
97

AMENDED IN ASSEMBLY MAY 16, 2000

AMENDED IN ASSEMBLY MAY 1, 2000

CALIFORNIA LEGISLATURE—1999–2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2240

Introduced by Assembly Member Bates

February 24, 2000

An act to amend Section 4070 of, and to add Section 4071.1
to, the Business and Professions Code, and to add Section
11164.5 to the Health and Safety Code, relating to
prescriptions.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2240, as amended, Bates. Prescriptions: electronic
transmission.

The Controlled Substances Act regulates, among other
matters, the dispensing by prescription of controlled
substances, which are classified into schedules, and the
Pharmacy Law regulates, among other matters, the
dispensing by prescription of dangerous devices and
dangerous drugs, which also include controlled substances.
Existing law authorizes the electronic transmission of
prescriptions for dangerous devices and dangerous drugs,
other than those for a Schedule II controlled substance, which
includes cocaine, opiates, and other designated substances,
and requires that the prescription be reduced to writing as
soon as practicable. Under existing law, the violation of these
provisions is a crime.
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(1) This bill would provide that a pharmacy receiving an
electronic transmission prescription is not required to reduce
the prescription to writing or to hard copy form as long as the
pharmacy is able to immediately produce a specified hard
copy upon request and would require systems within the
pharmacy’s computer system to prohibit any changes to or
deletions of information stored solely in electronic form unless
a correction is made by or with the approval of a pharmacist.
This bill would also make these provisions applicable to
electronically transmitted prescriptions for controlled
substances classified in Schedules II, III, IV, or V, upon the
approval of the Department of Justice and the California State
Board of Pharmacy.

(2) This bill would also authorize prescribers, prescribers’
agents, and pharmacists to electronically enter prescriptions
and orders, as defined, into a pharmacy’s or hospital’s
computer from an outside location, if permitted by the
pharmacy or hospital, including, with the approval of the
board and the Department of Justice, and if permitted by
federal law, prescriptions and orders for controlled substances
classified in Schedules II, III, IV, and V.

(3) This bill would authorize, with the approval of the
California State Board of Pharmacy and the Department of
Justice, a pharmacy or hospital to receive electronic data
transmission prescriptions and computer entry prescriptions
or orders, as described in paragraph (2), for controlled
substances in Schedule II, III, IV, or V, if authorized by federal
law and in accordance with regulations promulgated by the
Drug Enforcement Administration. This bill would also
provide that the provisions of paragraph (1) are applicable,
upon approval by the board and the department, to the
recordation of these prescriptions and orders received by a
pharmacy or a hospital.

(4) Because the acts authorized by this bill are subject to
specified requirements, the violation of which would
constitute a crime, this bill would impose a state-mandated
local program.

The California Constitution requires the state to reimburse
local agencies and school districts for certain costs mandated
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by the state. Statutory provisions establish procedures for
making that reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required
by this act for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. It is the intention of the Legislature that
pharmacies in this state have the ability to adopt new
technologies involving the electronic transmission of
prescriptions to reduce the occurrence of dispensing
errors and to improve service to Californians. Errors in
the dispensing of controlled substances pose the greatest
potential of harm to patients. It is the intention of the
Legislature that the California State Board of Pharmacy
and the Department of Justice allow pharmacies to utilize
new technologies to electronically transmit data
prescriptions for controlled substances that may reduce
the risk of prescription errors as soon as possible after
federal law permits this practice, provided that the board
and the Attorney General find there is no substantial risk
of the diversion of controlled substances by the use of
electronic data transmission prescriptions for these
substances.

SEC. 2. Section 4070 of the Business and Professions
Code is amended to read:

4070. (a) Except as provided in Section 4019 and
subdivision (b), an oral or an electronic data transmission
prescription as defined in subdivision (c) of Section 4040
shall as soon as practicable be reduced to writing by the
pharmacist and shall be filled by, or under the direction
of, the pharmacist. The pharmacist need not reduce to
writing the address, telephone number, license
classification, federal registry number of the prescriber or
the address of the patient or patients if the information is
readily retrievable in the pharmacy.

(b) Except as provided in Section 4019 and Section
11164.5 of the Health and Safety Code, a pharmacy
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(b) A pharmacy receiving an electronic transmission
prescription shall not be required to reduce that
prescription to writing or to hard copy form if, for three
years from the last date of furnishing pursuant to that
prescription or order, the pharmacy is able, upon request
by the board, to immediately produce a hard copy report
that includes for each date of dispensing of a dangerous
drug or dangerous device pursuant to that prescription or
order: (1) all of the information described in
subparagraphs (A) to (E), inclusive, of paragraph (1) of
subdivision (a) of Section 4040, and (2) the name or
identifier of the pharmacist who dispensed the dangerous
drug or dangerous device. This subdivision shall not
apply to prescriptions for controlled substances classified
in Schedule II, III, IV, or V, except as permitted pursuant
to Section 11164.5 of the Health and Safety Code.

