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AMENDED IN SENATE APRIL 28, 1999

AMENDED IN SENATE APRIL 5, 1999

SENATE BILL No. 595

Introduced by Senator Speier

February 23, 1999

An act to amend Section 2216 of the Business and
Professions Code, and to amend Sections 1248, 1248.1, 1248.15,
1248.2, and 1248.25 of the Health and Safety Code, relating to
health care facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 595, as amended, Speier. Outpatient settings.
Existing law provides for the regulation of outpatient

settings by the Division of Licensing of the Medical Board of
California. Existing law defines an outpatient setting as any
facility, clinic, unlicensed clinic, center, office, or other setting
that is not a part of a general acute care facility and where
designated anesthesia is used in compliance with community
standards in doses that when administered have the
probability of placing a patient at risk for loss of the patient’s
life-preserving protective reflexes.

This bill would redefine outpatient setting for purposes of
the provisions regulating outpatient settings.

Existing law prohibits any physician and surgeon from
performing surgery in an outpatient setting using specified
anesthesia unless the setting is one of enumerated health care
settings.
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Existing law prohibits a person from operating an
outpatient setting unless the setting is one of enumerated
health care settings.

This bill would make technical, nonsubstantive changes to
these provisions.

Existing law requires the division to adopt standards for the
accreditation of outpatient settings, including standards that
require outpatient settings to meet certain conditions in order
for procedures to be performed in that setting.

This bill would revise those conditions.
The bill also would require outpatient settings to post, as

designated in the bill, a certificate of accreditation and the
name and telephone number of the accrediting agency with
instructions on the submission of complaints.

The bill would require outpatient settings and certain other
settings to have a minimum of 2 staff persons on the premises,
including one licensed health care professional, as long as a
patient who has not been discharged from supervised care is
present. The bill would require these settings to have a
written discharge criteria and would provide that the transfer
of a patient who does not meet discharge criteria shall
constitute unprofessional conduct.

Existing law requires the division to notify the public, upon
inquiry, whether an outpatient setting is accredited, certified,
or licensed or whether the setting’s accreditation,
certification, or license has been revoked.

This bill also would require the division to notify the public
pursuant to this provision about whether the outpatient
setting’s accreditation, certification, or license has been
denied.

Existing law requires an accreditation agency to deny
accreditation to an outpatient setting that does not meet the
standards approved by the division and requires the
accreditation agency to notify the outpatient setting of the
reasons for the denial. Existing law authorizes an outpatient
setting to reapply for accreditation at any time after receiving
notification of the denial.

This bill also would require the accreditation agency to
notify the division of the reasons that an outpatient setting is
denied accreditation. The bill would authorize an outpatient
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setting to reapply for accreditation no sooner than 12 months
after receiving notification of the denial.

Under existing law, the willful violation of these provisions
regulating outpatient settings is a misdemeanor.

Because this bill would change the requirements of
outpatient settings and accreditation agencies, it would
change the definition of an existing crime, thereby imposing
a state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse
local agencies and school districts for certain costs mandated
by the state. Statutory provisions establish procedures for
making that reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required
by this act for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 2216 of the Business and
Professions Code is amended to read:

2216. (a) No physician and surgeon shall perform
procedures in an outpatient setting using anesthesia,
except local anesthesia or peripheral nerve blocks, or
both, complying with the community standard of
practice, in doses that, when administered, have the
probability of placing a patient at risk for loss of the
patient’s life-preserving protective reflexes, unless the
setting is specified in Section 1248.1. Outpatient settings
where anxiolytics and analgesics are administered are
excluded when administered, in compliance with the
community standard of practice, in doses that do not have
the probability of placing the patient at risk for loss of the
patient’s life-preserving protective reflexes.

(b) On and after July 1, 2000, no physician and surgeon
shall perform procedures in an outpatient setting using
anesthesia, except local anesthesia, minor blocks, or
minimal oral tranquilization, unless the setting is
specified in Section 1248.1 of the Health and Safety Code.
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(c) The definition of ‘‘outpatient settings’’ contained
in subdivision (c) of Section 1248 shall apply to this
section.

SEC. 2. Section 1248 of the Health and Safety Code is
amended to read:

1248. For purposes of this chapter, the following
definitions shall apply:

(a) ‘‘Division’’ means the Division of Licensing of the
Medical Board of California.

(b) ‘‘Division of Medical Quality’’ means the Division
of Medical Quality of the Medical Board of California.

