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Senate Bill No. 911

CHAPTER 163

An act to add Section 1714.21 to the Civil Code, and to add Section
1797.196 to the Health and Safety Code, relating to emergency care.

[Approved by Governor July 22, 1999. Filed with
Secretary of State July 23, 1999.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 911, Figueroa. Emergency care: automatic external
defibrillator: acquisition and liability.

Existing law provides immunity from civil liability to any person
who, in good faith and without compensation or the expectation of
compensation, renders emergency care at the scene of an
emergency. Existing law expressly provides immunity from civil
liability to any person who completes a designated cardiopulmonary
resuscitation (CPR) course and who, in good faith, renders
emergency cardiopulmonary resuscitation at the scene of an
emergency, without the expectation of receiving compensation for
providing the emergency care.

This bill would provide immunity from civil liability to (1) any
person who, in good faith and not for compensation renders
emergency care or treatment by the use of an automated external
defibrillator at the scene of an emergency, has completed a basic CPR
and automated external defibrillator (AED) use course that complies
with regulations adopted by the Emergency Medical Services (EMS)
Authority and the standards of the American Heart Association or the
American Red Cross for CPR and AED use, (2) a person or entity
who provides CPR and AED training to a person who renders
emergency care pursuant to (1), and (3) a physician who is involved
with the placement of an AED and any person or entity responsible
for the site where an AED is located if that physician, medical
authority, person, or entity has complied with certain requirements.
The bill would provide that its protections shall not apply in the case
of personal injury or wrongful death that results from the gross
negligence or willful or wanton misconduct of the person who
renders emergency care or treatment by the use of an AED.

Existing law, the Emergency Medical Services System and the
Prehospital Emergency Medical Care Personnel Act, authorizes the
Emergency Services Authority to establish minimum standards for
the training and use of automatic external defibrillators by
individuals not otherwise licensed or certified for the use of the
device.
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This bill would require any person who acquires an automatic
external defibrillator to comply with specified requirements in the
bill.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. It is the intent of the Legislature that an automated
external defibrillator may be used for the purpose of saving the life
of another person in cardiac arrest when used in accordance with
Section 1714.21 of the Civil Code.

SEC. 2. Section 1714.21 is added to the Civil Code, to read:
1714.21. (a) For purposes of this section, the following

definitions shall apply:
(1) ‘‘AED’’ or ‘‘defibrillator’’ means an automated or automatic

external defibrillator.
(2) ‘‘CPR’’ means cardiopulmonary resuscitation.
(b) A person who has completed a basic CPR and AED use course

that complies with regulations adopted by the Emergency Medical
Services (EMS) Authority and the standards of the American Heart
Association or the American Red Cross for CPR and AED use, and
who, in good faith and not for compensation, renders emergency care
or treatment by the use of an AED at the scene of an emergency shall
not be liable for any civil damages resulting from any acts or
omissions in rendering the emergency care.

(c) A person or entity who provides CPR and AED training to a
person who renders emergency care pursuant to subdivision (b) shall
not be liable for any civil damages resulting from any acts or
omissions of the person rendering the emergency care.

(d) A physician who is involved with the placement of an AED
and any person or entity responsible for the site where an AED is
located shall not be liable for any civil damages resulting from any
acts or omissions of a person who renders emergency care pursuant
to subdivision (b) if that physician, person, or entity has complied
with all requirements of Section 1797.196 of the Health and Safety
Code that apply to that physician, person, or entity.

(e) The protections specified in this section shall not apply in the
case of personal injury or wrongful death that results from the gross
negligence or willful or wanton misconduct of the person who
renders emergency care or treatment by the use of an AED.

(f) Nothing in this section shall relieve a manufacturer, designer,
developer, distributor, installer, or supplier of an AED or defibrillator
of any liability under any applicable statute or rule of law.

SEC. 3. Section 1797.196 is added to the Health and Safety Code,
to read:

1797.196. (a) For purposes of this section, ‘‘AED’’ or
‘‘defibrillator’’ means an automated or automatic external
defibrillator.
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(b) In order to ensure public safety, any person who acquires an
AED shall do all of the following:

(1) Comply with all regulations governing the training, use, and
placement of an AED.

(2) Notify an agent of the local EMS agency of the existence,
location, and type of AED acquired.

(3) Ensure all of the following:
(A) That expected AED users complete a training course in

cardiopulmonary resuscitation and AED use that complies with
regulations adopted by the Emergency Medical Services (EMS)
Authority and the standards of the American Heart Association or the
American Red Cross.

(B) That the defibrillator is maintained and regularly tested
according to the operation and maintenance guidelines set forth by
the manufacturer, the American Heart Association, and the
American Red Cross, and according to any applicable rules and
regulations set forth by the governmental authority under the federal
Food and Drug Administration and any other applicable state and
federal authority.

(C) That the AED is checked for readiness after each use and at
least once every 30 days if the AED has not been used in the
preceding 30 days. Records of these periodic checks shall be
maintained.

(D) That any person who renders emergency care or treatment
on a person in cardiac arrest by using an AED activates the
emergency medical services system as soon as possible, and reports
any use of the AED to the licensed physician and to the local EMS
agency.

(E) That there is involvement of a licensed physician in
developing a program to ensure compliance with regulations and
requirements for training, notification, and maintenance.

(c) A violation of this provision shall not be subject to penalties
pursuant to Section 1798.206.
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