Assembly Bill No. 2621

CHAPTER 1031

An act to amend Section 21541 of, and to add Section 21541.5 to, the
Government Code, relating to preretirement death benefits.

[Approved by Governor September 30, 2000. Filed
with Secretary of State September 30, 2000.]

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

AB 2621, Rod Pacheco. Preretirement death benefits.

The Public Employees’ Retirement Law provides for a
preretirement special death benefit that is calculated, in part, as a
fraction of the deceased member’s final compensation at the time of
the injury or disease causing death. Under that law, children of
deceased members who are eligible for the special death benefit lose
that eligibility upon adoption.

This bill would provide that, for purposes of calculating or
recalculating the special death benefit, as specified, the deceased
member’s final compensation shall be deemed to increase when the
compensation is increased for his or her final job classification and
membership category, as specified. The bill would also delete the
provision that terminates a child’s eligibility for benefits upon
adoption and would restore those benefits, as specified, for children
whose eligibility was previously terminated due to adoption.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 21541 of the Government Code is amended
to read:

21541. The special death benefit consists of the following:

(@) An amount equal to and derived from the same source as the
basic death benefit exclusive of the contributions from which the
annuity provided under subdivision (d) is paid.

(b) An amount sufficient, when added to the amount provided
under subdivision (a), to provide, when applied according to tables
adopted by the board, a monthly death allowance equal to one-half
of his or her final compensation in the membership category
applicable to him or her at the time of the injury, or the onset of the
disease, causing death, as adjusted pursuant to subdivision (e), which
amount shall be payable to the surviving spouse to whom he or she
was married either continuously for at least one year prior to death,
or prior to sustaining the injury or disease resulting in death, as long
as the surviving spouse lives; or, if there is no surviving spouse or if
the spouse dies before all children of the deceased member attain the
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age of 22 years, to his or her children under the age of 22 years
collectively until every child shall have died, married, or attained the
age of 22 years. However, no child shall receive any part of the
allowance after marrying or attaining the age of 22 vyears. The
increases described in this section shall only apply to spouses of
deceased members who would have been less than 50 years of age,
if still living on January 1, 2001.

(c) During the lifetime of the surviving spouse, an additional
percentage of the death benefit allowed by this section, exclusive of
the annuity under subdivision (d), shall be paid to the spouse of a
member who is Kkilled in the performance of his or her duty or who
dies as a result of an accident or an injury caused by external violence
or physical force, incurred in the performance of his or her duty, for
each of his or her children during the lifetime of the child, or until
the child marries or reaches the age of 22 years, as follows: for one
child, 25 percent; for two children, 40 percent; and for three or more
children, 50 percent.

(d) An annuity that is the actuarial equivalent, assuming monthly
payments for life to the surviving spouse, of the deceased’s
accumulated additional contributions at the date of his or her death,
plus his or her accumulated contributions at that date based on
compensation earned in any membership category other than the
category applicable to him or her at the time of the injury or the onset
of the disease causing death.

(e) For purposes of this section only, the deceased member’s final
compensation shall be deemed to increase, and the death benefit
under subdivision (b) shall be increased correspondingly, at any time
and to the extent the compensation is increased for then-active
members employed in the job classification and membership
category that was applicable to the deceased member at the time of
the injury, or the onset of the disease, causing death. The deceased
member’s final compensation shall be deemed to be subject to
further increases hereunder only until the earlier of (1) the death of
the surviving spouse or (2) the date that the deceased member would
have attained the age of 50 years.

(f) Monthly allowances shall be adjusted annually for time
commencing on the first day of September and effective with the
monthly allowance regularly payable on the first day of the October
beginning with October 1, 2001. The employer of the deceased
member shall be responsible for reporting and certifying top range
salary rates by the first day of July, beginning with July 1, 2001.

(g) If the surviving spouse does not have custody of the member’s
children, the additional amount payable pursuant to this section shall
be payable to the person having custody of the children for each child
during the lifetime of the child, or until the child marries or reaches
the age of 22 years.
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The computation for time prior to entering the membership
category applicable to the deceased at the time of the injury, or the
onset of the disease, causing death shall be based on the
compensation earnable by him or her in the position first held by him
or her in that category.

“Spouse,” for purposes of this section, means a wife or husband.

This section shall apply to all contracting agencies and to the
employees of all contracting agencies.

(h) For purposes of Section 21313, the base allowance shall be the
allowance as increased under this section. The base year for annual
adjustments of allowances increased by this section shall be the
calendar year preceding the year of the adjustment.

(i) The amount of the death benefit payable pursuant to this
section on and after January 1, 2001, with respect to any member who
died prior to that date, shall be recalculated on and after that date
pursuant to subdivision (e).

SEC. 2. Section 215415 is added to the Government Code, to
read:

21541.5. Any child whose benefits under Section 21541 were
terminated upon his or her adoption, pursuant to that section as it
read prior to January 1, 2001, shall have those benefits restored as
follows:

(@) The child shall receive a lump-sum payment in the amount
that would have paid, if he or she had not been adopted, from the date
of adoption to the earlier of (1) the date his or her eligibility for
benefits under Section 21541 would have otherwise terminated had
he or she not been adopted or (2) January 1, 2001.

(b) If on January 1, 2001, the child is eligible for benefits under
Section 21541, he or she shall receive benefits from and after that date
pursuant to Section 21541.
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