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CALIFORNIA LEGISLATURE—1999-2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 701

Introduced by Assembly -Members—Red—Pachece,—Cunneen,

and-empert
{Coavthers—Senators—Alpert—and—Menteith)Member

Lempert

February 24, 1999

te—ms{-lﬁueﬁeﬁaJ—ma%eH&lsAn act to amend Section 17316 of
the Education Code, relating to school facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST
AB 701, as amended;—Red—Pachetempert Instructional

ma%eHaJs—teehﬂelegHmed—mstmeﬁeﬁal—ma%enaSchool
facilities: certified architect or structural engineer

Under existing law, contracts entered into by and between
a school governing board and any certified architect or

93



AB 701 —2—

structural engineer are required to provide that plans,
specifications, and estimates are property of the school
district.

This bill would make the plans, including, but not limited
to, record drawings, specifications, and estimates the property
of the school district only as they relate to the project for
which the certified architect or structural engineer was
retained. The bill would preclude the contract from
transferring or waiving the certified architect's or structural
engineer’s copyrights, including all common-law and other
reserved rights in the documents, unless expressly transferred



Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee—yas.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Chapter 1.5 (commencing with Section

SECTION 1. Section 17316 of the Education Code is
amended to read:

17316. (a) Any contract entered into by and between
the governing board of any school district and any
certified architect or structural engineer pursuant to
Section-3944817302 shall provide that all plans,including,
but not limited to, record drawingsspecifications and
estimates prepared pursuant theyewhall be and remain
the property of the school districtor the purposes of
repair, maintenance, renovation, modernization, or
other purposes, only as they relate to the project for
which the certified architect or structural engineer was
retained.
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(b) The contract set forth in subdivision (a) shall not
be construed to transfer or waive the certified architect’s
or structural engineer’s copyrights over these documents,
including, but not limited to, all common law, statutory,
and other reserved rights, unless the certified architect or
structural engineer expressly transfers or waives these
rights through the written contract, including, but not
limited to, a written addendum or amendment.

60125 Hsaddedto-Part-33-of the EducationCodeto read:
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