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Assembly Bill No. 330

CHAPTER 617

An act to amend Section 6203 of the Revenue and Taxation Code,
relating to taxation, to take effect immediately, tax levy.

[Approved by Governor September 23, 2000. Filed
with Secretary of State September 24, 2000.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 330, Floyd. Sales and use taxes: retailers and sellers:
conventions and trade shows.

The Sales and Use Tax Law imposes a tax on the gross receipts from
the sale in this state of, or the storage, use, or other consumption in
this state of, tangible personal property. That law imposes the sales
tax upon ‘‘retailers,’’ as defined, and requires every person desiring
to engage in or conduct business as a ‘‘seller,’’ as defined, to obtain
a sales tax permit. Existing law provides that every retailer engaged
in business in this state and making sales of tangible personal
property for storage, use, or other consumption in this state, that
engages in specified activity in this state shall, at the time of sale or
at the time the storage, use, or other consumption becomes taxable,
collect the tax from the purchaser.

Existing law provides that a retailer shall not be considered a
retailer engaged in business in this state, except as specified, if that
retailer’s sole physical presence in this state is to engage in
convention and trade show activities, as specified, and if the retailer
does not engage in those convention and trade show activities for
more than 7 days, in whole or in part, in this state during any
12-month period and did not derive more than $10,000 of gross
income from those activities in this state during the prior calendar
year. However, the retailer is liable for tax with respect to any sale
occurring at, or pursuant to an order taken at or during, the
convention and trade show activities.

This bill would instead provide that a retailer shall not be
considered a retailer engaged in business in this state, except as
specified, if that retailer’s sole physical presence in this state is to
engage in convention and trade show activities, as specified, and if
the retailer does not engage in those convention and trade show
activities for more than 15 days, in whole or in part, in this state during
any 12-month period and did not derive more than $100,000 of gross
income from those activities in this state during the prior calendar
year.

This bill would state the intent of the Legislature in limiting the
definition of ‘‘retailer engaged in business in this state.’’



Ch. 617 — 2 —

93

Counties and cities are authorized to impose local sales and use
taxes in conformity with state sales and use taxes. Exemption from
state sales and use taxes enacted by the Legislature are incorporated
into the local taxes.

Section 2230 of the Revenue and Taxation Code provides that the
state will reimburse counties and cities for revenue losses caused by
the enactment of sales and use tax exemptions.

This bill would provide that, notwithstanding Section 2230 of the
Revenue and Taxation Code, no appropriation is made and the state
shall not reimburse local agencies for sales and use tax revenues lost
by them pursuant to this bill.

The bill would incorporate changes made by AB 2412, to become
operative if both bills are chaptered and this bill is chaptered last.

This bill would take effect immediately as a tax levy, but its
operative date would depend on its effective date.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 6203 of the Revenue and Taxation Code is
amended to read:

6203. (a) Except as provided by Sections 6292 and 6293, every
retailer engaged in business in this state and making sales of tangible
personal property for storage, use, or other consumption in this state,
not exempted under Chapter 3.5 (commencing with Section 6271)
or Chapter 4 (commencing with Section 6351), shall, at the time of
making the sales or, if the storage, use, or other consumption of the
tangible personal property is not then taxable hereunder, at the time
the storage, use, or other consumption becomes taxable, collect the
tax from the purchaser and give to the purchaser a receipt therefor
in the manner and form prescribed by the board.

(b) As respects leases constituting sales of tangible personal
property, the tax shall be collected from the lessee at the time
amounts are paid by the lessee under the lease.

(c) ‘‘Retailer engaged in business in this state’’ as used in this
section and Section 6202 means and includes any of the following:

(1) Any retailer maintaining, occupying, or using, permanently or
temporarily, directly or indirectly, or through a subsidiary, or agent,
by whatever name called, an office, place of distribution, sales or
sample room or place, warehouse or storage place, or other place of
business.

(2) Any retailer having any representative, agent, salesperson,
canvasser, independent contractor, or solicitor operating in this state
under the authority of the retailer or its subsidiary for the purpose of
selling, delivering, installing, assembling, or the taking of orders for
any tangible personal property.

(3) As respects a lease, any retailer deriving rentals from a lease
of tangible personal property situated in this state.
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(4) (A) Any retailer soliciting orders for tangible personal
property by mail if the solicitations are substantial and recurring and
if the retailer benefits from any banking, financing, debt collection,
telecommunication, or marketing activities occurring in this state or
benefits from the location in this state of authorized installation,
servicing, or repair facilities.

