AMENDED IN SENATE MAY 28, 1999
AMENDED IN SENATE MARCH 8, 1999

SENATE BILL No. 87

Introduced by Senator Escutia

December 7, 1998

An act to add —Seections—12693-705—and—312693-76—t0 the
surance—Code—and—to—amend—Section—14042—of—and—to add
Section 14005.24 +to0,the Welfare and Institutions Code,

relating to health;—anrd-making-an-appropriation-therefor

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 87, as amended, Escutis—Healthy—Families— and
Medi-CaI'—pfegmseligibility _of children.
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&-Existing law -separately provides for the Medi-Cal
program, administered by the State Department  of Health
Services, under which qualified low-income persons are

prowded with health care serwces—l%asﬂﬁg—law—requwes

This bill would provide that, to the extent permitted by
federal law and in accordance with the requirements of the
bil, a child under 19 years of age shall be presumptively
ellglble for medically necessary Medi- Cal servmmsce a year

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: vyes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

1 SECHON—1—Section—12693.705—is—added—to— the
2 insuranee-Codeto+ead:

3  12693-+705-—A—persen—who—is—oetherwise—eligible- for

4 participation—who—entered—the—United—States—after—August
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SEC-3—
SECTION 1. Section 14005.24 is added to the Welfare
and Institutions Codédo read:
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SB 87 — 4
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14005.24. (a) To the extent permitted by federal law
and this section, a child under 19 years of age shall be
presumptively eligible for benefits under this chapter
once a year

(b) A qualified entity, as defined in subdivision (c),
may determine that a child under 19 years of age is
presumptively eligible for medically necessary services
under this chapter, if the qualified entity determines,
without verification, that the child’s family income does
not exceed the amount permitted for Medi-Cal eligibility.
When a child has been determined to be presumptively
eligible under this subdivision, the child’s parent or
guardian shall have eight weeks in which to submit a
complete Medi-Cal application. If an application is
submitted  during this time period, the child’s
presumptive eligibility shall not be terminated until a
final Medi-Cal eligibility determination has been made by
the county.

(c) For purposes of this section, “qualified entity”
means-al-efthefellowing:

H—TFraditional traditional  children’s  health  care
providers, including pediatricians and health
professionals who deliver services in community health
centers.
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