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AMENDED IN ASSEMBLY MAY 1, 2000

CALIFORNIA LEGISLATURE—1999–2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2618

Introduced by Assembly Member Rod Pacheco

February 25, 2000

An act to amend Section 1502.4 of the Health and Safety
Code, relating to community care facilities. An act to add
Section 1566.35 to the Health and Safety Code, and to add
Section 3003.6 to the Penal Code, relating to residential
facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2618, as amended, Rod Pacheco. Community care
facilities.

Existing
(1) Existing law generally regulates the licensure and

operation of community care facilities, including those
licensed as group homes for children.

This bill would make a nonsubstantive change to those
provisions relating to community care facilities and
specifically provides that whether or not unrelated persons
are living together, a residential facility that serves 6 or fewer
persons shall be considered a residential use of property for
the purposes of specified local regulations.

This bill would authorize a city or county to permit
residential facilities serving 6 or fewer persons to register with
the city or county, and to establish inspection guidelines to
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ensure that the registered facilities meet applicable local
building, health, and safety requirements.

(2) Existing law authorizes the Director of Social Services
to deny an application for a new residential care facility
license if the director determines that the location of the new
facility would result in overconcentration. Existing law
defines overconcentration as a distance of 300 feet or less
between residential facilities.

This bill would prohibit a residential facility that exclusively
serves persons who are on parole or probation from being
located within a distance of 300 feet from another residential
facility that exclusively serves persons who are on parole or
probation. The bill would authorize, based upon special local
needs and conditions, such a facility to be located within a
distance that is less than 300 feet from another facility with the
approval of the city or county in which the facility is located.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1502.4 of the Health and Safety
SECTION 1. Section 1566.35 is added to the Health

and Safety Code, to read:
1566.35. A city or county may allow residential

facilities serving six or fewer persons to register with the
city or county, and may establish inspection guidelines to
ensure that the registered facilities meet all applicable
local building, health, and safety requirements.

SEC. 2. Section 3003.6 is added to the Penal Code, to
read:

3003.6. (a) A residential facility that exclusively
serves persons who are on parole or probation shall not be
located within a distance of 300 feet from another
residential facility that exclusively serves persons who are
on parole or probation, as measured from any point upon
the outside walls of the structures housing the facility.

(b) Based upon special local needs and conditions, a
residential facility that exclusively serves persons who are
on parole or probation may be located within a distance
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that is less than 300 feet from another residential facility
that exclusively serves persons who are on parole or
probation with the approval of the city or county in which
the facility is located.
Code is amended to read:

1502.4. (a) (1) A community care facility licensed as
a group home for children pursuant to this chapter may
accept for placement, and provide care and supervision
to, a child assessed as seriously emotionally disturbed as
long as the child does not need inpatient care in a licensed
health facility.

(2) For the purpose of this chapter, the following
definitions shall apply:

(A) ‘‘Inpatient care in a licensed health facility’’ means
care and supervision at a level greater than incidental
medical services as specified in Section 1507.

(B) ‘‘Seriously emotionally disturbed’’ means the same
as paragraph (2) of subdivision (a) of Section 5600.3 of the
Welfare and Institutions Code.

(b) If a child described in subdivision (a) is placed into
a group home program classified at rate classification
level 13 or rate classification level 14 pursuant to Section
11462.01 of the Welfare and Institutions Code, the
licensee shall meet both of the following requirements:

(1) The licensee shall agree to accept, for placement
into its group home program, only those children who
have been assessed as seriously emotionally disturbed by
either of the following:

(A) An interagency placement committee, as
described in Section 4096 of the Welfare and Institutions
Code or by a licensed mental health professional, as
defined in Sections 629 to 633, inclusive, of Title 9 of the
California Code of Regulations.

(B) A licensed mental health professional pursuant to
paragraph (3) of subdivision (i), or subdivision (j), of
Section 11462.01 of the Welfare and Institutions Code if
the child is privately placed or only county funded.

(2) The program is certified by the State Department
of Mental Health, pursuant to Section 4096.5 of the
Welfare and Institutions Code, as a program that provides
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mental health treatment services for seriously
emotionally disturbed children.

(c) The department shall not evaluate, or have any
responsibility or liability with regard to the evaluation of,
the mental health treatment services provided pursuant
to this section and paragraph (3) of subdivision (f) of
Section 11462.01 of the Welfare and Institutions Code. 
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