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AMENDED IN SENATE APRIL 29, 1999

SENATE BILL No. 998

Introduced by Senator O’Connell

February 26, 1999

An act to amend Section 41204 47614 of the Education Code,
relating to school finance charter schools.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 998, as amended, O’Connell. School Finance Charter
schools.

Existing law provides that enrollment, average daily
attendance, or average daily attendance equivalents used for
the purpose of calculating ‘‘increases in enrollment’’ pursuant
to Section 8 of Article XVI of the California Constitution shall
not be redefined, adjusted, or otherwise recalculated unless
the appropriate action is taken to neutralize the effect of the
change with respect to the adjustment required to be made
for increases in enrollment.

This bill would delete the term ‘‘increases in enrollment’’ in
this provision, and replace it with the term ‘‘changes in
enrollment,’’ which is consistent with the terminology in
Section 8 of Article XVI of the California Constitution.

Under existing law, a school district in which a charter
school operates is required to permit the charter school to use,
at no charge, facilities not currently being used by the school
district for instructional or administrative purposes, or that
have not been historically used for rental purposes provided
the charter school is responsible for reasonable maintenance
of those facilities.
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This bill would instead provide that each school district shall
make available to each charter school operating in the school
district facilities sufficient for the charter school to
accommodate all of the charter school’s in-district students in
conditions reasonably equivalent to those in which the
students would be accommodated if they were attending
other public schools of the district, thereby imposing a
state-mandated local program. The bill would require that the
facilities provided be contiguous, furnished, and equipped,
and remain the property of the school district, and would
require the district to make reasonable efforts to provide the
charter school with facilities near to where the charter school
wishes to locate and not unnecessarily move the charter
school.

This bill would provide that these districts responsibilities
take effect on July 1, 2003, or if the school district passes a
school bond measure in the year 2000, 2001, or 2002, on the first
day of July next following such passage.

The California Constitution requires the state to reimburse
local agencies and school districts for certain costs mandated
by the state. Statutory provisions establish procedures for
making that reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required
by this act for a specified reason.

This bill would provide that its provisions would become
operative only if SCA 1 of the 1999–2000 Regular Session of the
Legislature is adopted by the voters.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 41204 of the Education Code is
SECTION 1. Section 47614 of the Education Code is

amended to read:
47614. A school district in which a charter school

operates shall permit a charter school to use, at no charge,
facilities not currently being used by the school district for
instructional or administrative purposes, or that have not
been historically used for rental purposes provided the
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charter school shall be responsible for reasonable
maintenance of those facilities.  (a) The intent of the
Legislature by amending this section is that public school
facilities should be shared fairly among all public school
students, including those in charter schools.

(b) Each school district shall make available, to each
charter school operating in the school district, facilities
sufficient for the charter school to accommodate all of the
charter school’s in-district students in conditions
reasonably equivalent to those in which the students
would be accommodated if they were attending other
public schools of the district. Facilities provided shall be
contiguous, furnished, and equipped, and shall remain
the property of the school district. The school district shall
make reasonable efforts to provide the charter school
with facilities near to where the charter school wishes to
locate, and shall not move the charter school
unnecessarily.

(1) The school district may charge the charter school
a pro rata (based on the ratio of space allocated by the
school district to the charter school divided by the total
space of the district) of those school district facilities costs
which the school district pays for with unrestricted
General Fund revenues. The charter school shall not be
otherwise charged for use of the facilities. No school
district shall be required to use unrestricted General
Fund revenues to rent, buy, or lease facilities for charter
school students.

(2) Each year each charter school desiring facilities
from a school district in which it is operating shall provide
the school district with a reasonable projection of the
charter school’s average daily classroom attendance by
in-district students for the following year. The district
shall allocate facilities to the charter school for that
following year based upon this projection. If the charter
school, during the following year, generates less average
daily classroom attendance by in-district students than it
projected, the charter school shall reimburse the district
for the over-allocated space at rates to be set by the State
Board of Education.
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(3) Each school district’s responsibilities under this
section shall take effect on July 1, 2003, or if the school
district passes a school bond measure in the year 2000,
2001, or 2002, on the first day of July next following such
passage.

(4) Facilities requests based upon projections of fewer
than 80 units of average daily classroom attendance for
the year may be denied by the school district.

