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CALIFORNIA LEGISLATURE—1999–2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2618

Introduced by Assembly Member Rod Pacheco

February 25, 2000

An act to amend Section 1502.4 of the Health and Safety
Code, relating to community care facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2618, as introduced, Rod Pacheco. Community care
facilities.

Existing law generally regulates the licensure and operation
of community care facilities, including those licensed as group
homes for children.

This bill would make a nonsubstantive change to those
provisions relating to community care facilities.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1502.4 of the Health and Safety
Code is amended to read:

1502.4. (a) (1) A community care facility licensed as
a group home for children pursuant to this chapter may
accept for placement, and provide care and supervision
to, a child assessed as seriously emotionally disturbed as
long as the child does not need inpatient care in a licensed
health facility.
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(2) For the purpose of this chapter, the following
definitions shall apply:

(A) ‘‘Inpatient care in a licensed health facility’’ means
care and supervision at a level greater than incidental
medical services as specified in Section 1507.

(B) ‘‘Seriously emotionally disturbed’’ means the same
as paragraph (2) of subdivision (a) of Section 5600.3 of the
Welfare and Institutions Code.

(b) If a child described in subdivision (a) is placed into
a group home program classified at rate classification
level 13 or rate classification level 14 pursuant to Section
11462.01 of the Welfare and Institutions Code, the
licensee shall meet both of the following requirements:

(1) The licensee shall agree to accept, for placement
into its group home program, only those children who
have been assessed as seriously emotionally disturbed by
either of the following:

(A) An interagency placement committee, as
described in Section 4096 of the Welfare and Institutions
Code or by a licensed mental health professional, as
defined in Sections 629 to 633, inclusive, of Title 9 of the
California Code of Regulations.

(B) A licensed mental health professional pursuant to
paragraph (3) of subdivision (i), or subdivision (j), of
Section 11462.01 of the Welfare and Institutions Code if
the child is privately placed or only county funded.

(2) The program is certified by the State Department
of Mental Health, pursuant to Section 4096.5 of the
Welfare and Institutions Code, as a program that provides
mental health treatment services for seriously
emotionally disturbed children.

(c) The department shall not evaluate, or have any
responsibility or liability with regard to the evaluation of,
the mental health treatment services provided pursuant
to this section and paragraph (3) of subdivision (f) of
Section 11462.01 of the Welfare and Institutions Code.
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