(B) This paragraph shall become operative upon the enactment
of any congressional act that authorizes states to compel the
collection of state sales and use taxes by out-of-state retailers.

(5) Notwithstanding Section 7262, a retailer specified in
paragraph (4) above, and not specified in paragraph (1), (2), or (3)
above, is a ‘‘retailer engaged in business in this state’’ for the purposes
of this part and Part 1.5 (commencing with Section 7200) only.

(d) (1) For purposes of this section, ‘‘engaged in business in this
state’’ does not include the taking of orders from customers in this
state through a computer telecommunications network located in
this state which is not directly or indirectly owned by the retailer
when the orders result from the electronic display of products on that
same network. The exclusion provided by this subdivision shall apply
only to a computer telecommunications network that consists
substantially of online communications services other than the
displaying and taking of orders for products.

(2) This subdivision shall become inoperative upon the operative
date of provisions of a congressional act that authorize states to
compel the collection of state sales and use taxes by out-of-state
retailers.

(e) Except as provided in this subdivision, a retailer is not a
‘‘retailer engaged in business in this state’’ under paragraph (2) of
subdivision (c) if that retailer’s sole physical presence in this state is
to engage in convention and trade show activities as described in
Section 513(d)(3)(A) of the Internal Revenue Code, and if the
retailer, including any of his or her representatives, agents,
salespersons, canvassers, independent contractors, or solicitors, does
not engage in those convention and trade show activities for more
than 15 days, in whole or in part, in this state during any 12-month
period and did not derive more than one hundred thousand dollars
($100,000) of net income from those activities in this state during the
prior calendar year. Notwithstanding the preceding sentence, a
retailer engaging in convention and trade show activities, as
described in Section 513(d)(3)(A) of the Internal Revenue Code, is
a ‘‘retailer engaged in business in this state,’’ and is liable for
collection of the applicable use tax, with respect to any sale of
tangible personal property occurring at the convention and trade
show activities and with respect to any sale of tangible personal
property made pursuant to an order taken at or during those
convention and trade show activities.
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(f) Any limitations created by this section upon the definition of
‘‘retailer engaged in business in this state’’ shall only apply for
purposes of tax liability under this code. Nothing in this section is
intended to affect or limit, in any way, civil liability or jurisdiction
under Section 410.10 of the Code of Civil Procedure.

SEC. 1.5. Section 6203 of the Revenue and Taxation Code is
amended to read:

6203. (a) Except as provided by Sections 6292 and 6293, every
retailer engaged in business in this state and making sales of tangible
personal property for storage, use, or other consumption in this state,
not exempted under Chapter 3.5 (commencing with Section 6271)
or Chapter 4 (commencing with Section 6351), shall, at the time of
making the sales or, if the storage, use, or other consumption of the
tangible personal property is not then taxable hereunder, at the time
the storage, use, or other consumption becomes taxable, collect the
tax from the purchaser and give to the purchaser a receipt therefor
in the manner and form prescribed by the board.

(b) As respects leases constituting sales of tangible personal
property, the tax shall be collected from the lessee at the time
amounts are paid by the lessee under the lease.

(c) ‘‘Retailer engaged in business in this state’’ as used in this
section and Section 6202 means and includes any of the following:

(1) Any retailer maintaining, occupying, or using, permanently or
temporarily, directly or indirectly, or through a subsidiary, or agent,
by whatever name called, an office, place of distribution, sales or
sample room or place, warehouse or storage place, or other place of
business.

(2) Any retailer having any representative, agent, salesperson,
canvasser, independent contractor, or solicitor operating in this state
under the authority of the retailer or its subsidiary for the purpose of
selling, delivering, installing, assembling, or the taking of orders for
any tangible personal property.

(3) As respects a lease, any retailer deriving rentals from a lease
of tangible personal property situated in this state.

(4) (A) Any retailer soliciting orders for tangible personal
property by mail if the solicitations are substantial and recurring and
if the retailer benefits from any banking, financing, debt collection,
telecommunication, or marketing activities occurring in this state or
benefits from the location in this state of authorized installation,
servicing, or repair facilities.

(B) This paragraph shall become operative upon the enactment
of any congressional act that authorizes states to compel the
collection of state sales and use taxes by out-of-state retailers.

