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Senate Bill No. 395

CHAPTER 685

An act to amend Section 44253.10 of the Education Code, relating
to teacher credentialing.

[Approved by Governor October 6, 1999. Filed
with Secretary of State October 10, 1999.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 395, Hughes. Teacher credentialing.
Existing law permits a teacher with a basic teaching credential to

be assigned to provide specially designed content instruction
delivered in English, as defined, to limited-English-proficient pupils
only if certain conditions are met, including that the teacher be, as
of January 1, 1995, a permanent employee of a school district, a county
office of education, or a school administered under the authority of
the Superintendent of Public Instruction and that the teacher
complete 45 clock hours of staff development in methods of specially
designed content instruction delivered in English before January 1,
2000.

This bill would extend the January 1, 1995, date by which a teacher
would be required to be a permanent employee to January 1, 1999,
and would extend the January 1, 2000, deadline for the completion
of the required staff development to January 1, 2005.

Existing law permits a teacher who is awarded a certificate of
completion of staff development in methods of specially designed
content instruction delivered in English to be assigned to provide
instruction for English language development, as defined, in a
self-contained classroom only if the teacher has certain experience or
additional staff development.

This bill would authorize a teacher who completes staff
development in methods of specially designed content instruction
delivered in English to provide that instruction and instruction for
English language development in any departmentalized teaching
assignment consistent with the authorization of the teacher’s basic
credential. The bill would require a teacher who completes that staff
development to receive a certificate of completion from the
commission upon submitting an application, a staff development
verification form and payment of a fee.

Existing law requires the Commission on Teacher Credentialing,
in consultation with the Superintendent of Public Instruction, to
establish guidelines for the provision of staff development that allows
a teacher with a basic teaching credential to be assigned to provide
to limited-English-proficient pupils specially designed content
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instruction delivered in English and instruction in English language
development.

This bill would require those guidelines to be aligned to the teacher
preparation leading to the issuance of a certificate commonly known
as the CLAD and would prohibit this alignment from resulting in any
increase in the number of hours of required staff development. The
bill would require the Commission on Teacher Credentialing to
review staff development programs in relation to the guidelines and
standards and to report to the Legislature on the status of the staff
development programs and certification process.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 44253.10 of the Education Code is amended
to read:

44253.10. (a) A teacher with a basic teaching credential may be
assigned to provide specially designed content instruction delivered
in English, as defined in subdivision (b) of Section 44253.2, to
limited-English-proficient pupils only if the following conditions are
met:

(1) The teacher, as of January 1, 1999, is a permanent employee of
a  school district, a county office of education, or a school
administered under the authority of the Superintendent of Public
Instruction, or was previously a permanent employee and then was
employed in any California public school district within 39 months of
the previous permanent status, or has been employed in a school
district with an average daily attendance of not more than 250 for at
least two years.

(2) The teacher completes 45 clock hours of staff development in
methods of specially designed content instruction delivered in
English prior to January 1, 2005. The extension of the date by which
a teacher is required to complete this staff development may not be
construed as authorizing teachers to teach limited-English-proficient
pupils without a certificate issued pursuant to this section or Sections
44253.3 and 44253.4.

(b) The commission, in consultation with the Superintendent of
Public Instruction, shall establish guidelines for the provision of staff
development pursuant to this section. The commission and the
superintendent shall use their best efforts to establish these
guidelines as soon as possible, but in no event later than January 1,
1996. Staff development pursuant to this section shall be consistent
with the commission’s guidelines.

(1) To ensure the highest standards of program quality and
effectiveness, the guidelines shall include quality standards for the
persons who train others to perform staff development training and
for those who provide the training. The guidelines may require that
teachers who qualify to provide instruction pursuant to paragraph
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(1) of subdivision (d) include a portion, within the total 45 clock
hours of training provided in paragraph (2) of subdivision (a), in
English language development.

(2) The guidelines for training to meet the requirements of
paragraph (1) of subdivision (d) may provide for 20 hours, or fewer
hours as the commission may specify, of training in any aspect of
English language development or specially designed content
instruction delivered in English.

