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Assembly Bill No. 2168

CHAPTER 426

An act to amend, add, and repeal Section 1374.16 of the Health and
Safety Code, relating to health care.

[Approved by Governor September 12, 2000. Filed
with Secretary of State September 13, 2000.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2168, Gallegos. Health care coverage.
Existing law provides for regulation and licensing of health care

service plans by the Department of Managed Care, effective no later
than July 1, 2000, or earlier pursuant to an Executive Order of the
Governor. A willful violation of the provisions governing health care
service plans is a crime. Existing law requires every health care
service plan, except a specialized health care service plan, to establish
and implement procedures by which an enrollee could receive a
standing referral, as defined, to a specialist and by which an enrollee
with a condition or disease that requires specialized care over a
prolonged period of time and is life-threatening, degenerative, or
disabling could receive a referral to a specialist who, or a specialty
care center, as defined, that, has expertise in treating the condition
or disease for the purpose of having the specialist, or the specialty
care center, coordinate the enrollee’s health care.

This bill would require, until January 1, 2004, or an earlier
determined date, that human immunodeficiency virus (HIV) or
acquired immune deficiency syndrome (AIDS) be interpreted
broadly as a ‘‘condition or disease that requires specialized medical
care over a prolonged period of time and is life-threatening,
degenerative, or disabling’’ so as to maximize the access of an
enrollee with HIV or AIDS to a provider with demonstrated
expertise in treating a condition or disease involving a complicated
treatment regimen that requires ongoing monitoring of the patient’s
adherence to the regimen.

Because a violation of this bill’s requirements with respect to a
health care service plan would be a crime, this bill would impose a
state-mandated local program by expanding the definition of an
existing crime.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this
act for a specified reason.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1374.16 of the Health and Safety Code is
amended to read:

1374.16. (a) Every health care service plan, except a specialized
health care service plan, shall establish and implement a procedure
by which an enrollee may receive a standing referral to a specialist.
The procedure shall provide for a standing referral to a specialist if
the primary care physician determines in consultation with the
specialist, if any, and the plan medical director or his or her designee,
that an enrollee needs continuing care from a specialist. The referral
shall be made pursuant to a treatment plan approved by the health
care service plan in consultation with the primary care physician, the
specialist, and the enrollee, if a treatment plan is deemed necessary
to describe the course of the care. A treatment plan may be deemed
to be not necessary provided that a current standing referral to a
specialist is approved by the plan or its contracting provider, medical
group, or independent practice association. The treatment plan may
limit the number of visits to the specialist, limit the period of time that
the visits are authorized, or require that the specialist provide the
primary care physician with regular reports on the health care
provided to the enrollee.

(b) Every health care service plan, except a specialized health
care service plan, shall establish and implement a procedure by
which an enrollee with a condition or disease that requires
specialized medical care over a prolonged period of time and is
life-threatening, degenerative, or disabling may receive a referral to
a specialist or specialty care center that has expertise in treating the
condition or disease for the purpose of having the specialist
coordinate the enrollee’s health care. The referral shall be made if the
primary care physician, in consultation with the specialist or specialty
care center if any, and the plan medical director or his or her
designee determines that this specialized medical care is medically
necessary for the enrollee. The referral shall be made pursuant to a
treatment plan approved by the health care service plan in
consultation with the primary care physician, specialist or specialty
care center, and enrollee, if a treatment plan is deemed necessary to
describe the course of care. A treatment plan may be deemed to be
not necessary provided that the appropriate referral to a specialist or
specialty care center is approved by the plan or its contracting
provider, medical group, or independent practice association. After
the referral is made, the specialist shall be authorized to provide
health care services that are within the specialist’s area of expertise
and training to the enrollee in the same manner as the enrollee’s
primary care physician, subject to the terms of the treatment plan.

(c) The determinations described in subdivisions (a) and (b) shall
be made within three business days of the date the request for the



Ch. 426— 3 —

94

determination is made by the enrollee or the enrollee’s primary care
physician and all appropriate medical records and other items of
information necessary to make the determination are provided.
Once a determination is made, the referral shall be made within four
business days of the date the proposed treatment plan, if any, is
submitted to the plan medical director or his or her designee.

(d) Subdivisions (a) and (b) do not require a health care service
plan to refer to a specialist who, or to a specialty care center that, is
not employed by or under contract with the health care service plan
to provide health care services to its enrollees, unless there is no
specialist within the plan network that is appropriate to provide
treatment to the enrollee, as determined by the primary care
physician in consultation with the plan medical director as
documented in the treatment plan developed pursuant to
subdivision (a) or (b).

(e) For the purposes of this section, ‘‘specialty care center’’ means
a center that is accredited or designated by an agency of the state or
federal government or by a voluntary national health organization as
having special expertise in treating the life-threatening disease or
condition or degenerative and disabling disease or condition for
which it is accredited or designated.

