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AMENDED IN SENATE JULY 6, 2000

AMENDED IN SENATE JUNE 21, 2000

AMENDED IN ASSEMBLY MAY 2, 2000

CALIFORNIA LEGISLATURE—1999–2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2352

Introduced by Assembly Member Floyd

February 24, 2000

An act to amend Sections 19549.6, 19549.7, 19596.1, and
19602 of the Business and Professions Code, relating to horse
racing.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2352, as amended, Floyd. Horse racing: racing weeks
allocation.

(1) Existing law authorizes the allocation of racing weeks
by the Horse Racing Board to a lessee of the California
Exposition and State Fair.

This bill would instead provide for the allocation to be made
to the California Exposition and State Fair or its lessee.

(2) Under existing law, the California Horse Racing Board
may authorize a harness or quarter horse association
conducting a racing meeting to, subject to specified
requirements and conditions, accept wagers on the results of
out-of-state and out-of-country harness or quarter horse races,
and with the board’s approval and the concurrence of the
horsemen’s organization contracting with the association,
other designated harness or quarter horse races.
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This bill would provide that with respect to harness racing
meetings, an amount equal to 0.5% of the total amount
handled on imported races shall be deducted equally from the
amounts available for purses and commissions, and shall be
distributed to the California Standardbred Sires States
Program, as specified.

(3) Existing law provides that any racing association in this
state may authorize betting systems located outside of this
state to accept wagers on a race or races conducted or
disseminated by that association, and may transmit live
audiovisual signals of the race or races and their results to
those betting systems, subject to the consent of the host
association and applicable federal law. Existing law also
provides that, with the exception of a thoroughbred
association that hosts the series of races known as the
‘‘Breeder’s Cup,’’ the association shall pay a license fee to the
state in an amount equal to 8% of the total amount received
by the association from the out-of-state betting system.

This bill would exempt quarter horse associations from this
license fee, and would instead provide that for quarter horse
racing, 8% of the amount received by the association from the
out-of-state betting system shall be deposited with the official
registering agency to be distributed pursuant to certain
existing provisions of law, as specified.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 19549.6 of the Business and
Professions Code is amended to read:

19549.6. Notwithstanding subdivision (b) of Section
19531 and Section 19549, the board may allocate
additional weeks of harness racing to the California
Exposition and State Fair in Sacramento, or its lessee, to
be raced at the California Exposition and State Fair in
Sacramento.

SEC. 2. Section 19549.7 of the Business and
Professions Code is amended to read:
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19549.7. Notwithstanding subdivision (c) of Section
19531 and Section 19549, the board may allocate
additional weeks of quarter horse racing to the California
Exposition and State Fair in Sacramento, or its lessee, to
be raced at the California Exposition and State Fair in
Sacramento.

SEC. 3. Section 19596.1 of the Business and
Professions Code is amended to read:

19596.1. Notwithstanding any other provision of law,
the board may authorize a harness or quarter horse
association conducting a race meeting to accept wagers
on the results of out-of-state or out-of-country harness or
quarter horse races and, with the board’s approval and
with the concurrence of the horsemen’s organization
contracting with the association, other designated
harness or quarter horse races during the period it is
conducting the racing meeting, if all of the following
conditions are met:

(a) The authorization complies with federal laws,
including, but not limited to, Chapter 57 (commencing
with Section 3001) of Title 15 of the United States Code.

(b) Wagering is offered only within the racing
inclosure and only within 36 hours of the running of the
out-of-state feature race.

(c) The association conducts at least seven live races,
and imports not more than six races on those days during
a racing meeting when live races are being run.

(d) If only one breed of horse specified in this section
is being raced on a given day, then the association
conducting the live racing may import those races which
would otherwise be simulcast by the association which is
not racing, provided that the total number of harness or
quarter horse races imported in a calendar year does not
exceed the number of night races imported in 1998 after
5:30 p.m. After the usual deductions, including the
portion for the racing association, the portion remaining
for purses from these races shall be distributed equally for
purses for harness horsemen and quarter horse
horsemen.
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(e) For harness racing meetings, an amount equal to
1/2 of 1 percent of the total amount handled on imported
races shall be deducted equally from the amounts
available for purses and commissions, and shall be
distributed to the California Standardbred Sires States
Program for the purposes of Section 19619.

SEC. 4. Section 19602 of the Business and Professions
Code is amended to read:

19602. (a) Notwithstanding any other provision of
law, any racing association in this state may authorize
betting systems located outside of this state to accept
wagers on a race or races conducted or disseminated by
that association and may transmit live audiovisual signals
of the race or races and their results to those betting
systems, except that any authorization is subject to the
consent of the host association and applicable federal
laws, including, but not limited to, Chapter 57
(commencing with Section 3001) of Title 15 of the United
States Code.

