SENATE BILL No. 404

Introduced by Senator Alpert

February 12, 1999

An act to amend Section 4052 of the Business and
Professions Code, relating to pharmacy.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 404, as introduced, Alpert. Pharmacy.

Under existing law, a pharmacist may not, in general,
furnish a dangerous drug except upon the prescription of a
physician, dentist, podiatrist, optometrist, or veterinarian.
However, existing law provides for certain exemptions.

This bill would authorize a pharmacist to initiate or modify
drug therapy in accordance with written guidelines or
protocols previously established and approved for his or her
practice by a practitioner authorized to prescribe drugs.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 4052 of the Business and
Professions Code is amended to read:

4052. (a) Notwithstanding any other provision of
law, a pharmacist may:

(1) Furnish a reasonable quantity of compounded
medication to a prescriber for office use by the prescriber.

(2) Transmit a  valid prescription to  another
pharmacist.
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(3) Administer, orally or topically, drugs and
biologicals pursuant to a prescriber’s order.

(4) Perform the following procedures or functions in
a licensed health care facility in accordance with policies,
procedures, or protocols developed by health
professionals, including physicians, pharmacists, and
registered nurses, with the concurrence of the facility
administrator:

(A) Ordering or performing routine drug
therapy-related patient assessment procedures including
temperature, pulse, and respiration.

(B) Ordering drug therapy-related laboratory tests.

(C) Administering drugs and biologicals by injection
pursuant to a prescriber’s order (the administration of
immunizations under the supervision of a prescriber may
also be performed outside of a licensed health care
facility).

(D) Initiating or adjusting the drug regimen of a
patient pursuant to an order or authorization made by the
patient's prescriber and in accordance with the policies,
procedures, or protocols of the licensed health care
facility.

(5) (A) Perform the following procedures or
functions as part of the care provided by a health care
facility, a licensed home health agency, a licensed clinic
in which there is physician oversight, or a provider who
contracts with a licensed health care service plan with
regard to the care or services provided to the enrollees of
that health care service plan, in accordance with policies,
procedures, or protocols of that facilityy, home health
agency, in accordance with subparagraph (D), licensed
clinic, or health care service plan developed by health
professionals, including physicians, pharmacists, and
registered nurses, that, at a minimum shall require that
the medical records of the patient be available to both the
patient's prescriber and the pharmacist, and that the
procedures to be performed by the pharmacist relate to
a condition for which the patient has first seen a
physician:
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(i) Ordering or performing routine drug
therapy-related patient assessment procedures including
temperature, pulse, and respiration.

(i) Ordering drug therapy related laboratory tests.

(i) Administering drugs and biologicals by injection
pursuant to a prescriber’'s order (the administration of
immunizations under the supervision of a prescriber may
also be performed outside of a licensed health care
facility).

(iv) Adjusting the drug regimen of a patient pursuant
to a specific written order or authorization made by the
patient's prescriber for the individual patient, and in
accordance with the policies, procedures, or protocols of
the health care facilityy, home health agency, licensed
clinic, or health care service plan. Adjusting the drug
regimen does not include substituting or selecting a
different drug, except as authorized by Section 4073.

(B) A patient's prescriber may prohibit, by written
instruction, any adjustment or change in the patient’s
drug regimen by the pharmacist.

(C) The policies, procedures, or protocols referred to
in this paragraph shall require that the pharmacist
function as part of a multidisciplinary group that includes
physicians and direct care registered nurses. The
multidisciplinary group shall determine the appropriate
participation of the pharmacist and the direct -care
registered nurse.

(D) A pharmacist performing any procedure
authorized under this paragraph for a licensed home
health agency shall perform the procedures in
accordance with a written, patient-specific  protocol
approved by the treating or supervising physician. Any
change, adjustment, or modification of an approved
preexisting treatment or drug therapy shall be provided
in writing to the treating or supervising physician within
24 hours.

(6) Manufacture, measure, fit to the patient, or sell and
repair dangerous devices or furnish instructions to the
patient or the patient’s representative concerning the use
of those devices.
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(7) Provide consultation to patients and professional
information, including  clinical or  pharmacological
information, advice, or consultation to other health care
professionals.

(8) Initiate or modify drug therapy in accordance with
written guidelines or protocols previously established and
approved for his or her practice by a practitioner
authorized to prescribe drugs.

(b) Prior to performing any procedure authorized by
paragraph (4) of subdivision (a), a pharmacist shall have
received appropriate training as prescribed in the
policies and procedures of the licensed health care
facility. Prior to performing any procedure authorized by
paragraph (5) of subdivision (a), a pharmacist shall have
either (1) successfully completed clinical residency
training or (2) demonstrated clinical experience in direct
patient care delivery.

(c) Nothing in this section shall affect the
requirements of existing law relating to maintaining the
confidentiality of medical records.

(d) Nothing in this section shall affect the
requirements of existing law relating to the licensing of
a health care facility.

99