(f) As used in this section, a ‘‘standing referral’’ means a referral
by a primary care physician to a specialist for more than one visit to
the specialist, as indicated in the treatment plan, if any, without the
primary care physician having to provide a specific referral for each
visit.

(g) As used in this section, with regard to an enrollee with human
immunodeficiency virus (HIV) or acquired immune deficiency
syndrome (AIDS), ‘‘a condition or disease that requires specialized
medical care over a prolonged period of time and is life-threatening,
degenerative, or disabling’’ shall be interpreted broadly so as to
maximize the enrollee’s access to provider with demonstrated
expertise in treating a condition or disease involving a complicated
treatment regimen that requires ongoing monitoring of the patient’s
adherence to the regimen.

(h) This section shall become inoperative on (1) January 1, 2004,
or (2) the date of adoption of an accreditation or designation by an
agency of the state or federal government or by a voluntary national
health organization of an HIV or AIDS specialist, whichever date is
earlier, and, as of January 1, 2004, or of the January 1 following the
inoperative date whichever date is earlier, is repealed, unless a later
enacted statute that is enacted before those dates deletes or extends
the dates on which it becomes inoperative and is repealed.

SEC. 2. Section 1374.16 is added to the Health and Safety Code,
to read:

1374.16. (a) Every health care service plan, except a specialized
health care service plan, shall establish and implement a procedure
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by which an enrollee may receive a standing referral to a specialist.
The procedure shall provide for a standing referral to a specialist if
the primary care physician determines in consultation with the
specialist, if any, and the plan medical director or his or her designee,
that an enrollee needs continuing care from a specialist. The referral
shall be made pursuant to a treatment plan approved by the health
care service plan in consultation with the primary care physician, the
specialist, and the enrollee, if a treatment plan is deemed necessary
to describe the course of the care. A treatment plan may be deemed
to be not necessary provided that a current standing referral to a
specialist is approved by the plan or its contracting provider, medical
group, or independent practice association. The treatment plan may
limit the number of visits to the specialist, limit the period of time that
the visits are authorized, or require that the specialist provide the
primary care physician with regular reports on the health care
provided to the enrollee.

(b) Every health care service plan, except a specialized health
care service plan, shall establish and implement a procedure by
which an enrollee with a condition or disease that requires
specialized medical care over a prolonged period of time and is
life-threatening, degenerative, or disabling may receive a referral to
a specialist or specialty care center that has expertise in treating the
condition or disease for the purpose of having the specialist
coordinate the enrollee’s health care. The referral shall be made if the
primary care physician, in consultation with the specialist or specialty
care center if any, and the plan medical director or his or her
designee determines that this specialized medical care is medically
necessary for the enrollee. The referral shall be made pursuant to a
treatment plan approved by the health care service plan in
consultation with the primary care physician, specialist or specialty
care center, and enrollee, if a treatment plan is deemed necessary to
describe the course of care. A treatment plan may be deemed to be
not necessary provided that the appropriate referral to a specialist or
specialty care center is approved by the plan or its contracting
provider, medical group, or independent practice association. After
the referral is made, the specialist shall be authorized to provide
health care services that are within the specialist’s area of expertise
and training to the enrollee in the same manner as the enrollee’s
primary care physician, subject to the terms of the treatment plan.

(c) The determinations described in subdivisions (a) and (b) shall
be made within three business days of the date the request for the
determination is made by the enrollee or the enrollee’s primary care
physician and all appropriate medical records and other items of
information necessary to make the determination are provided.
Once a determination is made, the referral shall be made within four
business days of the date the proposed treatment plan, if any, is
submitted to the plan medical director or his or her designee.
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(d) Subdivisions (a) and (b) do not require a health care service
plan to refer to a specialist who, or to a specialty care center that, is
not employed by or under contract with the health care service plan
to provide health care services to its enrollees, unless there is no
specialist within the plan network that is appropriate to provide
treatment to the enrollee, as determined by the primary care
physician in consultation with the plan medical director as
documented in the treatment plan developed pursuant to
subdivision (a) or (b).

(e) For the purposes of this section, ‘‘specialty care center’’ means
a center that is accredited or designated by an agency of the state or
federal government or by a voluntary national health organization as
having special expertise in treating the life-threatening disease or
condition or degenerative and disabling disease or condition for
which it is accredited or designated.

(f) As used in this section, a ‘‘standing referral’’ means a referral
by a primary care physician to a specialist for more than one visit to
the specialist, as indicated in the treatment plan, if any, without the
primary care physician having to provide a specific referral for each
visit.

(g) This section shall become operative on (1) January 1, 2004, or
(2) the date of adoption of an accreditation or designation by an
agency of the state or federal government or by a voluntary national
health organization of an HIV or AIDS specialist, whichever date is
earlier.

SEC. 3. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because the
only costs that may be incurred by a local agency or school district will
be incurred because this act creates a new crime or infraction,
eliminates a crime or infraction, or changes the penalty for a crime
or infraction, within the meaning of Section 17556 of the Government
Code, or changes the definition of a crime within the meaning of
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution.
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