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AMENDED IN ASSEMBLY MAY 6, 1999

CALIFORNIA LEGISLATURE—1999–2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1088

Introduced by Assembly Member Correa Members Honda
and Mazzoni

February 25, 1999

An act to amend Section 17070.15 17071.40 of the Education
Code, relating to school facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1088, as amended, Correa Honda. School facilities:
portable classroom building capacity.

Existing law, the Leroy F. Greene School Facilities Act of
1998 (Greene Act), authorizes the State Allocation Board to
provide state per-pupil funding for school facilities. The
Greene Act authorizes allocation of state funds, matched by
local funds, for new construction and modernization, and
authorizes application for funding in certain hardship cases.
The Greene Act requires calculation of the per-pupil funding
allowance based upon the number of projected pupils in
excess of the pupil housing capacity of the school district’s
teaching stations including portable classrooms, as defined.

This bill would clarify that a portable classroom for these
purposes may consist of one or more stories.

Existing law exempts a school that is operating on a
year-round, multitrack calendar that has a density of 200 or
more pupils enrolled per acre, and is located in a school
district with 40% of its pupils attending multitrack,
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year-round schools, from a prescribed increase in the
calculation of its school building capacity.

This bill, would, in addition, exempt a school that enrolls not
more than 10% of the multitrack year-round enrollment of
the school district in which more than 50% of all pupils attend
a school operating on a multitrack year-round calendar, and
in which the school district is bonded to 90% or more of its
statutory bonding capacity.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 17070.15 of the Education Code
is amended to read:

SECTION 1. Section 17071.40 of the Education Code
is amended to read:

17071.40. (a) Each school meeting any of the
following conditions shall be exempted from the increase
in school building capacity required by Section 17071.35:

(1) A school on a year-round, multitrack calendar that
has a density of 200 or more pupils enrolled per acre, that
is located in a school district with 40 percent of its pupils
attending multitrack, year-round schools shall be
exempted from the increase in school building capacity
required by Section 17071.35.

(2) A school that enrolls not more than 10 percent of
the school district’s multitrack year-round enrollment
and meets both of the following conditions:

(A) The school is located in a school district in which
more than 50 percent of all pupils attend a school
operating on a multitrack year-round calendar.

(B) The school district is bonded to 90 percent or more
of its statutory bonding capacity.

(b) Nothing in this section shall be construed as
exempting the school from the requirements of Section
17071.33.

17070.15. The following terms, wherever used or
referred to in this chapter, shall have the following
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meanings, respectively, unless a different meaning
appears from the context:

(a) ‘‘Apportionment’’ means a reservation of funds for
the purpose of eligible new construction, modernization,
or hardship approved by the board for an applicant school
district.

(b) ‘‘Attendance area’’ means the geographical area
serving an existing or proposed high school and those
junior high schools and elementary schools included
therein.

(c) ‘‘Board’’ means the State Allocation Board as
established by Section 15490 of the Government Code.

(d) ‘‘Department’’ means the Department of General
Services.

(e) ‘‘Committee’’ means the State School Building
Finance Committee established pursuant to Section
15909.

(f) ‘‘Modernization’’ means any modification of a
permanent structure that is at least 25 years old, or in the
case of a portable classroom, that is at least 20 years old,
that will enhance the ability of the structure to achieve
educational purposes.

(g) ‘‘Property’’ includes all property, real, personal or
mixed, tangible or intangible, or any interest therein
necessary or desirable for carrying out the purposes of this
chapter.

(h) ‘‘School district’’ means a school district or a
county office of education. For purposes of determining
eligibility under this chapter, ‘‘school district’’ may also
mean a high school attendance area.

(i) ‘‘Fund’’ means the 1998 State School Facilities
Fund established pursuant to Section 17070.40.

(j) ‘‘County fund’’ means a county school facilities
fund established pursuant to Section 17070.43.

(k) ‘‘Portable classroom’’ means a classroom building,
of one or more stories, that is designed and constructed
to be relocatable and transportable over public streets,
and with respect to a single story portable classroom, is
designed and constructed for relocation without the
separation of the roof or floor from the building and when
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measured at the most exterior walls, has a floor area not
in excess of 2,000 square feet.

(l) ‘‘School building capacity’’ means the capacity of a
school building to house students. 
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