(5) Notwithstanding Section 7262, a retailer specified in
paragraph (4) above, and not specified in paragraph (1), (2), or (3)
above, is a ‘‘retailer engaged in business in this state’’ for the purposes
of this part and Part 1.5 (commencing with Section 7200) only.
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(d) (1) For purposes of this section, ‘‘engaged in business in this
state’’ does not include the taking of orders from customers in this
state through a computer telecommunications network located in
this state which is not directly or indirectly owned by the retailer
when the orders result from the electronic display of products on that
same network. The exclusion provided by this subdivision shall apply
only to a computer telecommunications network that consists
substantially of online communications services other than the
displaying and taking of orders for products.

(2) This subdivision shall become inoperative upon the operative
date of provisions of a congressional act that authorize states to
compel the collection of state sales and use taxes by out-of-state
retailers.

(e) Except as provided in this subdivision, a retailer is not a
‘‘retailer engaged in business in this state’’ under paragraph (2) of
subdivision (c) if that retailer’s sole physical presence in this state is
to engage in convention and trade show activities as described in
Section 513(d)(3)(A) of the Internal Revenue Code, and if the
retailer, including any of his or her representatives, agents,
salespersons, canvassers, independent contractors, or solicitors, does
not engage in those convention and trade show activities for more
than 15 days, in whole or in part, in this state during any 12-month
period and did not derive more than one hundred thousand dollars
($100,000) of net income from those activities in this state during the
prior calendar year. Notwithstanding the preceding sentence, a
retailer engaging in convention and trade show activities, as
described in Section 513(d)(3)(A) of the Internal Revenue Code, is
a ‘‘retailer engaged in business in this state,’’ and is liable for
collection of the applicable use tax, with respect to any sale of
tangible personal property occurring at the convention and trade
show activities and with respect to any sale of tangible personal
property made pursuant to an order taken at or during those
convention and trade show activities.

(f)  Any limitations created by this section upon the definition of
‘‘retailer engaged in business in the state’’ shall only apply for
purposes of tax liability under this code. Nothing in this section is
intended to affect or limit, in any way, civil liability or jurisdiction
under Section 410.10 of the Code of Civil Procedure.

(g) (1) The processing of orders electronically, by fax, telephone,
the Internet, or other electronic ordering process, does not relieve
a retailer of responsibility for collection of the tax from the purchaser
if the retailer is engaged in business in this state pursuant to this
section.

(2) For purposes of this section, a retailer is presumed to have an
agent within the state, as defined in paragraphs (1) and (2) of
subdivision (c), if both of the following conditions exist:
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(A) The retailer holds a substantial ownership interest, directly or
through a subsidiary, in a retailer maintaining sales locations in
California or is owned in whole or in substantial part by such a
retailer, or by a parent or subsidiary thereof. For purposes of this
subparagraph, ‘‘substantial ownership interest’’ in an entity means
that degree of ownership of equity interests in an entity that is not
less than that degree of ownership specified by Section 78p of Title
15 of the United States Code, or any successor to that statute, with
respect to a person other than a director or officer.

(B) The retailer sells the same or substantially similar line of
products as the retailer maintaining sales locations in California
under the same or substantially similar business name, or facilities or
employees of the related retailer located in this state are used to
advertise or promote sales by the retailer to California purchasers.

SEC. 2. Section 1.5 of this bill incorporates amendments to
Section 6203 of the Revenue and Taxation Code proposed by both this
bill and AB 2412. It shall only become operative if (1) both bills are
enacted and become effective on or before January 1, 2001, but this
bill becomes operative first, (2) each bill amends Section 6203 of the
Revenue and Taxation Code, and (3) this bill is enacted after AB 2412,
in which case Section 6203 of the Revenue and Taxation Code, as
amended by Section 1 of this bill, shall remain operative only until the
operative date of AB 2412, at which time Section 1.5 of this bill shall
become operative.

SEC. 3. Notwithstanding Section 2230 of the Revenue and
Taxation Code, no appropriation is made by this act and the state shall
not reimburse any local agency for any sales and use tax revenues lost
by it under this act.

SEC. 4. This act provides for a tax levy within the meaning of
Article IV of the Constitution and shall go into immediate effect.
However, the provisions of this act shall become operative on the first
day of the first calendar quarter commencing more than 90 days after
the effective date of this act.
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