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AMENDED IN ASSEMBLY MAY 4, 2000

AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 24, 2000

CALIFORNIA LEGISLATURE—1999–2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2809

Introduced by Assembly Member Robert Pacheco Members
Robert Pacheco and Wesson

(Principal coauthors: Assembly Members Aanestad, Bates,
Vincent, and Wright)

(Coauthors: Assembly Members Battin, Campbell, Cox,
Cunneen, and Runner) Runner, and Zettel)

(Coauthors: Senators Leslie and Monteith)

February 28, 2000

An act to amend Sections 120990, 125085, 125090, 125100,
and Section 125107 of the Health and Safety Code, relating to
HIV testing.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2809, as amended, Robert Pacheco. Human
immunodeficiency virus (HIV): maternal and newborn
health.

Existing law requires a physician and surgeon to obtain a
blood specimen from a pregnant woman before or at the time
of delivery. Existing law requires the blood specimen to be
tested for rhesus (Rh) blood type and the presence of the
hepatitis B surface antigen.

Existing law specifies that the requirement for the test of a
pregnant woman’s blood sample to determine the presence
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of the hepatitis B surface antigen does not apply in
circumstances where the physician and surgeon or other
person engaged in the prenatal care of the pregnant woman
or attending that woman at the time of delivery has
knowledge that the woman has previously been determined
to be chronically infected with hepatitis B and accepts
responsibility for the accuracy of the information.

This bill would revise that exclusion to refer also to infection
with HIV, and would delete the requirement that the
infection be chronic.

The bill would also authorize a pregnant woman to refuse
testing for HIV after receiving counseling on HIV from the
prenatal care provider primarily responsible for providing
prenatal care to the pregnant woman.

Existing law generally prohibits the testing of blood for HIV
without the written consent of the subject.

This bill would make that prohibition inapplicable to the
testing of the blood of a pregnant woman.

Existing law requires specified medical entities and
professionals to maintain and make information available to
the State Department of Health Services regarding testing,
treatment, and prevention of perinatally transmitted
hepatitis B. Existing law requires the department to make
funds available to requesting counties for testing, treatment,
and prevention of hepatitis B.

This bill would also require specified medical entities and
professionals to maintain and make information available to
the department regarding testing, treatment, and prevention
of HIV. This bill would also require the department to make
funds available to requesting counties for testing, treatment,
and prevention of HIV.

This bill would require the department to adopt a form,
which would be required to be used by health care providers
providing HIV testing and counseling services, that
documents that written patient consent for this testing was
sought and when it was given.

Existing law requires prenatal care providers, as defined,
who are primarily responsible for providing prenatal care to
a pregnant patient to offer a HIV test, information,
counseling, and referral services that include providing
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certain information to every pregnant woman patient during
prenatal care.

This bill would require that the information and counseling
that is provided under these provisions be provided offered as
early in the patient’s pregnancy as is practical, or as possible
during prenatal care and at the time of labor or delivery with
any test approved by the federal Food and Drug
Administration that will ensure results will be available to the
provider within a 24-hour period, unless a positive HIV test
result is already documented in the patient’s medical record
or the patient has AIDS as diagnosed by a physician. The bill
would require that certain additional information be
provided when HIV tests are offered under these provisions,
and would extend the requirements to provide information
and counseling and offer an HIV test to apply to other health
care providers approved by the department. The bill would
also require certain prenatal care providers to verify
HIV-related information in the medical files of the patient and
provide posttest counseling in cases in which HIV tests are
positive.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. The Legislature finds and declares all of
the following:

(a) The human immunodeficiency virus (HIV)
infection rate among women of childbearing years is
estimated at 0.6 per 1,000. Universal testing of pregnant
women could prevent Testing of pregnant women can
reduce the perinatal transmission of HIV to the newborn
since treatment before testing HIV-infected women
during pregnancy or at the time of labor and delivery can
prevent reduce transmission to the newborn.

(b) A study conducted by the National Institutes of
Health (NIH) has shown that treatment of pregnant
women with zidovudine (AZT) can reduce transmission
of HIV from 25 almost 23 percent to less than 8 percent.
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(c) Another NIH study, concluded in 1999, has shown
a further reduction of transmission of HIV to
approximately 2 percent with a single dose of nevirapine
administered at the time of labor and delivery and to the
newborn after delivery.

(d) The cost of an HIV test in the standard prenatal
panel is estimated to cost three dollars ($3) to five dollars
($5). The average total lifetime charges for the care of a
child with HIV infection is estimated at four hundred
ninety-one thousand nine hundred thirty-six dollars
($491,936), making early detection through universal
routine HIV screening of pregnant women a
cost-effective policy.

