
had she or he lived, shall be paid to his or her child or children under
that age, collectively, to continue until every child dies or attains that
age; provided, that no child shall receive any allowance after
marrying or attaining the age of 18 years. No allowance, however,
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shall be paid under this section to a surviving spouse unless she or he
was married to the safety member at least one year prior to the date
of his or her retirement.

Any qualified surviving spouse or children of a member of a
pension system established pursuant to either Chapter 4
(commencing with Section 31900) or Chapter 5 (commencing with
Section 32200), who shall have been retired on or before December
31, 1951, shall be paid a retirement allowance pursuant to the
provisions of this section. In cases where the death of a member
occurred prior to January 1, 1952, the payment of the retirement
allowance to the qualified surviving spouse or children shall be made
effective on January 1, 1952.

Notwithstanding any other provisions of this section, the benefits
otherwise payable to the children of the member shall be paid to
those children through the age of 21 if the children remain unmarried
and are regularly enrolled as full-time students in an accredited
school as determined by the board.

The superseding rights pursuant to this section shall not affect
benefits payable to a named beneficiary as provided under Section
31789, 31789.01, 31789.1, 31789.12, 31789.13, 31789.2, 31789.3, 31789.5,
or 31790.

SEC. 6. Section 31785.1 of the Government Code is amended to
read:

31785.1. Notwithstanding Section 31785, upon the death of any
safety member, after retirement for service or
non-service-connected disability from a retirement system
established in a county pursuant to this chapter, 60 percent of his or
her retirement allowance if not modified in accordance with one of
the optional settlements specified in Article 11 (commencing with
Section 31760), shall be continued throughout life to his or her
surviving spouse. If there is no surviving spouse entitled to an
allowance under this section or if she or he dies before every child of
the deceased safety member attains the age of 18 years, then the
allowance which the surviving spouse would have received had he
or she lived, shall be paid to his or her child or children under that
age, collectively, to continue until every child dies or attains that age.
However, no child shall receive any allowance after marrying or
attaining the age of 18 years.

No allowance shall be paid under this section to a surviving spouse
unless he or she was married to the safety member at least two years
prior to the date of death and has attained the age of 55 years on or
prior to the date of death and no other person has been designated
in an order of a court in a domestic relations proceeding as a payee.

Notwithstanding any other provisions of this section, the benefits
otherwise payable to the children of the member shall be paid to the
children through the age of 21 if the children remain unmarried and
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are regularly enrolled as full-time students in an accredited school as
determined by the board.

No allowance shall be paid pursuant to this section to any person
who is entitled to an allowance pursuant to Section 31785.

The superseding rights pursuant to this section shall not affect
benefits payable to a named beneficiary as provided under Section
31789, 31789.01, 31789.1, 31789.12, 31789.13, 31789.2, 31789.3, 31789.5,
or 31790.

This section shall not be operative in any county until the time as
the board of supervisors shall, by resolution adopted by a majority
vote, make this section applicable in the county.

SEC. 7. Section 31786 of the Government Code is amended to
read:

31786. Upon the death of any member after retirement for
service-connected disability, his or her retirement allowance as it was
at his or her death if not modified in accordance with one of the
optional settlements specified in Article 11 (commencing with
Section 31760), shall be continued throughout life to his or her
surviving spouse. If there is no surviving spouse entitled to an
allowance hereunder or if she or he dies before every child of such
deceased member attains the age of 18 years, then the allowance
which the surviving spouse would have received had she or he lived,
shall be paid to his or her child or children under said age,
collectively, to continue until every such child dies or attains said age;
provided, that no child shall receive any allowance after marrying or
attaining the age of 18 years. No allowance, however, shall be paid
under this section to a surviving spouse unless she or he was married
to the member prior to the date of his or her retirement.

Notwithstanding any other provisions of this section, the benefits
otherwise payable to the children of the member shall be paid to
those children through the age of 21 if the children remain unmarried
and are regularly enrolled as full-time students in an accredited
school as determined by the board.

SEC. 8. Section 31786.1 of the Government Code is amended to
read:

31786.1. Notwithstanding Section 31786, upon the death of any
member after retirement for service-connected disability, his or her
retirement allowance as it was at his or her death if not modified in
accordance with one of the optional settlements specified in Article
11 (commencing with Section 31760), shall be continued throughout
life to his or her surviving spouse. If there is no surviving spouse
entitled to an allowance under this section or if he or she dies before
every child of the deceased member attains the age of 18 years, then
the allowance which the surviving spouse would have received had
he or she lived, shall be paid to his or her child or children under that
age, collectively, to continue until every such child dies or attains that
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age. However, no child shall receive any allowance after marrying or
attaining the age of 18 years.

No allowance shall be paid under this section to a surviving spouse
unless he or she was married to the member at least two years prior
to the date of death and has attained the age of 55 years on or prior
to the date of death and no other person has been designated in an
order of a court in a domestic relations proceeding as a payee.

Notwithstanding any other provisions of this section, the benefits
otherwise payable to the children of the member shall be paid to the
children through the age of 21 if the children remain unmarried and
are regularly enrolled as full-time students in an accredited school as
determined by the board.

No allowance shall be paid pursuant to this section to any person
who is entitled to an allowance pursuant to Section 31786.

The superseding rights pursuant to this section shall not affect
benefits payable to a named beneficiary as provided under Section
31789, 31789.01, 31789.1, 31789.12, 31789.13, 31789.2, 31789.3, 31789.5,
or 31790.

This section shall not be operative in any county until such time as
the board of supervisors shall, by resolution adopted by majority vote,
make this section applicable in the county.
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