Senate Bill No. 1696

CHAPTER 495

An act to add Section 31678.2 to the Government Code, relating to
county employees’ retirement.

[Approved by Governor September 16, 2000. Filed
with Secretary of State September 19, 2000.]

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 1696, Ortiz. County employees’ retirement: retroactive
benefit increases.

The existing County Employees Retirement Law of 1937
authorizes adoption of various formulae for calculation of retirement
allowances and provides that a member's allowance shall be
calculated under any one formula only for the period of time that the
formula was in effect in the county.

This bill would (1) authorize a board of supervisors or governing
body of a district to apply any formula retroactively to service credit
earned during a designated period prior to the adoption of the
formula and (2) subject to approval by the employee
representatives, authorize collection of additional contributions
attributable to that formula during the designated period, as
specified.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 31678.2 is added to the Government Code,
to read:

31678.2. (a) Notwithstanding  Section 31678 or any other
provision of this chapter, a board of supervisors or a governing body
of a district may, by resolution adopted by majority vote, make any
section of this chapter prescribing a formula for calculation of
retirement benefits applicable to service credit earned on and after
the date specified in the resolution, which date may be earlier than
the date the resolution is adopted.

(b) A resolution adopted pursuant to this section may, if approved
in a memorandum of understanding executed by the board of
supervisors and the employee representatives, require members to
pay all or part of the contributions by a member or employer, or both,
that would have been required if the section or sections specified in
subdivision (a), as adopted by the board or governing body, had been
in effect during the period of time designated in the resolution. The
payment by a member shall become part of the accumulated
contributions of the member.
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(c) This section shall only be applicable to members who retire on

or after the effective date of the resolution described in subdivision

(@).
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