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AMENDED IN ASSEMBLY JUNE 24, 1999

AMENDED IN SENATE MAY 6, 1999

SENATE BILL No. 747

Introduced by Senator Burton

February 24, 1999

An act to amend Sections 832.3 and 12403.5 of the Penal
Code, relating to peace officer training.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 747, as amended, Burton. Peace officer training.
(1) Existing law requires, except as otherwise provided,

any specified law enforcement officer who is employed after
January 1, 1975, to successfully complete a training course
prescribed by the Commission on Peace Officer Standards
and Training (POST) before exercising the powers of a peace
officer. In order to standardize the training, the commission
is required to develop a training proficiency testing program,
including a standardized examination that enables
comparisons between presenters of the training and
development of a data base for subsequent training programs.
Existing law also provides that the completion of the
examination is not a condition of successful completion of the
required training.

This bill would provide that the purpose of the training is
also to ensure competent peace officers and would require
that the testing program include comparisons between
presenters of the training and assessments of trainee
achievement. It would limit the use of the trainees’ test scores
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as specified, and would require the commission to take all
necessary steps to maintain the confidentiality of the test
scores and testing materials. The bill would delete the above
mentioned above-mentioned provision that the completion of
the examination is not a condition of successful completion of
the required training and make passing these tests a
requirement of the training. By increasing the duties of local
officials, this bill would impose a state-mandated local
program.

(2) Existing law generally prohibits the purchase,
possession, and transportation of tear gas weapons, but
permits persons licensed as private investigators or private
patrol operators, and uniformed patrolmen employees of
private patrol operators to purchase, possess, or transport any
tear gas weapon, if it is used solely for defensive purposes in
the course of the activity for which the license was issued and
if the person has satisfactorily completed a course of
instruction in the use of tear gas approved by the Commission
on Peace Officer Standards and Training.

This bill would instead provide for a course of instruction in
the use of tear gas approved by the Department of Consumer
Affairs.

(3) The California Constitution requires the state to
reimburse local agencies and school districts for certain costs
mandated by the state. Statutory provisions establish
procedures for making that reimbursement, including the
creation of a State Mandates Claims Fund to pay the costs of
mandates that do not exceed $1,000,000 statewide and other
procedures for claims whose statewide costs exceed
$1,000,000.

This bill would provide that, if the Commission on State
Mandates determines that the bill contains costs mandated by
the state, reimbursement for those costs shall be made
pursuant to these statutory provisions.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 832.3 of the Penal Code is
amended to read:

832.3. (a) Except as provided in subdivisions (b) and
subdivision (e), any sheriff, undersheriff, or deputy
sheriff of a county, any police officer of a city, and any
police officer of a district authorized by statute to
maintain a police department, who is first employed after
January 1, 1975, shall successfully complete a course of
training prescribed by the Commission on Peace Officer
Standards and Training before exercising the powers of
a peace officer, except while participating as a trainee in
a supervised field training program approved by the
Commission on Peace Officer Standards and Training.
Each police chief, or any other person in charge of a local
law enforcement agency, appointed on or after January
1, 1999, as a condition of continued employment, shall
complete the course of training pursuant to this
subdivision within two years of appointment. The
training course for a sheriff, an undersheriff, and a deputy
sheriff of a county, and a police chief and a police officer
of a city or any other local law enforcement agency, shall
be the same.

(b) For the purpose of ensuring competent peace
officers and standardizing the training required in
subdivision (a), the commission shall develop a testing
program, including a standardized test that enables tests
that enable (1) comparisons between presenters of the
training and (2) assessments of trainee achievement. The
trainees’ test scores shall be used only for the purposes
enumerated in this subdivision and those research
purposes as shall be approved in advance by the
commission. The commission shall take all steps necessary
to maintain the confidentiality of the test scores, test
items, scoring keys, and other examination data used in
the testing program required by this subdivision. The
commission shall determine the minimum passing score
for each test and the conditions for retesting students who
fail. Passing these tests shall be required for successful
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completion of the training required in subdivision (a).
Presenters approved by the commission to provide the
training required in subdivision (a) shall administer the
standardized tests or, at the commission’s option, shall
facilitate the commission’s administration of the
standardized tests to all trainees.

