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AB 2423 —2—
CHAPTER____

An act to amend Section 655.5 of the Business and
Professions Code, relating to clinical laboratories.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

AB 2423, Firebaugh. Clinical laboratory fees.

Existing law prohibits licensed persons of various
professions from charging fees to patients for clinical
laboratory  services not directly performed by the
licensed persons. A violation of this prohibition is a crime.

This bill would exempt from the prohibition wholly
owned subsidiaries, parent companies, and other
subsidiary companies as specified, of persons who are
licensed under the clinical laboratory licensing provisions
and who own clinical laboratories.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 6555 of the Business and
Professions Code is amended to read:

655.5. (a) It is unlawful for any person licensed under
this division or under any initiative act referred to in this
division, or any clinical laboratory, or any health facility
when billing for a clinical laboratory of the facility, to
charge, bill, or otherwise solicit payment from any
patient, client, or customer for any clinical laboratory
service not actually rendered by the person or clinical
laboratory or under his, her or its direct supervision unless
the patient, client, or customer is apprised at the first time
of the charge, billing, or solicitation of the name, address,
and charges of the clinical laboratory performing the
service. The first such written charge, bill, or other
solicitation of payment shall separately set forth the
name, address, and charges of the clinical laboratory
concerned and shall clearly show whether or not the
charge is included in the total of the account, bill, or
charge. This subdivision shall be satisfied if the required
disclosures are made to the third-party payer of the
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patient, client, or customer. If the patient is responsible
for submitting the bill for the charges to the third-party
payer, the bill provided to the patient for that purpose
shall include the disclosures required by this section. This
subdivision shall not apply to a clinical laboratory of a
health facility or a health facility when billing for a clinical

laboratory of the facility nor to a person licensed under
this division or under any initiative act referred to in this
division if the standardized biling form used by the
facility or person requires a summary entry for all clinical
laboratory charges. For purposes of this subdivision,
“health facility” has the same meaning as defined in
Section 1250 of the Health and Safety Code.

(b) Commencing July 1, 1994, a clinical laboratory
shall provide to each of its referring providers, upon
request, a schedule of fees for services provided to
patients of the referring provider. The schedule shall be
provided within two working days after the clinical
laboratory receives the request. For the purposes of this
subdivision, a “referring provider” means any provider
who has referred a patient to the clinical laboratory in the
preceding six-month period. Commencing July 1, 1994, a
clinical laboratory that provides a list of laboratory
services to a referring provider or to a potential referring
provider shall include a schedule of fees for the laboratory
services listed.

(c) It is also unlawful for any person licensed under
this division or under any initiative act referred to in this
division to charge additional charges for any clinical
laboratory service that is not actually rendered by the
licensee to the patient and itemized in the charge, bill, or
other solicitation of payment. This section shall not be
construed to prohibit any of the following:

(1) Any itemized charge for any service actually
rendered to the patient by the licensee.

(2) Any summary charge for services actually
rendered to a patient by a health facility, as defined in
Section 1250 of the Health and Safety Code, or by a person
licensed under this division or under any initiative act
referred to in this division if the standardized billing form
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used by the facility or person requires a summary entry
for all clinical laboratory charges.

(d) As used in this section, the term “any person
licensed under this division” includes a person licensed
under paragraph (1) of subdivision (a) of Section 1265, all
wholly owned subsidiaries of the person, a parent
company that wholly owns the person, and any
subsidiaries wholly owned by the same parent that wholly
owns the person. “Wholly owned” means ownership
directly or through one or more subsidiaries. This section
shall not apply to bilings by a person licensed under
paragraph (1) of subdivision (a) of Section 1265 when the
person licensed under paragraph (1) of subdivision (a) of
Section 1265 bills for services performed by any
laboratory owned or operated by the person licensed
under paragraph (1) of subdivision (a) of Section 1265.

(e) This section shall not apply to any person or clinical
laboratory who or which contracts directly with a health
care service plan licensed pursuant to Section 1349 of the
Health and Safety Code, if the services are to be provided
to members of the plan on a prepaid basis and without
additional charge or liability on account thereof.

(f) A violation of this section is a public offense and is
punishable upon a first conviction by imprisonment in
the county jail for not more than one vyear, or by
imprisonment in the state prison, or by a fine not
exceeding ten thousand dollars ($10,000), or by both that
imprisonment and fine. A second or subsequent
conviction is punishable by imprisonment in the state
prison.

(9) (1) Notwithstanding subdivision (f), a violation of
this section by a physician and surgeon for a first offense
shall be subject to the exclusive remedy of reprimand by
the Medical Board of California if the transaction that is
the subject of the violation involves a charge for a clinical
laboratory service that is less than the charge would have
been if the clinical laboratory providing the service billed
a patient, client, or customer directly for the clinical
laboratory service, and if that clinical laboratory charge
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Is less than the charge listed in the clinical laboratory’s
schedule of fees pursuant to subdivision (b).

(2) Nothing in this subdivision shall be construed to
permit a physician and surgeon to charge more than he
or she was charged for the laboratory service by the
clinical laboratory providing the service unless the
additional charge is for service actually rendered by the
physician and surgeon to the patient.

95



Approved , 2000

Governor



