
97

AMENDED IN SENATE AUGUST 24, 1999

AMENDED IN SENATE JUNE 7, 1999

CALIFORNIA LEGISLATURE—1999–2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 440

Introduced by Assembly Member Corbett
(Coauthors: Assembly Members Aanestad, Alquist,

Cardenas, Kuehl, Longville, Washington, and Wildman)
(Coauthor: Senator Solis)

February 16, 1999

An act to add Section 511.5 to the Business and Professions
Code, and to add Section 1395.7 to the Health and Safety Code,
relating to health care services.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 440, as amended, Corbett. Health care providers:
withheld funds.

Existing law provides that a contract between a health care
provider and a medical group or independent practice
association, or between a health care provider and a health
care service plan generally may not contain provisions that
prohibit, restrict, or limit the health care provider from
advertising.

This bill would provide that a contract between a health
care provider and these other parties may not contain a
withhold provision, as defined, unless the contract also
contains certain disclosure provisions. If the contract contains
the appropriate disclosures, this bill would also require certain
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future disclosures, in conjunction with the payment of the
withhold to the provider, with respect to the exercise of the
withhold provision, as specified.

Existing law provides that a willful violation of certain
provisions governing health care service plans is a crime.

Because a violation of this bill’s provisions with respect to
health care service plans would be a crime, this bill would
impose a state-mandated local program by creating a new
crime.

The California Constitution requires the state to reimburse
local agencies and school districts for certain costs mandated
by the state. Statutory provisions establish procedures for
making that reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required
by this act for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 511.5 is added to the Business
and Professions Code, to read:

511.5. (a) A ‘‘withhold’’ means any funds withheld
from reimbursement that may be due to any health care
provider under an agreement with any medical group or
independent practice association (IPA), and that may be
ultimately retained by the medical group or IPA or
returned to the provider in whole or in part, based on
conditions set forth under the agreement.

(b) No contract that is issued, amended, renewed, or
delivered on or after January 1, 2000, between any
medical group or IPA and a provider shall contain a
provision providing for a withhold unless it also includes
all of the following disclosures:

(1) The amount, stated in a percentage or in dollars,
that will be withheld from the provider’s reimbursement.

(2) The time period for which the withhold is kept and
accounted.

(3) The reason for the withhold.
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(4) The criteria or basis for calculating any amount to
be returned to the provider and any amount to be
retained by the medical group or IPA.

(c) If the criteria or basis for calculating the withhold
return, as specified in paragraph (4) of subdivision (b),
includes the total dollar amount or percentage of the
claims incurred for the applicable time period, then
within 60 days of the adjudication of all applicable claims
for the time period specified in paragraph (2) of
subdivision (b), the medical group or IPA shall remit
payment to the provider for the amount of the withhold
due the provider under the terms of the provider
agreement if any withhold is due to the provider. If the
criteria or basis for calculating the withhold return, as
specified in paragraph (4) of subdivision (b), does not
include the total dollar amount or percentage of the
claims incurred for the applicable time period or does not
require that the claims for the applicable time period be
adjudicated, then the medical group or IPA shall remit
payment, if any, to the provider within 60 days of the close
of the time period specified in paragraph (2) of
subdivision (b). The medical group or IPA shall also
provide to all providers subject to a withhold, whether
payment is due or not, a written notice containing all of
the following:

(1) The total amount withheld from the provider
during the applicable time period.

(2) The percentage or amount of the withhold, if any,
being returned to the provider.

(3) An explanation as to how the medical group or IPA
calculated the amount, if any, returned to the provider.

(d) Any withhold permitted by this section shall be
subject to the provisions of Section 511.

SEC. 2. Section 1395.7 is added to the Health and
Safety Code, to read:

1395.7. (a) A ‘‘withhold’’ means any funds withheld
from reimbursement that may be due to any health care
provider under an agreement with a health care service
plan, including a specialized health care service plan, and
that may be ultimately retained by the plan or returned
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to the provider in whole or in part, based on conditions
set forth under the agreement.

(b) No contract that is issued, amended, renewed, or
delivered on or after January 1, 2000, between a health
care service plan, including a specialized health care
service plan, and a provider shall contain a provision
providing for a withhold unless it also includes all of the
following disclosures:

(1) The amount, stated in a percentage or in dollars,
that will be withheld from the provider’s reimbursement.

(2) The time period for which the withhold is kept and
accounted.

(3) The reason for the withhold.
(4) The criteria or basis for calculating any amount to

be returned to the provider and any amount retained by
the plan.

(c) If the criteria or basis for calculating the withhold
return, as specified in paragraph (4) of subdivision (b),
includes the total dollar amount or percentage of the
claims incurred for the applicable time period, then
within 60 days of the adjudication of all applicable claims
for the time period specified in paragraph (2) of
subdivision (b), the plan shall remit payment to the
provider for the amount of the withhold due the provider
under the terms of the provider agreement if any
withhold is due to the provider. If the criteria or basis for
calculating the withhold return, as specified in paragraph
(4) of subdivision (b), does not include the total dollar
amount or percentage of the claims incurred for the
applicable time period or does not require that the claims
for the applicable time period be adjudicated, then the
plan shall remit payment, if any, to the provider within
60 days of the close of the time period specified in
paragraph (2) of subdivision (b). The plan shall also
provide to all providers subject to a withhold, whether
payment is due or not, a written notice containing all of
the following:

(1) The total amount withheld from the provider
during the applicable time period.
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(2) The percentage or amount of the withhold, if any,
being returned to the provider.

(3) An explanation as to how the plan calculated the
amount, if any, returned to the provider.

(d) Any withhold permitted by this section shall be
subject to the provisions of Sections 1348.6 and 1367.10.

SEC. 3. No reimbursement is required by this act
pursuant to Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution because the only costs that may be incurred
by a local agency or school district will be incurred
because this act creates a new crime or infraction,
eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section
17556 of the Government Code, or changes the definition
of a crime within the meaning of Section 6 of Article
XIII B of the California Constitution.
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