(c) Notwithstanding subdivision (c) of Section 84500
of the Education Code and any regulations adopted
pursuant thereto, community colleges may give
preference in enrollment to employed law enforcement
trainees who shall complete training as prescribed by this
section. At least 15 percent of each presentation shall
consist of nonlaw enforcement trainees if they are
available. Preference should only be given when the
trainee could not complete the course within the time
required by statute, and only when no other training
program is reasonably available. Average daily
attendance for these courses shall be reported for state
aid.

(d) Prior to July 1, 1987, the commission shall make a
report to the Legislature on academy proficiency testing
scores. This report shall include an evaluation of the
correlation between academy proficiency test scores and
performance as a peace officer.

(e) (1) Any deputy sheriff described in subdivision
(c) of Section 830.1 shall be exempt from the training
requirements specified in subdivision (a) subdivisions
(a) and (b) as long as his or her assignments remain
custodial related.

(2) Deputy sheriffs described in subdivision (c) of
Section 830.1 shall complete the training for peace
officers pursuant to subdivision (a) of Section 832, and
within 120 days after the date of employment, shall
complete the training required by the Board of
Corrections for custodial personnel pursuant to Section
6035, and the training required for custodial personnel of
local detention facilities pursuant to Division 1
(commencing with Section 100) of Title 15 of the
California Code of Regulations.
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(3) Deputy sheriffs described in subdivision (c) of
Section 830.1 shall complete the course of training
pursuant to subdivision (a) prior to being reassigned from
custodial assignments to duties with responsibility for the
prevention and detection of crime and the general
enforcement of the criminal laws of this state.

(f) Any school police officer first employed by a K-12
public school district or California Community College
district after July 1, 1999, shall successfully complete a
basic course of training as prescribed by subdivision (a)
before exercising the powers of a peace officer. A school
police officer shall not be subject to this subdivision while
participating as a trainee in a supervised field training
program approved by the Commission on Peace Officer
Standards and Training.

(g) The commission shall prepare a specialized course
of instruction for the training of school peace officers, as
defined in Section 830.32, to meet the unique safety needs
of a school environment. This course is intended to
supplement any other training requirements.

(h) Any school peace officer first employed by a K-12
public school district or California Community College
district before July 1, 1999, shall successfully complete the
specialized course of training prescribed in subdivision
(g) no later than July 1, 2002. Any school police officer
first employed by a K-12 public school district or
California Community College district after July 1, 1999,
shall successfully complete the specialized course of
training prescribed in subdivision (g) within two years of
the date of first employment.

SEC. 2. Section 12403.5 of the Penal Code is amended
to read:

12403.5. Notwithstanding any other provision of law,
a person holding a license as a private investigator or
private patrol operator issued pursuant to Chapter 11
(commencing with Section 7500), Division 3 of the
Business and Professions Code, or uniformed patrolmen
employees of a private patrol operator, may purchase,
possess, or transport any tear gas weapon, if it is used
solely for defensive purposes in the course of the activity
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for which the license was issued and if the person has
satisfactorily completed a course of instruction approved
by the Department of Consumer Affairs in the use of tear
gas.

SEC. 3. Notwithstanding Section 17610 of the
Government Code, if the Commission on State Mandates
determines that this act contains costs mandated by the
state, reimbursement to local agencies and school
districts for those costs shall be made pursuant to Part 7
(commencing with Section 17500) of Division 4 of Title
2 of the Government Code. If the statewide cost of the
claim for reimbursement does not exceed one million
dollars ($1,000,000), reimbursement shall be made from
the State Mandates Claims Fund.
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