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CHAPTER 

An act to amend Sections 2725.1, 4061, 4076, 4170, and
4175 of the Business and Professions Code, relating to
health practitioners.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1545, Correa. Health practitioners.
Under existing law, a nurse practitioner may not sign

for delivery of a complimentary sample of a dangerous
drug or dangerous device; may not direct a pharmacist to
dispense a trade name or generic drug; use a dispensing
device; or hand drugs or dangerous devices to patients in
his or her office or place of practice, as specified.

This bill would authorize a nurse practitioner or, in
some instances, a physician assistant, to perform the
above services, and would make corresponding changes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 2725.1 of the Business and
Professions Code is amended to read:

2725.1. Notwithstanding any other provision of law, a
registered nurse may dispense drugs or devices upon an
order by a licensed physician and surgeon when the nurse
is functioning within a licensed clinic as defined in
paragraphs (1) and (2) of subdivision (a) of Section 1204
of, or within a clinic as defined in subdivision (b) or (c)
of Section 1206, of the Health and Safety Code.

No clinic shall employ a registered nurse to perform
dispensing duties exclusively. No registered nurse shall
dispense drugs in a pharmacy, keep a pharmacy, open
shop, or drugstore for the retailing of drugs or poisons. No
registered nurse shall compound drugs. Dispensing of
drugs by a registered nurse, except a nurse practitioner
who functions pursuant to a standardized procedure
described in Section 2836.1, or protocol, shall not include
substances included in the California Uniform Controlled
Substances Act (Division 10 (commencing with Section
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11000) of the Health and Safety Code). Nothing in this
section shall exempt a clinic from the provisions of Article
3.5 (commencing with Section 4063) of Chapter 9.

SEC. 2. Section 4061 of the Business and Professions
Code is amended to read:

4061. No manufacturer’s sales representative shall
distribute any dangerous drug or dangerous device as a
complimentary sample without the written request of a
physician, dentist, podiatrist, or veterinarian. However, a
nurse practitioner who functions pursuant to a
standardized procedure described in Section 2836.1, or
protocol, or physician assistant who functions pursuant to
Section 3502.1 may sign for the delivery or receipt of
complimentary samples of a dangerous drug or
dangerous device that has been requested in writing by
his or her supervising physician. Each written request
shall contain the names and addresses of the supplier and
the requester, the name and quantity of the specific
dangerous drug desired, the name of the nurse
practitioner or physician assistant, if applicable, receiving
the samples pursuant to this section, the date of receipt,
and the name and quantity of the dangerous drugs or
dangerous devices provided. These records shall be
preserved by the supplier with the records required by
Section 4059.

SEC. 3. Section 4076 of the Business and Professions
Code is amended to read:

4076. (a) A pharmacist shall not dispense any
prescription except in a container that meets the
requirements of state and federal law and is correctly
labeled with all of the following:

(1) Except where the prescriber or nurse practitioner
who functions pursuant to a standardized procedure
described in Section 2836.1, or protocol, or physician
assistant who functions pursuant to Section 3502.1 orders
otherwise, either the manufacturer’s trade name of the
drug or the generic name and the name of the
manufacturer. Commonly used abbreviations may be
used. Preparations containing two or more active
ingredients may be identified by the manufacturer’s
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trade name or the commonly used name or the principal
active ingredients.

(2) The directions for the use of the drug.
(3) The name of the patient or patients.
(4) The name of the prescriber and, if applicable, the

nurse practitioner who functions pursuant to a
standardized procedure described in Section 2836.1, or
protocol, or physician assistant who functions pursuant to
Section 3502.1.

(5) The date of issue.
(6) The name and address of the pharmacy, and

prescription number or other means of identifying the
prescription.

(7) The strength of the drug or drugs dispensed.
(8) The quantity of the drug or drugs dispensed.
(9) The expiration date of the effectiveness of the drug

dispensed.
(10) The condition for which the drug was prescribed

if requested by the patient and the condition is indicated
on the prescription.

