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AMENDED IN SENATE MARCH 8, 2000

AMENDED IN ASSEMBLY JANUARY 13, 2000

CALIFORNIA LEGISLATURE—1999–2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1651

Introduced by Committee on Veterans Affairs (Dutra
(Chair), Dickerson (Vice Chair), Correa, Havice, and
Nakano) Nakano, and Wayne)

(Coauthors: Assembly Members Alquist, Ashburn, Bates,
Bock, Calderon, Campbell, Cox, Cunneen, Davis,
Ducheny, Jackson, Keeley, Knox, Kuehl, Longville,
Machado, Mazzoni, Robert Pacheco, Romero, Scott,
Strickland, Strom-Martin, and Zettel)

(Coauthors: Senators Johannessen, Karnette, Leslie,
Monteith, Rainey, and Solis)

March 8, 1999

An act to amend Section 5011.5 of the Public Resources
Code, relating to parks and recreation.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1651, as amended, Committee on Veterans
Affairs. Parks and recreation: disabled veterans: pass
program.

Existing law requires the Department of Parks and
Recreation to issue to a veteran, as defined, who is a resident
of this state, a pass entitling the bearer to the use of all facilities
in units of the state park system, upon application therefor,
presentation of proof of disability or being held prisoner of
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war, and of honorable discharge from service, upon the
payment of a $3.50 fee. Existing law provides that, for
purposes of those provisions, ‘‘veteran’’ means any member of
the Armed Forces of the United States who has a 70% or
greater service-connected disability or a service-connected
disability rated at 100% for reasons of unemployability, or who
was held as a prisoner of war by forces hostile to the United
States, as certified by the Veterans’ Administration, and who
was honorably discharged from service.

This bill would require that a pass issued under these
provisions be valid for a period of 4 years, with the possibility
of renewal for 4-year periods. The bill would also revise the
definition of ‘‘veteran,’’ for purposes of those provisions, to
mean any former member of the Armed Forces who has a
50% or greater service-connected disability, or who was held
captive as a prisoner of war by forces hostile to the United
States, as certified by the United States Department of
Veterans Affairs, and who was honorably discharged from
service.

The bill would require the Department of Parks and
Recreation to report, in writing, to the chairpersons of
prescribed legislative committees regarding the frequency of
the use of these passes.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 5011.5 of the Public Resources
Code is amended to read:

5011.5. (a) A veteran of any war in which the United
States has been, or may be engaged, who is a resident of
this state, upon presentation to the department of proof
of disability or proof of being held captive as a prisoner of
war and of an honorable discharge from service, upon
application therefor and payment of three dollars and
fifty cents ($3.50), shall be issued a pass entitling the
bearer to the use of all facilities, including boat launching
facilities, in units of the state park system. A pass issued
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under this section shall be valid for a period of four years,
and may be renewed for periods of four years.

As used in this section, ‘‘war’’ means that period of time
(b) As used in this section:
(1) ‘‘Veteran’’ means any former member of the

Armed Forces of the United States who has a 50 percent
or greater service-connected disability, or who was held
as a prisoner of war by forces hostile to the United States,
as certified by the United States Department of Veterans
Affairs, and who was honorably discharged from service.

(2) ‘‘War’’ means that period of time commencing
when Congress declares war or when the Armed Forces
of the United States are engaged in active military
operations against any foreign power, whether or not war
has been formally declared, and ending upon the
termination of hostilities as proclaimed by the President
of the United States.

As used in this section, ‘‘veteran’’ means any member
of the Armed Forces of the United States who has a 50
percent or greater service-connected disability or who
was held as a prisoner of war by forces hostile to the
United States, as certified by the United States
Department of Veterans Affairs, and who was honorably
discharged from service.

SEC. 2. On or before January 1, 2004, the Department
of Parks and Recreation shall report, in writing, to the
chairpersons of the legislative fiscal committees and the
chairpersons of the appropriate legislative policy
committees its findings regarding the frequency of the
use of the passes issued pursuant to Section 5011.5 of the
Public Resources Code.
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