(5) The term ‘‘operating,’’ as used in this section, shall
mean either currently providing public education to
in-district students, or having identified at least 80
in-district students who are meaningfully interested in
enrolling in the charter school for the following year.

(6) The State Department of Education shall propose,
and the State Board of Education may adopt, regulations
implementing this subdivision, including, but not limited
to, defining the terms ‘‘average daily classroom
attendance,’’ ‘‘conditions reasonably equivalent,’’
‘‘in-district students,’’ ‘‘facilities costs,’’ as well as defining
the procedures and establishing time lines for the request
for, reimbursement for, and provision of facilities.

SEC. 2. No reimbursement is required by this act
pursuant to Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution because a local agency or school district has
the authority to levy service charges, fees, or assessments
sufficient to pay for the program or level of service
mandated by this act, within the meaning of Section 17556
of the Government Code.

SEC. 3. This act shall become operative only if Senate
Constitutional Amendment 1 of the 1999–2000 Regular
Session of the Legislature is adopted by the voters.
amended to read:

41204. (a) It is the intent of the Legislature, pursuant
to ‘‘The Classroom Instructional Improvement and
Accountability Act,’’ that school districts, as defined in
Section 41302.5, and community college districts, as
constituted during the 1986–87 fiscal year, annually
receive a basic minimum portion of the revenues that is
equivalent to the percentage of revenues that were
deposited to the General Fund in that year.
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(b) In recognition of this intent, it is further the intent
of the Legislature that both houses and the Governor be
guided by the following:

(1) If the revenues of a tax that were deposited in the
General Fund in the 1986–87 fiscal year are redirected to
another fund, or level of government, then the
percentages of General Fund revenues required to be
applied by the state for the support of school districts,
community college districts, and state agencies providing
direct elementary and secondary level instructional
services shall be recalculated as if those revenues were
not deposited in the General Fund in the 1986–87 fiscal
year.

(2) If the allocated local proceeds of taxes, as defined
by subdivisions (g) and (h) of Section 41202, received by
a school district or community college district during the
1986–87 fiscal year are redirected to other entities or
statutorily or constitutionally reduced or eliminated, the
additional General Fund support provided to replace the
allocated local proceeds of taxes may not be counted as
General Fund revenues required to be applied for the
support of school districts, community college districts,
and state agencies providing direct elementary and
secondary level instructional services pursuant to
paragraph (1) of subdivision (b) of Section 8 of Article
XVI of the California Constitution, unless the percentage
of General Fund revenues appropriated to school
districts, community college districts, and state agencies
providing direct elementary and secondary level
instructional services in the 1986–87 fiscal year is adjusted
to reflect the amount of General Fund support that would
have been provided in the 1986–87 fiscal year had the
allocated local proceeds of taxes been correspondingly
reduced.

(3) If a program of a school district, as defined in
Section 41302.5, or of a community college district was
supported by state funds from a source other than the
General Fund during the 1986–87 fiscal year and General
Fund moneys are subsequently provided in support of the
program and in lieu of the other source of funds, the
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supplanting General Fund revenues shall not be counted
as moneys to be applied by the state for the support of
school districts or community college districts pursuant to
subdivision (b) of Section 8 of Article XVI of the
California Constitution.

(c) Programs that existed in the 1986–87 fiscal year,
and were not the functional responsibility of school
districts or community college districts in that fiscal year,
shall not be shifted to the responsibility or financial
support of school districts or community college districts
without appropriate corresponding adjustment to the
calculations made pursuant to subdivision (b) of Section
8 of Article XVI of the California Constitution. Nothing in
this subdivision shall be construed to prevent the creation
of a new educational program that is supported by a
General Fund appropriation made in conformity with
subdivision (b) of Section 8 of Article XVI of the
California Constitution.

(d) Enrollment, average daily attendance, or average
daily attendance equivalents used for the purpose of
calculating ‘‘ changes in enrollment’’ pursuant to
paragraph (2) of subdivision (b) of Section 8 of Article
XVI of the California Constitution shall not be redefined,
adjusted, or otherwise recalculated unless the
appropriate action is taken to neutralize the effect of the
change with respect to the adjustment required to be
made for changes in enrollment. 
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