(3) The guidelines shall require that the staff development
offered pursuant to this section be aligned to the teacher preparation
leading to the issuance of a certificate pursuant to Section 44253.3 and
any amendments made to that section. This alignment, however,
may not result in any increase in the number of hours of staff
development necessary to meet the requirements of this section.

(4) The guidelines and standards established by the commission
to implement this section shall require and maintain compliance with
any requirements mandated by federal law for purposes of assuring
continued federal financial assistance.

(5) The commission shall review staff development programs in
relation to the guidelines and standards established pursuant to this
section. The review shall include all programs offered pursuant to
this section except programs previously approved pursuant to
subdivision (c). If the commission finds that a program meets the
applicable guidelines and standards, the commission shall forward a
report of its findings to the chief executive officer of the sponsoring
school district, county office of education, or regionally accredited
college or university. If the commission finds that a program does not
meet the applicable guidelines or standards, or both, the report of the
commission shall specify the areas of noncompliance and the time
period in which a second review shall occur. If a second review of a
program by the commission reveals a pattern of continued
noncompliance with the applicable guidelines or standards, or both,
the sponsoring agency shall not offer the program to teachers who
have not already enrolled in it. The effective date for California
Commission on Teacher Credentialing approval of staff
development programs not currently approved as of January 1, 2000,
shall be on or before January 1, 2002, except for persons already
enrolled in programs by January 1, 2002.

(6) By December 31, 2000, the commission shall report to the
Legislature on the status of the 45-hour and the 90-hour alternative
programs, including the strengths and weaknesses of the process and
programs. In preparing the report, the commission shall include a
summary of its review pursuant to paragraph (5) of the staff
development programs.

(c) The staff development may be sponsored by any school
district, county office of education, or regionally accredited college
or university that meets the standards included in the guidelines
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established pursuant to this subdivision or any organization that
meets those standards and is approved by the commission. Any
equivalent three semester unit or four quarter unit class may be
taken by the teacher at a regionally accredited college or university
to satisfy the staff development requirement described in either
subdivision (a) or (d), or both. Once the commission has made a
determination that a college or university class is equivalent, no
further review of the class shall be required pursuant to paragraph
(5) of subdivision (b), regardless of the date of the initial review.

(d) (1) A teacher who completes the staff development
described in subdivision (a) shall be awarded a certificate of
completion of staff development in methods of specially designed
content instruction delivered in English .

(2) A teacher who completes the staff development described in
subdivision (a) may provide specially designed content instruction
delivered in English, as defined in subdivision (b) of Section 44253.2,
and English language development, as defined in subdivision (a) of
Section 44253.2, in any departmentalized teaching assignment
consistent with the authorization of the teacher’s basic credential.
This authorization also applies to teachers who completed the
required staff development before the effective date of the
amendments made to this section by the act adding this
authorization.

(3) A teacher who completes the staff development described in
subdivision (a) may not be assigned to provide content instruction
in the pupil’s primary language, as defined in subdivision (c) of
Section 44253.2.

(4) A teacher who completes the staff development described in
subdivision (a) may be assigned to provide instruction for English
language development, as defined in subdivision (a) of Section
44253.2, in a self-contained classroom under either of the following
circumstances:

(A) The teacher has taught for at least nine years in California
public schools, certifies that he or she has had experience or training
in teaching limited-English-proficient pupils, and authorizes
verification by the entity that issues the certificate of completion. The
teacher shall be awarded a certificate of completion in methods of
instruction for English language development in a self-contained
classroom.

(B) The teacher has taught for less than nine years in California
public schools, or has taught for at least nine years in California public
schools but is unable to certify that he or she has had experience or
training in teaching limited-English-proficient pupils, but has, within
three years of completing the staff development described in
subdivision (a), completed an additional 45 hours of staff
development, including specially designed content instruction
delivered in English and English language development training, as
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set forth in the guidelines developed pursuant to subdivision (b).
Upon completion of this additional staff development, the teacher
shall be awarded a certificate of completion in methods of instruction
for English language development in a self-contained classroom.