(b) (1) Except as provided in paragraphs (2) and (3),
any racing association described in subdivision (a), when
it authorizes betting systems located outside of this state
to accept wagers on a race, shall pay a license fee to the
state in an amount equal to 8 percent of the total amount
received by the association from the out-of-state betting
system. In addition, with respect to thoroughbred racing
only, 3 percent of the amount remaining after the
payment of the license fee shall be deposited with the
official registering agency pursuant to subdivision (a) of
Section 19617.2, and shall thereafter be distributed in
accordance with subdivisions (b), (c), and (d) of Section
19617.2. The remaining amount received by the
association shall be distributed to the association that
conducts the racing meeting and to horsemen
participating in that racing meeting as follows: 50 percent
to the association as commissions, and 50 percent to the
horsemen as purses. All rents, costs, and fees shall be
deducted pursuant to a contract between the association
that conducts the racing meeting and the horsemen
participating in the racing meeting. Notwithstanding any
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other provision of law, racing associations may form a
partnership, joint venture, or any other affiliation in
order to negotiate terms and conditions of agreements
with out-of-state betting systems.

(2) A thoroughbred association that hosts the series of
races known as the ‘‘Breeder’s Cup’’ shall not be required
to pay to the state the license fees required pursuant to
paragraph (1). Amounts received by the association from
out-of-state betting systems as wagers on Breeder’s Cup
races shall be distributed as follows: 50 percent as
commissions to the association that conducts the racing
meeting, and 50 percent as purses to the horsemen
participating in the meeting.

(3) A quarter horse association shall not be required to
pay the state the license fee required pursuant to
paragraph (1). For quarter horse racing, 8 percent of the
total amount received by the association from the
out-of-state betting system shall be deposited with the
official registering agency pursuant to Section 19617.7,
and shall thereafter be distributed in accordance with
subdivisions (c), (d), and (e) of that section. 19617.75.

(c) With the permission of the board, wagers accepted
by betting systems located outside of this state may be,
but are not required to be, included in the parimutuel
pool of the association that conducts the racing meeting
in this state. If the wagers accepted by betting systems
located outside of this state are included in the
parimutuel pool of the association that conducts the
racing meeting in this state, the betting system located
outside of this state shall, if permissible under applicable
law, deduct from the total amount handled in each
conventional and exotic parimutuel pool the same total
percentages deducted pursuant to Article 9.5
(commencing with Section 19610) by the association that
conducts the racing meeting in this state. If the laws of the
jurisdiction in which the betting system is located do not
permit the betting system to deduct the same
percentages as are deducted by the association that
conducts the racing, the board may, nonetheless, permit
the inclusion of those out-of-state wagers in the



1
2
3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

AB 2352 — 6 —

96

association’s parimutuel pool if the board determines it to
be in the public interest of this state to do so.

(d) If wagers accepted by an association conducting
racing within the state and wagers accepted by a betting
system located outside of the state are combined in one
parimutuel pool and the association and the betting
system both deduct the same total percentages as set
forth in subdivision (c), the breakage shall be allocated
between the association and the betting system on the
basis of a calculation for distribution approved by the
board.

(e) If wagers accepted by an association conducting
racing within the state are combined in one parimutuel
pool with wagers accepted by a betting system located
outside the state and the association and the betting
system deduct different percentages from the amount
handled in the parimutuel pool, the precise calculation
and distribution of payments on winning tickets and
breakage between the association and the betting system
shall be on the basis of a calculation for distribution
approved by the board.

(f) The board shall report to the Department of
Finance whenever it approves a calculation for
distribution pursuant to subdivision (d) or (e) and the
projected impact of that calculation, if any, on state
revenues.

(g) Breakage allocated pursuant to this section to an
association conducting racing within this state shall be
distributed in the same manner as would be breakage
arising from wagers at the association in the absence of a
combined parimutuel pool. This section does not apply to
the disposition of breakage allocated to the betting
system located outside of the state.

(h) If wagers accepted by a betting system located
outside of this state are included in the parimutuel pool
of an association conducting racing in this state, funds in
the parimutuel pool attributable to unclaimed tickets
relating to wagers accepted by the association conducting
racing within the state shall be distributed in the same
manner as unclaimed tickets relating to wagers accepted
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by that association in the absence of a combined
parimutuel pool. Funds in the parimutuel pool
attributable to unclaimed tickets related to wagers
accepted by the betting system located outside of this
state shall be allocated to that betting system, and this
section does not otherwise apply to the disposition of
those funds at that location outside of the state.
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