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CHAPTER 

An act to amend Sections 100430 and 103425 of, to add
Section 103735 to, and to add Article 9 (commencing with
Section 103449.1) to Chapter 11 of Part 1 of Division 102
of, the Health and Safety Code, relating to vital records.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1851, Longville. Vital records: change of sex.
Existing law provides that whenever a person born in

this state has undergone surgical treatment for the
purpose of altering his or her sexual characteristics to
those of the opposite sex, a new birth certificate may be
prepared for the person reflecting the change of gender
and any change of name. Existing law requires that a
petition for the issuance of a new birth certificate in those
cases be filed with the superior court of the county where
the petitioner resides.

This bill would permit these petitions also to be filed in
the county where the petitioner was born. The bill would
also establish a procedure, including the imposition of a
fee, for the issuance of a certificate of change of sex to
California residents who do not have a California birth
certificate. The imposition of this new procedure on
counties would create a state-mandated local program.

Existing law authorizes the fees or charges for a record
search or for the issuance or renewal of specified permits,
licenses, registrations, or documents to be adjusted
annually by the percentage change determined to
specified existing law.

This bill would include fees for a new birth certificate
and a certificate of change of sex among those documents
for which fees may be adjusted annually.

The California Constitution requires the state to
reimburse local agencies and school districts for certain
costs mandated by the state. Statutory provisions
establish procedures for making that reimbursement,
including the creation of a State Mandates Claims Fund
to pay the costs of mandates that do not exceed $1,000,000
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statewide and other procedures for claims whose
statewide costs exceed $1,000,000.

This bill would provide that, if the Commission on State
Mandates determines that the bill contains costs
mandated by the state, reimbursement for those costs
shall be made pursuant to these statutory provisions.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 100430 of the Health and Safety
Code is amended to read:

100430. (a) The fees or charges for a record search or
for the issuance of any license, permit, registration, or any
other document pursuant to Sections 26832, 26840, and
26859 of the Government Code, or Sections 102525,
102625, 102670, 102725, 102750, 103050, 103065, 103225,
103325, 103400, 103425, 103450, 103525, 103590, 103595,
103625, 103650, 103675, 103690, 103695, 103700, 103705,
103710, 103715, 103720, 103725, 103730, and 103735 of this
code, may be adjusted annually by the percentage change
determined pursuant to Section 100425.

The base amount to be adjusted shall be the statutory
base amount of the fee or charge plus the sum of the prior
adjustments to the statutory base amount. Whenever the
statutory base amount is amended, the base amount shall
be the new statutory base amount plus the sum of
adjustments to the new statutory base amount calculated
subsequent to the statutory base amendment. The actual
dollar fee or charge shall be rounded to the next highest
whole dollar.

(b) Beginning January 1, 1983, the department shall
annually publish a list of the actual numerical fee charges
as adjusted pursuant to this section. This adjustment of
fees and the publication of the fee list shall not be subject
to the requirements of Chapter 3.5 (commencing with
Section 11340) of Part 1 of Division 3 of Title 2 of the
Government Code.

SEC. 2. Section 103425 of the Health and Safety Code
is amended to read:
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103425. Whenever a person born in this state has
undergone surgical treatment for the purpose of altering
his or her sexual characteristics to those of the opposite
sex, a new birth certificate may be prepared for the
person reflecting the change of gender and any change
of name accomplished by an order of a court of this state,
another state, the District of Columbia, or any territory
of the United States. A petition for the issuance of a new
birth certificate in those cases shall be filed with the
superior court of the county where the petitioner resides
or in the county where the petitioner was born.

SEC. 3. Article 9 (commencing with Section
103449.1) is added to Chapter 11 of Part 1 of Division 102
of the Health and Safety Code, to read:

Article 9. Certification of Change of Sex

103449.1. Whenever a California resident who does
not have a California birth certificate has undergone
surgical treatment for the purpose of altering his or her
sexual characteristics to those of the opposite sex, a
certificate of change of sex may be prepared for the
resident reflecting the change of gender and any change
of name accomplished by an order of a court of this state,
another state, the District of Columbia, or any territory
of the United States. A petition for the issuance of a
certificate of change of sex in those cases shall be filed
with the superior court of the county where the
petitioner resides. A petition for the issuance of a
certificate of change of sex may not be filed unless the
petitioner has been a resident of this state for six months
and of the county in which the petition is to be filed for
three months.

103449.2. (a) The petition shall be accompanied by
an affidavit of a physician documenting the sex change
and a certified copy of the court order changing the
petitioner’s name, if applicable.

(b) The petition shall be heard at the time appointed
by the court and objections may be filed by any person
who can, in those objections, show to the court good
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reason against the certificate of change of sex. At the
hearing, the court may examine under oath the
petitioner, and any other person having knowledge of
facts relevant to the petition. At the conclusion of the
hearing, the court shall make an order to issue a
certificate, or dismissing the petition, as to the court may
seem right and proper.

(c) A certified copy of the decree of the court ordering
the certificate of change of sex shall, within 30 days from
the date of the decree, be filed with the State Registrar.
Upon receipt thereof, together with the fee prescribed in
Section 103735, the State Registrar shall issue a certificate
of change of sex for the petitioner.

(d) The certificate of change of sex shall indicate the
sex of the registrant as it has been surgically altered and
shall reflect any change of name specified in the petition
if accompanied by a court order, as prescribed in Section
103449.1.

(e) All records and information specified in this
article, other than the certificate of change of sex, shall be
available only upon written request of the registrant or an
order of a court of record.

(f) The State Registrar shall transmit a certified copy
of the certificate of change of sex established under this
article to the registrant without additional charge.

103449.3. In lieu of separate proceedings, a single
petition of a change of name and issuance of a certificate
of change of sex may be filed with the superior court. A
petition for the issuance of a certificate of change of sex
may not be filed unless the petitioner has been a resident
of this state for six months and of the county in which the
petition is to be filed for three months. With respect to
such a petition, the court shall follow the procedure set
forth in Title 8 (commencing with Section 1275) of Part
3 of the Code of Civil Procedure. A certified copy of the
decree of the court issued pursuant to this section shall,
within 30 days, be filed with the State Registrar. Upon its
receipt, the State Registrar shall establish a certificate of
change of sex as provided in this article.
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SEC. 4. Section 103735 is added to the Health and
Safety Code, to read:

103735. A fee of twenty dollars ($20) shall be  paid to
the State Registrar by the applicant for a certificate of
change of sex under Article 9 (commencing with Section
103449.1).

SEC. 5. Notwithstanding Section 17610 of the
Government Code, if the Commission on State Mandates
determines that this act contains costs mandated by the
state, reimbursement to local agencies and school
districts for those costs shall be made pursuant to Part 7
(commencing with Section 17500) of Division 4 of Title
2 of the Government Code. If the statewide cost of the
claim for reimbursement does not exceed one million
dollars ($1,000,000), reimbursement shall be made from
the State Mandates Claims Fund.
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