SEC. 2. Section 120990 of the Health and Safety Code
is amended to read:

120990. (a) Except in the case of a person treating a
patient, no person shall test a person’s blood for evidence
of antibodies to the probable causative agent of AIDS
without the written consent of the subject of the test or
the written consent of the subject, as provided in Section
121020, and the person giving the test shall have a written
statement signed by the subject or conservator or other
person, as provided in Section 121020 confirming that he
or she obtained the consent from the subject. In the case
of a physician and surgeon treating a patient, the consent
required under this subdivision shall be informed
consent, by the patient, conservator, or other person
provided for in Section 121020.

This requirement does not apply to a test performed at
an alternative site, as established pursuant to Sections
120885 to 120895, inclusive. This requirement also does
not apply to any blood and blood products specified in
paragraph (2) of subdivision (a) of Section 1603.1. This
requirement does not apply when testing is performed as
part of the medical examination performed pursuant to
Section 7152.5. This requirement does not apply when
testing a pregnant woman pursuant to Section 125080.

(b) Nothing in this section shall preclude a medical
examiner or other physician from ordering or performing
a blood test to detect antibodies to the probable causative
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agent of AIDS on a cadaver when an autopsy is performed
or body parts are donated pursuant to the Uniform
Anatomical Gift Act, provided for pursuant to Chapter 3.5
(commencing with Section 7150) of Part 1 of Division 7.

(c) The requirements of subdivision (a) do not apply
when blood is tested as part of a scientific investigation
conducted either by medical researchers operating
under institutional review board approval or by the
department in accordance with a protocol for unlinked
testing. For purposes of this section, unlinked testing
means that blood samples are obtained anonymously or
that the individual’s name and other identifying
information is removed in a manner that precludes the
test results from ever being linked to a particular
individual in the study.

SEC. 3. Section 125085 of the Health and Safety Code
is amended to read:

125085. (a) A blood specimen obtained pursuant to
Section 125080 shall be submitted to a clinical laboratory
licensed by the department or to an approved public
health laboratory for a determination of rhesus (Rh)
blood type and the results shall be reported to both of the
following:

(1) The physician and surgeon or other person
engaged in the prenatal care of the woman or attending
the woman at the time of delivery.

(2) The woman tested.
(b) In addition, a blood specimen obtained pursuant to

Section 125080 shall be submitted to a clinical laboratory
licensed by the department or to an approved public
health laboratory for a test to determine the presence of
hepatitis B surface antigen and the human
immunodeficiency virus (HIV). In the event that other
tests to determine hepatitis B infection or HIV infection
become available, the department may approve
additional tests.

SEC. 4. Section 125090 of the Health and Safety Code
is amended to read:

125090. (a) Subdivision (a) of Section 125085 shall
not be applicable if the licensed physician and surgeon or
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other person engaged in the prenatal care of a pregnant
woman or attending the woman at the time of delivery
has knowledge of the woman’s blood type and accepts
responsibility for the accuracy of the information.

(b) Subdivision (b) of Section 125085 shall not be
applicable if the licensed physician and surgeon or other
person engaged in the prenatal care of a pregnant woman
or attending the woman at the time of delivery has
knowledge that the woman has previously been
determined to be infected with hepatitis B or infected
with the human immunodeficiency virus (HIV) and
accepts responsibility for the accuracy of the information.

(c) A pregnant woman may refuse testing for HIV on
a blood specimen collected pursuant to Section 125080
after receiving the information and counseling described
in subdivision (b) of Section 125107.

SEC. 5. Section 125100 of the Health and Safety Code
is amended to read:

125100. (a) Clinical laboratories licensed by the
department, approved public health laboratories, local
health departments, physicians and surgeons, or other
persons engaged in the prenatal care of a pregnant
woman or in the care of an infant shall maintain and make
available to the department information necessary to
evaluate, for public health purposes, the effectiveness of
testing and followup treatment for the prevention of
perinatally transmitted hepatitis B infection and
perinatally transmitted human immunodeficiency virus
(HIV) infection.

(b) The department shall make available, to the extent
state funds are appropriated therefor in the annual
Budget Act or federal funds are available for that
purpose, money to each county requesting funds for
testing and followup treatment for the prevention of
perinatally transmitted hepatitis B infection or
perinatally transmitted HIV infection or for any functions
performed pursuant to subdivision (a). The money shall
be allocated by the department on the basis of the
incidence of perinatally transmitted hepatitis B infection
and the incidence of perinatally transmitted HIV and the
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need for necessary followup treatment and evaluation in
the requesting county.

SEC. 6.
SEC. 2. Section 125107 of the Health and Safety Code

is amended to read:
125107. (a) For purposes of this section, ‘‘prenatal

care provider’’ means a licensed health care professional
providing prenatal care within his or her lawful scope of
practice. This definition shall not include a licensed
health care professional who provides care other than
prenatal care to a pregnant patient.