(c) ‘‘Outpatient setting’’ means any facility, clinic,
unlicensed clinic, center, office, or other setting that is not
part of a general acute care facility, as defined in Section
1250, and where anesthesia, including intravenous,
intramuscular, or rectal sedation or analgesia is
administered.

‘‘Outpatient setting’’ does not include any setting
where local anesthesia, minor blocks, or minimal oral
tranquilization are administered.

(d) ‘‘Accreditation agency’’ means a public or private
organization that is approved to issue certificates of
accreditation to outpatient settings by the division
pursuant to Sections 1248.15 and 1248.4.

SEC. 3. Section 1248.1 of the Health and Safety Code
is amended to read:

1248.1. No association, corporation, firm, partnership,
or person shall operate, manage, conduct, or maintain an
outpatient setting in this state, unless the setting is one of
the following:

(a) An ambulatory surgical center that is certified to
participate in the Medicare program under Title XVIII
(42 U.S.C. Sec. 1395 et seq.) of the federal Social Security
Act.

(b) Any clinic conducted, maintained, or operated by
a federally recognized Indian tribe or tribal organization,
as defined in Section 450 or 1601 of Title 25 of the United
States Code, and located on land recognized as tribal land
by the federal government.
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(c) Any clinic directly conducted, maintained, or
operated by the United States or by any of its
departments, officers, or agencies.

(d) Any primary care clinic licensed under subdivision
(a) and any surgical clinic licensed under subdivision (b)
of Section 1204.

(e) Any health facility licensed as a general acute care
hospital under Chapter 2 (commencing with Section
1250).

(f) Any outpatient setting to the extent that it is used
by a dentist or physician and surgeon in compliance with
Article 2.7 (commencing with Section 1646) or Article 2.8
(commencing with Section 1647) of Chapter 4 of Division
2 of the Business and Professions Code.

(g) An outpatient setting accredited by an
accreditation agency approved by the division pursuant
to this chapter.

(h) A setting, including, but not limited to, a mobile
van, in which equipment is used to treat patients
admitted to a facility described in subdivision (a), (d), or
(e), and in which the procedures performed are staffed
by the medical staff of, or other healthcare practitioners
with clinical privileges at, the facility and are subject to
the peer review process of the facility but which setting
is not a part of a facility described in subdivision (a), (d),
or (e).

(i) Nothing in this section shall relieve an association,
corporation, firm, partnership, or person from complying
with all other laws that are otherwise applicable.

SEC. 4. Section 1248.15 of the Health and Safety Code
is amended to read:

1248.15. (a) The division shall adopt standards for
accreditation and, in approving accreditation agencies to
perform accreditation of outpatient settings, shall ensure
that the certification program shall, at a minimum,
include standards for the following aspects of the settings’
operations:

(1) Outpatient setting allied health staff shall be
licensed or certified to the extent required by state or
federal law.
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(2) (A) Outpatient settings shall have a system for
facility safety and emergency training requirements.

(B) There shall be onsite equipment, medication, and
trained personnel to facilitate handling of services sought
or provided and to facilitate handling of any medical
emergency that may arise in connection with services
sought or provided.

(C) In order for procedures to be performed in an
outpatient setting as defined in Section 1248, the
outpatient setting shall do one of the following:

(i) Have a written transfer agreement with a local
accredited or licensed acute care hospital, approved by
the facility’s medical staff.

(ii) Permit surgery only by a licensee who has
admitting privileges at a local accredited or licensed
acute care hospital, with the exception that licensees who
may be precluded from having admitting privileges by
their professional classification or other administrative
limitations, shall have a written transfer agreement with
licensees who have admitting privileges at local
accredited or licensed acute care hospitals.

(iii) Submit for approval by an accrediting agency, a
detailed procedural plan for handling medical
emergencies that shall be reviewed at the time of
accreditation. No reasonable plan shall be disapproved by
the accrediting agency.

(D) All physicians and surgeons transferring patients
from an outpatient setting shall agree to cooperate with
the medical staff peer review process on the transferred
case, the results of which shall be referred back to the
outpatient setting, if deemed appropriate by the medical
staff peer review committee. If the medical staff of the
acute care facility determines that inappropriate care was
delivered at the outpatient setting, the acute care
facility’s peer review outcome shall be reported, as
appropriate, to the accrediting body, the Health Care
Financing Administration, the State Department of
Health Services, and the appropriate licensing authority.