(b) If a pharmacist dispenses a prescribed drug by
means of a unit dose medication system, as defined by
administrative regulation, for a patient in a skilled
nursing, intermediate care, or other health care facility,
the requirements of this section will be satisfied if the unit
dose medication system contains the aforementioned
information or the information is otherwise readily
available at the time of drug administration.

(c) If a pharmacist dispenses a dangerous drug or
device in a facility licensed pursuant to Section 1250 of the
Health and Safety Code, it is not necessary to include on
individual unit dose containers for a specific patient, the
name of the nurse practitioner who functions pursuant to
a standardized procedure described in Section 2836.1, or
protocol, or physician assistant who functions pursuant to
Section 3502.1.

SEC. 4. Section 4170 of the Business and Professions
Code is amended to read:
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4170. (a) No prescriber shall dispense drugs or
dangerous devices to patients in his or her office or place
of practice unless all of the following conditions are met:

(1) The dangerous drugs or dangerous devices are
dispensed to the prescriber’s own patient and the drugs
or dangerous devices are not furnished by a nurse or
physician attendant.

(2) The dangerous drugs or dangerous devices are
necessary in the treatment of the condition for which the
prescriber is attending the patient.

(3) The prescriber does not keep a pharmacy, open
shop, or drugstore, advertised or otherwise, for the
retailing of dangerous drugs, dangerous devices, or
poisons.

(4) The prescriber fulfills all of the labeling
requirements imposed upon pharmacists by Section 4076,
all of the recordkeeping requirements of this chapter, and
all of the packaging requirements of good
pharmaceutical practice, including the use of childproof
containers.

(5) The prescriber does not use a dispensing device
unless he or she personally owns the device and the
contents of the device, and personally dispenses the
dangerous drugs or dangerous devices to the patient
packaged, labeled, and recorded in accordance with
paragraph (4).

(6) The prescriber, prior to dispensing, offers to give
a written prescription to the patient that the patient may
elect to have filled by the prescriber or by any pharmacy.

(7) The prescriber provides the patient with written
disclosure that the patient has a choice between obtaining
the prescription from the dispensing prescriber or
obtaining the prescription at a pharmacy of the patient’s
choice.

(8) A nurse practitioner who functions pursuant to a
standardized procedure described in Section 2836.1, or
protocol, or a physician assistant who functions pursuant
to Section 3502.1, may hand to a patient of the supervising
physician and surgeon a properly labeled prescription
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drug prepackaged by a physician and surgeon, a
manufacturer as defined in this chapter, or a pharmacist.

(b) The Medical Board of California, the State Board
of Optometry, the Board of Dental Examiners of
California, the Osteopathic Medical Board of California,
the Board of Registered Nursing, and the Physician
Assistant Committee shall have authority with the
California State Board of Pharmacy to ensure compliance
with this section, and those boards are specifically
charged with the enforcement of this chapter with
respect to their respective licensees.

(c) ‘‘Prescriber,’’ as used in this section, means a
person, who holds a physician’s and surgeon’s certificate,
a license to practice optometry, a license to practice
dentistry, or a certificate to practice podiatry, and who is
duly registered as such by the Medical Board of
California, the State Board of Optometry, the Board of
Dental Examiners of California, or the Board of
Osteopathic Examiners of this state.

SEC. 5. Section 4175 of the Business and Professions
Code is amended to read:

4175. (a) The California State Board of Pharmacy
shall promptly forward to the appropriate licensing
entity, including the Medical Board of California, the
Board of Dental Examiners of California, the State Board
of Optometry, the Osteopathic Medical Board of
California, the Board of Registered Nursing, or the
Physician Assistant Committee, all complaints received
related to dangerous drugs or dangerous devices
dispensed by a prescriber, nurse practitioner, or
physician assistant pursuant to Section 4170.

(b) All complaints involving serious bodily injury due
to dangerous drugs or dangerous devices dispensed by
prescribers, nurse practitioners, or physician assistants
pursuant to Section 4170 shall be handled by the Medical
Board of California, the Board of Dental Examiners of
California, the State Board of Optometry, the
Osteopathic Medical Board of California, the Board of
Registered Nursing, or the Physician Assistant
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Committee as a case of greatest potential harm to a
patient.
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