(e) During the period in which a teacher is pursuing the training
specified in paragraph (2) of subdivision (a) or subdivision (d), or
both, including the period for the assessment and awarding of the
certificate, the teacher may be provisionally assigned to provide
instruction for English language development, as defined in
subdivision (a) of Section 44253.2, or to provide specially designed
content instruction delivered in English, as defined in subdivision (b)
of Section 44253.2.

(f) (1) A teacher who completes the staff development with any
provider specified in subdivision (c), and who meets the
requirements of subdivision (a) or (d) for a certificate of completion
of staff development in methods of specially designed content
instruction delivered in English or English language development in
a self-contained classroom, or both, shall be issued the certificate or
certificates.

(2) A teacher who completes a staff development program in
methods of specially designed content instruction delivered in
English or English language development in a self-contained
classroom, or both, who has been determined by the commission to
meet the applicable guidelines and standards, pursuant to paragraph
(5) of subdivision (b), shall receive a certificate or certificates of
completion from the commission upon submitting an application, a
staff development verification form to be furnished by the
commission, and payment of a fee to be set by the commission, not
to exceed forty-five dollars ($45).

(3) A person who is enrolled in, or who has completed a staff
development program not approved by the commission prior to
January 1, 2002, may, until the date of January 1, 2003, apply to any
of the following agencies for the certificate or certificates, but the
teacher shall be issued the certificate or certificates by only one of
these agencies:

(A) The school district in which the teacher is a permanent
employee.

(B) The county office of education in the county in which the
teacher is an employee for an agency specified in paragraph (1) of
subdivision (a).

(C) Any school district or county office of education that provides
staff development pursuant to subdivision (c). Before issuing a
certificate or certificates based on an equivalent class or classes, as
provided for in subdivision (c), the issuing agency shall determine if
the class or classes meet the guidelines established pursuant to
subdivision (b).
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(4) Any school district or county office of education that issues a
certificate of completion shall forward a copy of the certificate to the
Commission on Teacher Credentialing within 90 days of issuing the
certificate.

(5) An agency that issues a certificate or certificates of completion
may charge the teacher requesting the certificate or certificates of
completion a fee that will cover the actual costs of the agency in
issuing, forwarding a copy to the commission, and paying any fee
charged by the commission for receiving and servicing, the
certificate or certificates of completion.

The commission may charge the agency that forwards a copy of a
certificate or certificates of completion a one-time fee to cover the
actual costs to the commission to file the copy or copies, and to issue
duplicates when requested by the teacher. The fee shall not exceed
an amount equal to one-half the fee the commission charges for
issuing a credential.

(g) The certificate of completion is valid in all California public
schools. A teacher who has been issued a certificate of completion
may be assigned indefinitely to provide the instructional services
named on the certificate in any school district, county office of
education, or school administered under the authority of the
Superintendent of Public Instruction.

(h) Teacher assignments made in accordance with subdivision (a)
of this section shall be included in the reports required by
subdivisions (a) and (e) of Section 44258.9.

(i) The governing board of each school district shall make
reasonable efforts to provide limited-English-proficient pupils in
need of English language development instruction with teachers
who hold appropriate credentials, language development specialist
certificates, or crosscultural language and academic development
certificates that authorize English language development
instruction. However, any teacher awarded a certificate or
certificates of completion shall be deemed certificated and
competent to provide the services listed on that certificate of
completion. A teacher who completes staff development pursuant to
this section may use those hours of staff development to meet the
requirements of subdivision (b) of Section 44277.

(j) Any teacher completing staff development pursuant to this
section shall be credited with three semester units or four quarter
units for each block of 45 hours of staff development completed for
the purpose of meeting the requirements set forth in subdivision (b)
of Section 44253.3.

(k) Any school district may use funds allocated to it for the
purposes of Chapter 3.1 (commencing with Section 44670) to provide
staff development pursuant to this section.
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