(b) The prenatal care provider primarily responsible
for providing prenatal care to a pregnant patient or
another health care provider approved by the State
Department of Health Services, in consultation with the
State Office of AIDS, shall offer human
immunodeficiency virus (HIV) information and
counseling to every pregnant patient as early in the
patient’s pregnancy as is practical, or at the time of labor
or delivery with any test approved by the Food and Drug
Administration that will ensure that results will be
available to the provider within a 24-hour period. This as
possible during prenatal care and at the time of labor and
delivery, unless a positive HIV test result is already
documented in the patient’s medical record or the
patient has AIDS, as diagnosed by a physician. This
information and counseling shall include, but shall not be
limited to, all of the following:

(1) A description of the modes of HIV transmission.
(2) A discussion of risk reduction behavior

modifications including methods to reduce the risk of
perinatal transmission.

(3) Referral information to other HIV prevention and
psychosocial services, if appropriate, including
anonymous and confidential test sites approved by the
Office of AIDS of the State Department of Health
Services.

(4) The treatment that is currently approved that has
been shown
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(4) Any approved treatments or methods approved
that are used to prevent or reduce the perinatal
transmission of HIV from an infected mother to a
newborn.

(c) The prenatal care provider primarily responsible
for providing prenatal care to a pregnant patient or
another health care provider approved by the State
Department of Health Services shall offer, in
consultation with the State Office of AIDS, shall offer to
every pregnant patient an HIV test as defined in Section
120775 to every pregnant patient,, and in addition, if the
patient is in labor and delivery, an HIV test approved by
the federal Food and Drug Administration that will
ensure results will be available to the provider within a
24-hour period, unless a positive HIV test result is already
documented in the patient’s medical record or the
patient has AIDS as diagnosed by a physician. The
offering of an HIV test shall include discussion of all of the
following:

(1) The purpose of the test and the routine nature of
the test.

(2) The risks and benefits of the test being tested.
(3) The voluntary nature of the test.
(d) If the pregnant woman voluntarily consents to

testing, the provider shall arrange for HIV testing directly
or by referral, including, but not limited to, referral to
anonymous and confidential test sites approved by the
Office of AIDS of the State Department of Health
Services.

(e) The prenatal care provider primarily responsible
for providing prenatal care to a pregnant patient or
another health care provider approved by the State
Department of Health Services, in consultation with the
State Office of AIDS, shall document in the patient’s
medical record that HIV information and counseling has
been offered. The prenatal care provider or another
health care provider approved by the State Department
of Health Services, in consultation with the State Office
of AIDS, shall also document the offering of the HIV
antibody test in the patient’s medical record.
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(f) The perinatal care provider responsible for
providing care to a pregnant patient at the time of labor
and delivery shall, as early as possible during prenatal
care and at the time of labor and delivery, verify that the
medical record documents that the pregnant patient has
been offered HIV counseling and testing or that an HIV
test result is documented in the patient’s medical record.
. If the offer of HIV counseling and testing is not
verifiable, the perinatal care provider shall offer
counseling and testing pursuant to subdivisions (b), (c),
(d), and (e).

(g) Should a pregnant patient test positive for HIV,
the prenatal care provider primarily responsible for
providing prenatal care to the pregnant patient shall
provide the posttest counseling. The posttest counseling
shall include all appropriate referrals for medical
treatment care and psychosocial services needed for the
mother and the newborn. The posttest counseling shall
also include referrals for evaluation and medical care, if
appropriate, for the newborn to a medical center with
appropriate specialty services that are approved by the
department. including appropriate specialty service, for
the newborn.

(h) Nothing in this section shall be construed to
require testing, the documentation or disclosure of
whether the patient had an HIV test, or the result of an
HIV test except to the patient or to the department
pursuant to subdivision (a) of Section 125100. Any . Any
documentation or disclosure of HIV related information
shall be made in accordance with Chapter 7
(commencing with Section 120975) of Part 4 of Division
105 regarding confidentiality and informed consent.

(i) The department, in consultation with the State
Office of AIDS, HIV and perinatal care providers, and
HIV advocacy groups, shall adopt a form, available in all
languages in which materials are made available under
the Medi-Cal program, for use pursuant to this section, in
order to record both of the following:

(1) The offering of counseling and testing to a
pregnant patient by a health care provider.
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(2) If given, a patient’s informed voluntary written
consent to testing, as required pursuant to Section 120990.

(j) The form adopted pursuant to subdivision (i) shall
contain a notice, which shall be prominently printed in
not less than 12-point upper case type, that consent for the
HIV test is wholly voluntary.

(k) Every health care provider performing HIV
counseling and testing services shall be required to utilize
the form adopted pursuant to subdivision (i).

O


