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AB 701 —2—
CHAPTER____

An act to amend Section 17316 of the Education Code,
relating to school facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

AB 701, Lempert. School facilities: certified architect
or structural engineer.

Under existing law, contracts entered into by and
between a school governing board and any certified
architect or structural engineer are required to provide
that plans, specifications, and estimates are property of
the school district.

This bill would make the plans, including, but not
limited to, record drawings, specifications, and estimates
the property of the school district only as they relate to
the project for which the certified architect or structural
engineer was retained. The bill would not preclude a
school district from using the plans, record drawings,
specifications, or estimates related to a project for the
purposes of additions, alignments, or other development
on the site. The bill would preclude the contract from
transferring or waiving the certified architect's or
structural engineer’'s copyrights, including all
common-law and other reserved rights in the documents,
unless expressly transferred or waived.

The bill would provide that a school district that
proposes to reuse the plans within the school district
would be required to specify the terms and conditions for
the reuse in the contract entered into between the school
district and the architect or engineer.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 17316 of the Education Code is
amended to read:

17316. (a) Any contract entered into by and between
the governing board of any school district and any
certified architect or structural engineer pursuant to
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Section 17302 shall provide that all plans, including, but
not limited to, record drawings, specifications, and
estimates prepared pursuant thereto, shall be and remain
the property of the school district for the purposes of
repair, maintenance, renovation,  modernization, or
other purposes, only as they relate to the project for
which the certified architect or structural engineer was
retained. Nothing in this subdivision shall preclude the
school district from using the plans, record drawings,
specifications, or estimates related to the project for the
purposes of additions, alignments, or other development
on the site.

(b) The contract set forth in subdivision (a) shall not
be construed to transfer or waive the certified architect’s
or structural engineer’s copyrights over these documents,
including, but not limited to, all common law, statutory,
and other reserved rights, unless the certified architect or
structural engineer expressly transfers or waives these
rights through the written contract, including, but not
limited to, a written addendum or amendment.

(c) Notwithstanding subdivision (a), if the school
district proposes to reuse the plans prepared by the
architect or engineer within the school district, the
contract entered into between the school district and the
architect or engineer shall specify the terms and
conditions for the reuse.
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