
Passed the Senate  August 30, 2000

Secretary of the Senate

Passed the Assembly  August 28, 2000

Chief Clerk of the Assembly

This bill was received by the Governor this  day

of , 2000, at  o’clock M.

Private Secretary of the Governor

Senate Bill No. 1795



SB 1795 — 2 —

95

CHAPTER 

An act to amend Section 17009.5 of, and to add Section
17052 to, the Education Code, relating to school facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1795, Alpert. School facilities: joint-use project.
Existing law, the Leroy F. Greene School Facilities Act

of 1998, (hereafter the Greene Act of 1998) establishes a
program in which the State Allocation Board is required
to provide state per-pupil funding, including hardship
funding, for new school facilities construction and school
facilities modernization to applicant school districts.
Existing law requires the State Allocation Board to
apportion funds only upon compliance with prescribed
requirements relating to seismic safety approvals and
with certification of the availability of local matching
funds. Pursuant to existing law, on and after November
4, 1998, the board may only approve and fund school
facilities projects under the Greene Act of 1998.

This bill would, notwithstanding these provisions,
authorize the board to fund joint-use projects to construct
libraries, multipurpose rooms, and gymnasiums if certain
conditions are met and would authorize the board to
adopt related funding priority regulations.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 17009.5 of the Education Code is
amended to read:

17009.5. (a) Except as set forth in Section 17052, on
and after November 4, 1998, the board shall only approve
and fund school facilities construction projects pursuant
to Chapter 12.5 (commencing with Section 17070.10).

(b) A school district with a first priority project that
has received a construction approval by the Department
of General Services, Division of the State Architect, or a
joint-use project approval by the board, prior to
November 4, 1998, for growth or modernization pursuant
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to this chapter shall receive funding pursuant to this
chapter for all unfunded approved project costs as it
would have received under this chapter, and the
increased capacity assigned to the project shall be
included in calculating the district’s capacity pursuant to
Chapter 12.5 (commencing with Section 17070.10).
Funds received for projects described in this subdivision
shall constitute the state’s final and full contribution to
these projects. The board shall not consider additional
project funding except when otherwise authorized under
Chapter 12.5 (commencing with Section 17070.10).

(c) A school district with a second priority project that
has received a construction approval by the Department
of General Services, Division of the State Architect prior
to November 4, 1998, for growth or modernization
pursuant to this chapter shall elect to do either of the
following:

(1) Withdraw the application under this chapter,
submit an initial report and application pursuant to
Chapter 12.5 (commencing with Section 17070.10), and
receive per pupil allocations as set forth in Chapter 12.5
(commencing with Section 17070.10). If the district
withdraws the application, any funds previously allocated
under this chapter for the project shall be offset from the
first grant to the district under Chapter 12.5
(commencing with Section 17070.10).

(2) Convert the second priority project approved
under this chapter to a first priority status and receive
funds in accordance with this chapter.

(d) Notwithstanding priorities established pursuant to
Chapter 12.5 (commencing with Section 17070.10),
projects authorized for funding as set forth in this section
shall be funded by the board pursuant to this chapter
prior to funding other projects pursuant to Chapter 12.5
(commencing with Section 17070.10).

(e) For purposes of funding priority for modernization
grants under Chapter 12.5 (commencing with Section
17070.10), a district that applies under subdivision (b) or
paragraph (1) of subdivision (c) shall retain its original
project approval date.
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(f) Notwithstanding Section 17017.1, West Contra
Costa Unified School District shall be eligible for state
facilities funds beginning November 4, 1998.

(g) The State Allocation Board shall adopt regulations
to ensure that an appropriate offset is made from funds
approved pursuant to this chapter, for funds awarded to
school districts pursuant to Chapter 12 (commencing
with Section 17000) prior to November 4, 1998.

SEC. 2. Section 17052 is added to the Education Code,
to read:

17052. (a) Notwithstanding any other provision of
law, the State Allocation Board may fund joint-use
projects to construct libraries, multipurpose rooms, and
gymnasiums, on school campuses where these facilities
are used jointly for both school and community purposes.

(b) A school district may apply to the State Allocation
Board for funding under this section if it meets all of the
following requirements:

(1) The school does not have the type of facility for
which it seeks funding.

(2) The school district agrees to provide local
matching funds for 50 percent of the eligible cost of the
facility as set forth in subdivision (c), and 100 percent
local or joint-use funding for all costs that exceed that
standard, as required by subdivision (d).

(3) The school district has obtained approval of the
plans for the facility from the Division of the State
Architect and the State Department of Education.

(4) The school district has entered into a joint-use
agreement with its joint-use partner that specifies the
method for sharing capital and operating costs, specifies
relative responsibilities for the operation and staffing of
the facility, and specifies the manner in which the safety
of school pupils will be maintained during school hours.

(5) The school district demonstrates that the facility
will be used to the maximum extent possible for school
and community purposes after regular school hours.

(c) The State Allocation Board shall establish
standards for the amount of funding to be made available
for each project under this section. The funding standards
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may be expressed as per-square-foot cost limits or
per-pupil cost limits or both.

(d) Notwithstanding any other provision of this
chapter, project costs may exceed the board’s standards
set forth in subdivision (c) if the excess is paid completely
by local or joint-use partnership sources.

(e) On July 1 of each year the board shall apportion to
qualifying applicant school districts those funds that it
determines are available for the purposes of this section.

(f) The board may establish priority standards to
govern the order of funding projects. If applications
exceed available funding, the board shall give priority to
applications where the size of the project is increased by
at least 30 percent beyond minimum essential facilities
through the use of additional funding from a joint-use
partner.
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