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Assembly Bill No. 599

CHAPTER 600

An act to amend Sections 6055 and 6203.5 of the Revenue and
Taxation Code, relating to taxation.

[Approved by Governor September 23, 2000. Filed
with Secretary of State September 24, 2000.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 599, Lowenthal. Sales and use taxes: worthless accounts.
The Sales and Use Tax Law provides that a retailer is relieved from

liability for sales or use tax where the measure of the tax is
represented by accounts that have been found to be worthless and
charged off, as specified. Existing law also provides that a retailer may
take as a deduction the amount found to be worthless and charged
off, if the retailer has previously paid the tax.

This bill would provide, in the case of accounts held by a lender,
that a retailer or lender would be entitled to a deduction or refund
of the sales or use tax previously reported and paid by the retailer if
certain conditions are met.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 6055 of the Revenue and Taxation Code is
amended to read:

6055. (a) A retailer is relieved from liability for sales tax that
became due and payable, insofar as the measure of the tax is
represented by accounts that have been found to be worthless and
charged off for income tax purposes by the retailer or, if the retailer
is not required to file income tax returns, charged off in accordance
with generally accepted accounting principles. A retailer that has
previously paid the tax may, under rules and regulations prescribed
by the board, take as a deduction the amount found worthless and
charged off by the retailer. If these accounts are thereafter in whole
or in part collected by the retailer, the amount collected shall be
included in the first return filed after the collection and the tax shall
be paid with the return. For purposes of this subdivision, the term
‘‘retailer’’ shall include any entity affiliated with the retailer under
Section 1504 of Title 26 of the United States Code.

(b) (1) In the case of accounts held by a lender, a retailer or
lender who makes a proper election under paragraph (4) shall be
entitled to a deduction or refund of the tax that the retailer has
previously reported and paid if all of the following conditions are met:
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(A) No deduction was previously claimed or allowed on any
portion of the accounts.

(B) The accounts have been found worthless and written off by
the lender in accordance with the requirements of subdivision (a).

(C) The contract between the retailer and the lender contains an
irrevocable relinquishment of all rights to the account from the
retailer to the lender.

(D) The retailer remitted the tax on or after January 1, 2000.
(E) The party electing to claim the deduction or refund under

paragraph (4) files a claim in a manner prescribed by the board.
(2) If the retailer or the lender thereafter collects in whole or in

part any accounts, one of the following shall apply:
(A) If the retailer is entitled to the deduction or refund under the

election specified in paragraph (4), the retailer shall include the
amount collected in its first return filed after the collection and pay
tax on that amount with the return.

(B) If the lender is entitled to the deduction or refund under the
election specified in paragraph (4), the lender shall pay the tax to the
board in accordance with Section 6451.

(3) For purposes of this subdivision, the term ‘‘lender’’ means any
of the following:

(A) Any person who holds a retail account which that person
purchased directly from a retailer who reported the tax.

(B) Any person who holds a retail account pursuant to that
person’s contract directly with the retailer who reported the tax.

(C) Any person who is either an affiliated entity, under Section
1504 of Title 26 of the United States Code, of a person described in
subparagraph (A) or (B), or an assignee of a person described in
subparagraph (A) or (B).

(4) Prior to claiming any deduction or refund under this
subdivision, the retailer who reported the tax and the lender shall file
an election with the board, signed by both parties, designating which
party is entitled to claim the deduction or refund. This election may
not be amended or revoked unless a new election, signed by both
parties, is filed with the board.

SEC. 2. Section 6203.5 of the Revenue and Taxation Code is
amended to read:

6203.5. (a) A retailer is relieved from liability to collect use tax
that became due and payable, insofar as the measure of the tax is
represented by accounts that have been found to be worthless and
charged off for income tax purposes by the retailer or, if the retailer
is not required to file income tax returns, charged off in accordance
with generally accepted accounting principles. A retailer that has
previously paid the amount of the tax may, under rules and
regulations prescribed by the board, take as a deduction the amount
found worthless and charged off by the retailer. If these accounts are
thereafter in whole or in part collected by the retailer, the amount
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collected shall be included in the first return filed after the collection
and the amount of the tax shall be paid with the return. For purposes
of this subdivision, the term ‘‘retailer’’ shall include any entity
affiliated with the retailer under Section 1504 of Title 26 of the United
States Code.

(b) (1) In the case of accounts held by a lender, a retailer or
lender who makes a proper election under paragraph (4) shall be
entitled to a deduction or refund of the tax that the retailer has
previously reported and paid if all of the following conditions are met:

(A) No deduction was previously claimed or allowed on any
portion of the accounts.

(B) The accounts have been found worthless and written off by
the lender in accordance with the requirements of subdivision (a).

(C) The contract between the retailer and the lender contains an
irrevocable relinquishment of all rights to the account from the
retailer to the lender.

(D) The retailer remitted the tax on or after January 1, 2000.
(E) The party electing to claim the deduction or refund under

paragraph (4) files a claim in a manner prescribed by the board.
(2) If the retailer or the lender thereafter collects in whole or in

part any accounts, one of the following shall apply:
(A) If the retailer is entitled to the deduction or refund under the

election specified in paragraph (4), the retailer shall include the
amount collected in its first return filed after the collection and pay
tax on that amount with the return.

(B) If the lender is entitled to the deduction or refund under the
election specified in paragraph (4), the lender shall pay the tax to the
board in accordance with Section 6451.

(3) For purposes of this subdivision, the term ‘‘lender’’ means any
of the following:

(A) Any person who holds a retail account which that person
purchased directly from a retailer who reported the tax.

(B) Any person who holds a retail account pursuant to that
person’s contract directly with the retailer who reported the tax.

(C) Any person who is either an affiliated entity, under Section
1504 of Title 26 of the United States Code, of a person described in
subparagraph (A) or (B), or an assignee of a person described in
subparagraph (A) or (B).

(4) Prior to claiming any deduction or refund under this
subdivision, the retailer who reported the tax and the lender shall file
an election with the board, signed by both parties, designating which
party is entitled to claim the deduction or refund. This election may
not be amended or revoked unless a new election, signed by both
parties, is filed with the board.

O


