AMENDED IN SENATE AUGUST 16, 1999
AMENDED IN SENATE JUNE 30, 1999
AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 14, 1999
AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 5, 1999

CALIFORNIA LEGISLATURE—1999-2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 669

Introduced by Assembly Member Vincent

February 23, 1999

An act to amend Sections 3048:—8662—2343f1d 18370 of the
Elections Code, relating to elections.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

AB 669, as amended, Vincent—Veter—ekhgibiity—te—sign
neminating-petittonglection procedures

Existing law provides that a voter using an absentee ballot
may, prior to the close of the polls on election day, vote the
ballot at the offices of the elections official and requires the
voter to vote the ballot in the presence of any officer of the
elections official or in a voting booth, as specified.

This bill would authorize elections officials to provide
electronic voting devices for this purpose provided that
sufficient devices are provided to include all ballot types in the
election.
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Existing law makes it a misdemeanor for any person to
perform specified elections-related activities within 100 feet
of a polling place or an elections official’s office, as defined, on
election day or at any time a voter may be casting a ballot.

ThIS bill would e*eep{—a—safeeﬂﬁe—veﬁﬂg—leeaﬁen—#em—the

for
ugtluce to 50 feet the
applicability of these prohibitions with respect to voter
satellite locations, as defined, and wouldtate that its
provisions shall not—be—eenstrued—te—permihibit a person
who resides within50 to 100 feet from a satellite voting
location from posting,—r—a—windew—oh or at a residence, a
sign that—e*eeedﬂ;oes not exceesl square feet in size.
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—3— AB 669

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

OCoO~NOOUTA, WN P

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 3018 of the Elections Code is
amended to read:

3018. (a) Any voter using an absentee ballot may,
prior to the close of the polls on election day, vote the
ballot at the office of the elections official. The voter shall
vote the ballot in the presence of an officer of the
elections official or in a voting booth, at the discretion of
the elections official, but in no case may his or her vote be
observed. Where voting machines are used the elections
official may provide one voting machine for each ballot
type used within the jurisdiction. Elections officials may
provide electronic voting devices for this purpose
provided that sufficient devices are provided to include
all ballot types in the election.

(b) For purposes of this section, the office of an
elections official may include satellite locations. Notice of
the satellite locations shall be made by the elections
official by the issuance of a general news release, issued
not later than 14 days prior to voting at the satellite
location. The news release shall set forth the following
information:

(1) The satellite location or locations.

(2) The dates and hours the satellite location or
locations will be open.

(3) A telephone number that voters may use to obtain
information regarding absentee ballots and the satellite
locations.

(c) Absentee ballots voted at a satellite location
pursuant to this section shall be placed in an absentee
voter identification envelope to be completed by the
voter pursuant to Section 3011. However, if the elections
official utilizes electronic voting devices, the absentee
ballot may be cast on an electronic voting device.

SEC—2—Section—3062—-oftheFElections—Coede—is—amended
to+ead:
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AB 669 —6—
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SEC. 2. Section 18370 of the Elections Code is
amended to read:

18370. (a)-No Except as provided in subdivision (c),
no person, on election day, or at any time that a voter may
be casting a ballot, shall, within 100 feet of a polling place
or an elections official’s office:

(1) Circulate an initiative, referendum, recall, or
nomination petition or any other petition.

(2) Solicit a vote or speak to a voter on the subject of
marking his or her ballot.

(3) Place a sign relating to voters’ qualifications or
speak to a voter on the subject of his or her qualifications
except as provided in Section 14240.

(4) Do any electioneering.

(b) As used in this section, “100 feet of a polling place
or an elections official’s office” means a distance 100 feet
from the room or rooms in which voters are S|gn|ng the

a—sigh—that—exceeds—etght—Ssguare—feet—— sipster and

casting ballots.

(c) No person shall, within 50 feet of a satellite voting
location, perform any of the activities specified in
subdivision (a). However, nothing herein shall prohibit a
person who resides within 50 to 100 feet of a satellite
voting location from posting or displaying a sign in or at
a residence that does not exceed eight square feet in size.
As used in this subdivision “50 feet of a satellite voting
location” or “100 feet of a satellite voting location” means
a distance of 50 feet or 100 feet, respectively, from the
room or rooms of a satellite voting location in which
voters are casting ballots pursuant to Section 3018.

(d) Any person who violates any of the provisions of
this section is guilty of a misdemeanor.

SEC—b5—SechHon—25—~ot—this—bil—incorporates
amendments—to—Section—8062—of —the—FElections—Code
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