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Assembly Bill No. 525

CHAPTER 347

An act to add Section 1363.02 to, and to add Chapter 2.15
(commencing with Section 1339.80) to Division 2 of, the Health and
Safety Code, to add Section 10604.1 to the Insurance Code, and to add
Section 14016.8 to the Welfare and Institutions Code, relating to
health care coverage.

[Approved by Governor September 7, 2000. Filed
with Secretary of State September 8, 2000.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 525, Kuehl. Health benefits: reproductive health care.
Existing law provides for the regulation and licensing of health care

service plans by the Department of Managed Care, effective no later
than July 1, 2000, or earlier pursuant to an executive order of the
Governor. A willful violation of the provisions governing health care
service plans is a crime. Existing law provides for the regulation of
disability insurers by the Department of Insurance and for
administration of the Medi-Cal program by the State Department of
Health Services.

This bill would require certain health care service plans, disability
insurers, and Medi-Cal managed care plans to provide a specified
written statement to recipients of health care services for the
purpose of informing them relative to certain reproductive health
care issues, as specified.

Because a violation of the bill’s requirements with respect to health
care service plans would be a crime, this bill would impose a
state-mandated local program by creating a new crime.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this
act for a specified reason.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Chapter 2.15 (commencing with Section 1339.80) is
added to Division 2 of the Health and Safety Code, to read:

CHAPTER 2.15. HOSPITAL AND OTHER PROVIDER REQUIREMENTS FOR

DISSEMINATION OF INFORMATION RELATING TO REPRODUCTIVE
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HEALTH SERVICES

1339.80. Hospitals and other providers are not required to post,
send, deliver, or otherwise provide the statement described in
paragraph (1) of subdivision (b) of Section 1363.02, paragraph (1) of
subdivision (b) of Section 10604.1 of the Insurance Code, or
paragraph (1) of subdivision (b) of Section 14016.8 of the Welfare and
Institutions Code.

1339.81. For purposes of this chapter, ‘‘provider’’ means any
professional person, organization, health facility, or other person or
institution licensed by the state to deliver or furnish health care
services.

SEC. 2. Section 1363.02 is added to the Health and Safety Code,
to read:

1363.02. (a) The Legislature finds and declares that the right of
every patient to receive basic information necessary to give full and
informed consent is a fundamental tenet of good public health policy
and has long been the established law of this state. Some hospitals and
other providers do not provide a full range of reproductive health
services and may prohibit or otherwise not provide sterilization,
infertility treatments, abortion, or contraceptive services, including
emergency contraception. It is the intent of the Legislature that
every patient be given full and complete information about the
health care services available to allow patients to make well informed
health care decisions.

(b) On or before July 1, 2001, a health care service plan that covers
hospital, medical, and surgical benefits shall do both of the following:

(1) Include the following statement, in at least 12-point boldface
type, at the beginning of each provider directory:

‘‘Some hospitals and other providers do not provide one or more
of the following services that may be covered under your plan
contract and that you or your family member might need: family
planning; contraceptive services, including emergency
contraception; sterilization, including tubal ligation at the time of
labor and delivery; infertility treatments; or abortion. You should
obtain more information before you enroll. Call your prospective
doctor, medical group, independent practice association, or clinic, or
call the health plan at (insert the health plan’s membership services
number or other appropriate number that individuals can call for
assistance) to ensure that you can obtain the health care services that
you need.’’ 

(2) Place the statement described in paragraph (1) in a
prominent location on any provider directory posted on the health
plan’s website, if any, and include this statement in a conspicuous
place in the plan’s evidence of coverage and disclosure forms.
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(c) A health care service plan shall not be required to provide the
statement described in paragraph (1) of subdivision (b) in a service
area in which none of the hospitals, health facilities, clinics, medical
groups, or independent practice associations with which it contracts
limit or restrict any of the reproductive services described in the
statement.

(d) This section shall not apply to specialized health care service
plans or Medicare supplement plans.

SEC. 3. Section 10604.1 is added to the Insurance Code, to read:
10604.1. (a) The Legislature finds and declares that the right of

every patient to receive basic information necessary to give full and
informed consent is a fundamental tenet of good public health policy
and has long been the established law of this state. Some hospitals and
other providers do not provide a full range of reproductive health
services and may prohibit or otherwise not provide sterilization,
infertility treatments, abortion, or contraceptive services, including
emergency contraception. It is the intent of the Legislature that
every patient be given full and complete information about the
health care services available to allow patients to make well informed
health care decisions.

(b) On or before July 1, 2001, every disability insurer that provides
coverage for hospital, medical, or surgical benefits, and which
provides a list of network providers to prospective insureds and
insureds, shall do both of the following:

(1) Include the following statement, in at least 12-point boldface
type, at the beginning of each provider directory:

‘‘Some hospitals and other providers do not provide one or more
of the following services that may be covered under your policy and
that you or your family member might need: family planning;
contraceptive services, including emergency contraception;
sterilization, including tubal ligation at the time of labor and delivery;
infertility treatments; or abortion. You should obtain more
information before you become a policyholder or select a network
provider. Call your prospective doctor or clinic, or call the insurer at
(insert the insurer’s membership services number or other
appropriate number that individuals can call for assistance) to ensure
that you can obtain the health care services that you need.’’ 