(c) If only recorded and stored electronically, on
magnetic media, or in any other computerized form, the
pharmacy’s computer system shall not permit the
received information or the dangerous drug or dangerous
device dispensing information required by this section to
be changed, obliterated, destroyed, or disposed of, for the
record maintenance period required by law once the
information has been received by the pharmacy and once
the dangerous drug or dangerous device has been
dispensed. Once a dangerous drug or dangerous device
has been dispensed, if the previously created record is
determined to be incorrect, a correcting addition may be
made only by or with the approval of a pharmacist. After
a pharmacist enters the change or enters his or her
approval of the change into the computer, the resulting
record shall include the correcting addition and the date
it was made to the record, the identity of the person or
pharmacist making the correction, and the identity of the
pharmacist approving the correction.

(d) Nothing in this section shall impair the
requirement to have an electronically transmitted
prescription transmitted only to the pharmacy of the
patient’s choice or to have a written prescription. This
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requirement shall not apply to orders for medications to
be administered in an acute care hospital.

SEC. 3. Section 4071.1 is added to the Business and
Professions Code, to read:

4071.1. (a) A prescriber, a prescriber’s authorized
agent, or a pharmacist may electronically enter a
prescription or an order, as defined in Section 4019, into
a pharmacy’s or hospital’s computer from any location
outside of the pharmacy or hospital with the permission
of the pharmacy or hospital. For purposes of this section,
a ‘‘prescriber’s authorized agent’’ is a person licensed or
registered under Division 2 (commencing with Section
500). This subdivision shall not apply to prescriptions for
controlled substances classified in Schedule II, III, IV, or
V, except as permitted pursuant to Section 11164.5 of the
Health and Safety Code.

(b) Nothing in this section shall reduce the existing
authority of other hospital personnel to enter medication
orders or prescription orders into a hospital’s computer.

(c) No dangerous drug or dangerous device shall be
dispensed pursuant to a prescription that has been
electronically entered into a pharmacy’s computer
without the prior approval of a pharmacist.

SEC. 4. Section 11164.5 is added to the Health and
Safety Code, to read:

11164.5. (a) Notwithstanding Section 11164, with the
approval of the California State Board of Pharmacy and
the Department of Justice, a pharmacy or hospital may
receive electronic data transmission prescriptions, or
computer entry prescriptions, or orders as specified in
receive electronic data transmission prescriptions or
computer entry prescriptions or orders as specified in
Section 4071.1 of the Business and Professions Code, for
controlled substances in Schedule II, III, IV, or V if
authorized by federal law and in accordance with
regulations promulgated by the Drug Enforcement
Administration. The California State Board of Pharmacy
shall maintain a list of all requests and approvals granted
pursuant to this subdivision.
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(b) Notwithstanding Section 11164, if approved
pursuant to subdivision (a), a pharmacy or hospital
receiving an electronic transmission prescription, or a
computer entry prescription, or order for a controlled
substance classified in Schedule II, III, IV, or V shall not
be required to reduce that prescription or order to
writing or to hard copy form, if for three years from the
last day of dispensing that prescription, the pharmacy or
hospital is able, upon request of the board or the
Department of Justice, to immediately produce a hard
copy report that includes for each date of dispensing of a
controlled substance in Schedules II, III, IV, and V
pursuant to the prescription all of the information
described in subparagraphs (A) to (E), inclusive, of
paragraph (1) of subdivision (a) of Section 4040 of the
Business and Professions Code and the name or identifier
of the pharmacist who dispensed the controlled
substance.

(c) Notwithstanding Section 11164, if only recorded
and stored electronically, on magnetic media, or in any
other computerized form, the pharmacy’s or hospital’s
computer system shall not permit the received
information or the controlled substance dispensing
information required by this section to be changed,
obliterated, destroyed, or disposed of, for the record
maintenance period required by law, once the
information has been received by the pharmacy or the
hospital and once the controlled substance has been
dispensed, respectively. Once the controlled substance
has been dispensed, if the previously created record is
determined to be incorrect, a correcting addition may be
made only by or with the approval of a pharmacist. After
a pharmacist enters the change or enters his or her
approval of the change into the computer, the resulting
record shall include the correcting addition and the date
it was made to the record, the identity of the person or
pharmacist making the correction, and the identity of the
pharmacist approving the correction.

(d) Nothing in this section shall be construed to
exempt any pharmacy or hospital dispensing Schedule II
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controlled substances pursuant to electronic transmission
prescriptions from existing reporting requirements.

SEC. 5. No reimbursement is required by this act
pursuant to Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution because the only costs that may be incurred
by a local agency or school district will be incurred
because this act creates a new crime or infraction,
eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section
17556 of the Government Code, or changes the definition
of a crime within the meaning of Section 6 of Article
XIII B of the California Constitution.
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