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Assembly Bill No. 2464

CHAPTER 921

An act to amend Section 302 of the Welfare and Institutions Code,
relating to child custody.

[Approved by Governor September 29, 2000. Filed
with Secretary of State September 29, 2000.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2464, Kuehl. Child custody: modification.
Existing law provides that when a child is adjudged a dependent

child of the juvenile court any issue regarding custodial rights
between his or her parents shall be solely determined by the juvenile
court as long as the child remains a dependent of the juvenile court.

This bill would provide that any order made by the juvenile court
regarding the custody of, or visitation with, a child who is a
dependent of the juvenile court at the time the juvenile court
terminates its jurisdiction shall be a final judgment and shall remain
in effect after that jurisdiction is terminated. The bill would prohibit
modification of the order in proceedings governed by the Family
Code provisions relating to custody unless the court finds that there
has been a significant change of circumstances since the juvenile
court issued the order and modification of the order is in the best
interest of the child.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 302 of the Welfare and Institutions Code is
amended to read:

302. (a) A juvenile court may assume jurisdiction over a child
described in Section 300 regardless of whether the child was in the
physical custody of both parents or was in the sole legal or physical
custody of only one parent at the time that the events or conditions
occurred that brought the child within the jurisdiction of the court.

(b) Unless their parental rights have been terminated, both
parents shall be notified of all proceedings involving the child. In any
case where the social worker is required to provide a parent or
guardian with notice of a proceeding at which the social worker
intends to present a report, the social worker shall also provide both
parents, whether custodial or noncustodial, or any guardian, or the
counsel for the parent or guardian a copy of the report prior to the
hearing, either personally or by first-class mail. The social worker
shall not charge any fee for providing a copy of a report required by
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this subdivision. The social worker shall keep confidential the address
of any parent who is known to be the victim of domestic violence.

(c) When a child is adjudged a dependent of the juvenile court,
any issues regarding custodial rights between his or her parents shall
be determined solely by the juvenile court, as specified in Sections
304, 361.2, and 362.4, so long as the child remains a dependent of the
juvenile court.

(d) (1) Any custody or visitation order issued by the juvenile
court at the time the juvenile court terminates its jurisdiction
pursuant to Section 362.4 regarding a child who has been previously
adjudged to be a dependent child of the juvenile court shall be a final
judgment and shall remain in effect after that jurisdiction is
terminated. The order shall not be modified in a proceeding or action
described in Section 3021 of the Family Code unless the court finds
that there has been a significant change of circumstances since the
juvenile court issued the order and modification of the order is in the
best interests of the child.
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