(3) The outpatient setting shall permit surgery by a
dentist acting within his or her scope of practice under



1
2
3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

SB 595— 7 —

97

Chapter 4 (commencing with Section 1600) of the
Business and Professions Code or physician and surgeon,
osteopathic physician and surgeon, or podiatrist acting
within his or her scope of practice under Chapter 5
(commencing with Section 2000) of the Business and
Professions Code or the Osteopathic Initiative Act. The
outpatient setting may, in its discretion, permit
anesthesia service by a certified registered nurse
anesthetist acting within his or her scope of practice
under Article 7 (commencing with Section 2825) of
Chapter 6 of the Business and Professions Code.

(4) Outpatient settings shall have a system for
maintaining clinical records.

(5) Outpatient settings shall have a system for patient
care and monitoring procedures.

(6) (A) Outpatient settings shall have a system for
quality assessment and improvement.

(B) Members of the medical staff and other
practitioners who are granted clinical privileges shall be
professionally qualified and appropriately credentialed
for the performance of privileges granted. The outpatient
setting shall grant privileges in accordance with
recommendations from qualified health professionals,
and credentialing standards established by the outpatient
setting.

(C) Clinical privileges shall be periodically
reappraised by the outpatient setting. The scope of
procedures performed in the outpatient setting shall be
periodically reviewed and amended as appropriate.

(7) Outpatient settings regulated by this chapter that
have multiple service locations governed by the same
standards may elect to have all service sites surveyed on
any accreditation survey. Organizations that do not elect
to have all sites surveyed shall have a sample, not to
exceed 20 percent of all service sites, surveyed. The actual
sample size shall be determined by the division. The
accreditation agency shall determine the location of the
sites to be surveyed. Outpatient settings that have five or
fewer sites shall have at least one site surveyed.  When an
organization that elects to have a sample of sites surveyed
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is approved for accreditation, all of the organizations’ sites
shall be automatically accredited.

(8) Outpatient settings shall post the certificate of
accreditation in a location readily visible to patients and
staff.

(9) Outpatient settings shall post the name and
telephone number of the accrediting agency with
instructions on the submission of complaints in a location
readily visible to patients and staff.

(10) Outpatient settings shall have written discharge
criteria.

(b) Outpatient settings, and settings excluded from
the definition of ‘‘outpatient setting’’ pursuant to
subdivision (c) of Section 1248, shall have a minimum of
two staff persons on the premises, one of whom shall be
a licensed health care professional, as long as a patient
who has not been discharged from supervised care is
present. These settings shall have written discharge
criteria. The transfer of a patient who does not meet the
discharge criteria to an unlicensed setting shall constitute
unprofessional conduct.

(c) An accreditation agency may include additional
standards in its determination to accredit outpatient
settings if these are approved by the division to protect
the public health and safety.

(d) No accreditation standard adopted or approved by
the division, and no standard included in any certification
program of any accreditation agency approved by the
division, shall serve to limit the ability of any  allied
healthcare practitioner to provide services within his or
her full scope of practice. Notwithstanding this or any
other provision of law, each outpatient setting may limit
the privileges, or determine the privileges, within the
appropriate scope of practice, that will be afforded to
physicians and allied health care practitioners who
practice at the facility, in accordance with credentialing
standards established by the outpatient setting in
compliance with this chapter. Privileges may not be
arbitrarily restricted based on category of licensure.
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SEC. 5. Section 1248.2 of the Health and Safety Code
is amended to read:

1248.2. (a) Any outpatient setting may apply to an
accreditation agency for a certificate of accreditation.
Accreditation shall be issued by the accreditation agency
solely on the basis of compliance with its standards as
approved by the division under this chapter.

(b) The division shall obtain and maintain a list of all
accredited, certified, and licensed outpatient settings
from the information provided by the accreditation,
certification, and licensing agencies approved by the
division, and shall notify the public, upon inquiry,
whether a setting is accredited, certified, or licensed, or
whether the setting’s accreditation, certification, or
license has been denied or revoked.

SEC. 6. Section 1248.25 of the Health and Safety Code
is amended to read:

1248.25. If an outpatient setting does not meet the
standards approved by the division, accreditation shall be
denied by the accreditation agency, which shall provide
the outpatient setting and the division with notification
of the reasons for the denial. An outpatient setting may
reapply for accreditation no sooner than 12 months after
receiving notification of the denial.

SEC. 7. No reimbursement is required by this act
pursuant to Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution because the only costs that may be incurred
by a local agency or school district will be incurred
because this act creates a new crime or infraction,
eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section
17556 of the Government Code, or changes the definition
of a crime within the meaning of Section 6 of Article
XIII B of the California Constitution.
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