(2) Place the statement described in paragraph (1) in a
prominent location on any provider directory posted on the insurer’s
website, if any, and include this statement in a conspicuous place in
the insurer’s evidence of coverage and disclosure forms.

(c) A disability insurer shall not be required to provide the
statement described in paragraph (1) of subdivision (b) in a service
area in which none of the hospitals, health facilities, clinics, medical
groups, or independent practice associations with which it contracts
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limit or restrict any of the reproductive services described in the
statement.

(d) This section shall not apply to vision-only, dental-only,
accident-only, specified disease, hospital indemnity, Medicare
supplement, long-term care, or disability income insurance.

SEC. 4. Section 14016.8 is added to the Welfare and Institutions
Code, to read:

14016.8. (a) The Legislature finds and declares that the right of
every patient to receive basic information necessary to give full and
informed consent is a fundamental tenet of good public health policy
and has long been the established law of this state. Some hospitals and
other providers do not provide a full range of reproductive health
services and may prohibit or otherwise not provide sterilization,
infertility treatments, abortion, or contraceptive services, including
emergency contraception. It is the intent of the Legislature that
every patient be given full and complete information about the
health care services available to allow patients to make well informed
health care decisions.

(b) On or before July 1, 2001, the department shall:
(1) Ensure that all Medi-Cal beneficiaries receive the following

statement by the methods described in paragraphs (2) to (6),
inclusive:

‘‘Some hospitals and other providers do not provide one or more
of the following services that may be covered under your plan
contract and that you or your family member might need: family
planning; contraceptive services, including emergency
contraception; sterilization, including tubal ligation at the time of
labor and delivery; infertility treatments; or abortion. You should
obtain more information before you enroll. Call your prospective
doctor or clinic, or call the Medi-Cal managed care plan at (insert the
plan’s membership services number or other appropriate number
that individuals can call for information) to ensure that you can
obtain the health care services that you need.’’

(2) Require that each Medi-Cal managed care plan provide the
statement described in paragraph (1), in at least 12-point boldface
type at the beginning of each provider directory.

(3) Require that each Medi-Cal managed care plan place the
statement described in paragraph (1) in a prominent location on any
provider directory posted on the plan’s website, if any, and include
this statement in a conspicuous place in the plan’s evidence of
coverage and disclosure forms, if any.

(4) Require that the statement described in paragraph (1) be
included in the health care option activities described in Sections
14016.5, 14087.305, subdivision (e) of Section 14089, and paragraph
(2) of subdivision (f) of Section 14408.
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(5) Require each county organized health system to provide to
Medi-Cal beneficiaries the statement described in paragraph (1).
This statement shall be provided in writing in at least 12-point
boldface type prior to enrollment, prior to selection of a primary care
provider, and on an annual basis.

(6) Ensure that the statement described in paragraph (1) is
provided to any other Medi-Cal managed care beneficiary who
would not receive the statement under the provisions of paragraphs
(2) to (5), inclusive. This statement shall be provided in writing in
at least 12-point boldface type prior to enrollment, prior to selection
of a primary care provider, and on an annual basis.

(c) The requirement to provide the statement described in
paragraph (1) of subdivision (b) shall apply to Medi-Cal managed
care programs, including, but not limited to, the following programs:

(1) In areas where the department is contracting with persons or
entities that are contracting with, or governed, owned, or operated
by, either a county board of supervisors or a county special
commission, or a county health authority, operating under Article 2.8
(commencing with Section 14087.5) or Article 7 (commencing with
Section 14490) of Chapter 8, or Chapter 3 (commencing with Section
101675) of Part 4 of Division 101 of the Health and Safety Code.

(2) In areas specified by the director for expansion of the Medi-Cal
managed care program under Section 14087.3, including where the
department is contracting with prepaid health plans, including
prepaid health plans that are contracting with, governed, owned, or
operated by a county board of supervisors, a county special
commission or county health authority authorized by Sections
14018.7, 14087.31, 14087.316, 14087.35, 14087.36, 14087.38, and
14087.9605.

(3) Where the department has entered into contracts with
prepaid health plans or primary care case management providers
pursuant to Article 2.9 (commencing with Section 14088) and
Chapter 8 (commencing with Section 14200).

(4) Where the department or the California Medical Assistance
Commission has entered into contracts with any persons or entities
pursuant to Section 14087.47, Article 2.91 (commencing with Section
14089), or Article 2.97 (commencing with Section 14093).

(d) A Medi-Cal managed care plan shall not be required to
provide the statement described in paragraph (1) of subdivision (b)
in a service area in which none of the hospitals, health facilities,
clinics, medical groups, or independent practice associations with
which it contracts limit or restrict any of the reproductive services
described in the statement.

(e) This section shall not apply to specialized health care service
plans.

SEC. 5. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because the
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only costs that may be incurred by a local agency or school district will
be incurred because this act creates a new crime or infraction,
eliminates a crime or infraction, or changes the penalty for a crime
or infraction, within the meaning of Section 17556 of the Government
Code, or changes the definition of a crime within the meaning of
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution.
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